MEDigi-hanke rakensi yhteistä tietopohjaa

Lääketieteen ja hammaslääketieteen perusopetusta kehittänyt Oulun yliopiston johtama MEDigi-hanke on päättymässä vuoden vaihteessa.
Hankkeen johtajan, työelämäprofessori Jarmo Reposen mukaan hanke on saavuttanut tavoitteensa: lääketieteen ja hammaslääketieteen opetuksessa tehdään nyt kansallista yhteistyötä oppiaineittain.
Opiskelijat hyötyvät jatkossa entistä yhtenäisemmistä opetusohjelmista, joita tiedekunnat ovat harmonisaatiotyön kautta kehittäneet.
– Kukaan ei ole kaikessa paras. Pyrkimyksenä hankkeessa on ollut yhtenäinen näkemys siitä, mitä lääkärin tulisi valmistuessaan osata, Reponen sanoo.
Konkreettinen esimerkki tuloksista on sähköinen tietovaranto Tieteen tietotekniikan keskuksen palvelimella. Saatavilla on muun muassa oppimateriaaleja, tallennettuja luentoja tai valmiita tenttejä, jotka tekijä on halunnut jakaa muille opettajille. Tietovarannossa olevaa materiaalia voi vapaasti käyttää lääketieteen alojen opetuksessa.
– Hankkeen päätyttyä tiedekunnat jatkavat kansallista yhteistyötä ja verkostoitumista. Yhteistä tietovarantoa ylläpidetään ja kehitetään, Reponen sanoo.
Laajan asiantuntijajoukon työ
Mittavaan työhön on osallistunut 49 eri työryhmää ja 400 henkilöä Oulun yliopiston lisäksi Helsingin, Itä-Suomen, Tampereen ja Turun yliopistoista. Mukana ovat olleet kaikki Suomen lääketieteelliset ja hammaslääketieteelliset tiedekunnat.
Kansainvälisiäkin ovia on avattu. Hankkeen aikana MEDigi esittäytyi Hollannissa yliopistojen kehittämishankkeessa, jossa Suomen todettiin olevan eHealth-opetuksen kehittämistyössä pisimmällä.
Suomessa on alkanut korkeakoulujen yhteinen Digivisio 2030 -hanke. Suomesta pyritään tekemään joustavan opiskelun mallimaa kehittämällä kaikilla koulutusaloilla digitaalisia oppimisympäristöjä. – On hieno huomata, että olemme tehneet MEDigi-hankkeessa samansuuntaisia toimenpiteitä jo lääketieteellisissä tiedekunnissa, sanoo FT Anna Levy.
Iso osa MEDigi-hanketta oli juridisten kysymysten selvittäminen.
– Hankkeen aikana otettiin käyttöön yhteisen materiaalin tuotannossa tarvittavat tekijänoikeussopimukset sekä valmisteltiin sopimuskäytännöt yliopistojen yhteistyölle hankkeen jälkeen.
Harmonisoinnille oli tarvetta
Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama MEDigi-hanke alkoi vuonna 2018. Kansallinen koulutuksen arviointiyksikkö oli tätä ennen todennut lääketieteellisten tiedekuntien oppisisällöt vaihteleviksi ja suositteli niiden yhtenäistämistä.
MEDigin tavoite oli kehittää ja harmonisoida lääkärien ja hammaslääkärien koulutusta valtakunnallisesti. Alan opettajien digiopetuksen taitoja tuli lisätä. Sähköisten terveyspalvelujen ja etätoiminnan koulutukseen luotiin myös yhteiset kansalliset kriteerit.
Eri työryhmät tekivät yli tiedekuntarajojen yhteistyötä oppiaineittain ja miettivät, mikä heidän oppialallaan on keskeistä sisältöä. Toimenkuvasta riippuen ne tuottivat digitaalisia oppi- ja arviointimateriaaleja.
Jarmo Reponen korostaa, että MEDigi käsittää muutakin kuin sähköisiä materiaaleja ja digiosaamista. Lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelussa valtaosa opetuksesta on käytännönläheistä ja annetaan pienryhmissä.
– On tärkeää huomata, että kaikilla aloilla on harmonisoitu ja tehty töitä oppisisällön yhtenäistämiseksi. Esimerkiksi kirurgian tai neurologian perusopetuksen ytimen miettiminen on vaatinut suuren taustatyön.
MEDigi-hanke osui Reposen mukaan murrosaikaan kahdellakin tavalla.
– Covid-19 pakotti tekemään digiloikan, opetuksessa päästiin suoraan hyödyntämään kehitteillä olevia asioita. Lisäksi tuli voimaan laki potilastietojen toisiokäytöstä. MEDigi-hanke haki ensimmäisenä Suomessa Findatan luvan yliopistojen yhteiselle tietojen opetuskäytölle ja alkoi harjoitella uuden lainsäädännön mukaista aineiston hyödyntämistä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Työelämäprofessori, hankejohtaja Jarmo Reponen, Oulun yliopisto
jarmo.reponen@oulu.fi
puh. 040 541 2718
Hankekoordinaattori, hankevastaava Anna Levy, Oulun yliopisto
anna.levy@oulu.fi
puh. 040 7667 410
Meri RovaViestintäasiantuntija
Tiedeviestintä: lääketiede, biokemia ja molekyylilääketiede
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
6G-testikeskuksen ensimmäinen yritysasiakas kehittää luodinkestävää lasia, joka suojaa myös RF-signaaleilta17.4.2025 07:15:27 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston 6G-testikeskus on päässyt aloittamaan yritysasiakkaiden testaustoiminnan. Ensimmäinen asiakas on kotimainen lasinjalostustehdas Tambest, mikä saattaa tuntua yllättävältä.
Sota meissä – Lapin sotaa muistellaan Arktikumissa 26. huhtikuuta16.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote
Huhtikuun lopussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Lapin sodan päättymisestä. Lapin sota on merkittävä ajanjakso, joka on jättänyt jälkensä niin Suomen historiaan kuin yksittäisten perheiden ja ihmisten muistoihin. Sodan vaikutukset pysyvät lappilaisten mielissä ja elämässä: ne ulottuvat tähän päivään muistojen ja tarinoiden kautta. Rovaniemellä Arktikumin Polarium-salissa järjestetään ”Sota meissä – muistoja Lapin sodasta” -tilaisuus lauantaina 26.4.2025 kello 12–16.
Masennus- ja ahdistusoireet lisäävät riskiä vapautukselle varusmiespalveluksesta16.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan masennuksen ja ahdistuksen oireet ovat yhteydessä heikompaan sosiaaliseen vuorovaikutukseen sekä suurempaan todennäköisyyteen saada lykkäystä tai vapautus varusmiespalveluksesta jo kutsuntavaiheessa. Tutkija Jan Silvalan mukaan masennus- ja ahdistusoireita tulisi seuloa kutsuntalääkärintarkastuksissa nykyistä useammin.
Kädellisten evoluutio tarkentuu – uusi radioisotooppinen ajoitus käänteentekevä askel vulkaanisten kerrostumien tutkimuksessa14.4.2025 05:49:00 EEST | Tiedote
Vulkaanisten fossiiliesiintymien uudet radioisotooppiset ajoitukset auttavat tutkijoita selvittämään nisäkkäiden evoluutiota. Oulun yliopisto on mukana tutkimuksessa, jonka odotetaan tuovan lisävalaistusta varhaisen ihmisen kehitykseen.
Hubble-avaruusteleskooppi paljastaa ensimmäiset kuvat meneillään olevista ydintähtijoukkojen sulautumisista9.4.2025 18:00:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus raportoi ensimmäisestä suorasta havainnosta sulautuvista tähtijoukoista galaksien keskustoissa. Sulautuminen tapahtuu pienten tähtijoukkojen valuessa galaksien keskustaan, jolloin ne voivat yhdistyä tultuaan tarpeeksi lähekkäin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme