Maanmittauslaitos

Metsätilojen kaupassa maltillinen kasvutahti koronavuonna

Jaa
Kiinteistöjen kauppahintarekisterin mukaan yli 10 hehtaarin metsätiloja myytiin viime vuonna kaikkiaan yli 2 800, lisäystä prosentin verran edellisvuoteen verrattuna.
Vuonna 2020 myytyjen metsätilojen kauppasumma kohosi lähes 300 miljoonaan euroon. Kuva: Maanmittauslaitos/Julia Hautojärvi
Vuonna 2020 myytyjen metsätilojen kauppasumma kohosi lähes 300 miljoonaan euroon. Kuva: Maanmittauslaitos/Julia Hautojärvi

Vilkkainta yli 10 hehtaarin metsätilojen kauppa oli Pohjois-Pohjanmaalla, jossa myytiin 520 metsätilaa. Seuraavaksi vilkkainta kauppa oli Lapissa, jossa tiloja myytiin 330. Lapissa myyntimäärät nousivat peräti 37 prosenttia. Myytyjen metsätilojen kauppasumma kohosi lähes 300 miljoonaan euroon.

– Keskimääräinen hehtaarihinta oli 3 070 euroa, nousua edellisvuoteen verrattuna noin 3 prosenttia. Myytyjen kohteiden pinta-ala oli keskimäärin 41 hehtaaria, johtava asiantuntija Esa Ärölä toteaa.

Metsätilakauppojen maakunnittaisia lukuja voi tarkastella avoimesta Maanmittauslaitoksen Tilastotietoa kiinteistökaupoista -palvelusta.

Rahastot edelleen aktiivisia metsätilojen ostajia

Viime vuonna yhtiöiden osuus metsäkauppojen lukumäärästä oli 14 prosenttia, ostetusta pinta-alasta noin 13 prosenttia ja kauppasummasta noin 17 prosenttia.

Rahastot ostivat myydyistä metsätiloista lähes 18 prosenttia lukumäärästä, 37 prosenttia pinta-alasta ja noin 34 prosenttia kauppasummasta. Yksityiset ostajat ostivat metsätiloista noin 64 prosenttia lukumäärästä, 45 prosenttia pinta-alasta ja 44 prosenttia kauppasummasta.

Lopuissa metsätilakaupoissa ostajina olivat muun muassa kunnat, säätiöt, valtio ja yhteismetsät.

Vuoteen 2019 verrattuna rahastojen osuus ostojen lukumäärästä on noussut 4,6 prosenttiyksikköä ja kauppasummasta 4,4 prosenttiyksikköä. Vastaavasti yksityisten osuus ostoista on pienentynyt 5,3 prosenttiyksikköä ostojen lukumäärästä ja 4,6 prosenttiyksikköä kauppasummasta.

– Muutoksia tarkasteltaessa on syytä vilkaista myös sitä, ketkä ovat myyneet metsiä. Rahastojen osuus metsätilojen myyntien kauppasummasta oli viime vuonna 3,7 prosenttia ja edellisvuonna 1,1 prosenttia. Tällöin rahastojen osto-osuus muilta ryhmiltä lisääntyi todellisuudessa 1,8 prosenttiyksikköä. Rahastojen metsätilojen myynneissä rahastot olivat myös ostajia, Ärölä painottaa.

Kuolinpesien osuus metsätilojen myynneistä on ollut tasaisesti vähän yli 20 prosenttia viimeisten viiden vuoden ajan, kun tarkastellaan myyntejä lukumäärien, pinta-alojen tai rahamäärien suhteen.

Yhteenvedossa mukana olevat metsätilojen myynnit

  • käyttötarkoitus on maa- ja metsätalous
  • kokonaisala vähintään yli 10 ha
  • metsätalousmaata vähintään 95 prosenttia alasta
  • myyntikohde ei ulotu detaljikaavoitetulle alueelle, kuten ranta-asemakaava-alueelle
  • myyntikohde ei ole sukulaisten välinen kauppa
  • kaupassa ei ole pidätetty määräalaa, eläke- tai muuta oikeutta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Esa ÄröläJohtava asiantuntija

Kiinteistökauppojen tilastotiedot. Kauppahintojen tilastoja voi tutkia taulukkoina kaupan ajankohdan, sijainnin ja kiinteistön käyttötarkoituksen mukaan.

Puh:+358 40 180 1301esa.arola@maanmittauslaitos.fi

Kuvat

Vuonna 2020 myytyjen metsätilojen kauppasumma kohosi lähes 300 miljoonaan euroon. Kuva: Maanmittauslaitos/Julia Hautojärvi
Vuonna 2020 myytyjen metsätilojen kauppasumma kohosi lähes 300 miljoonaan euroon. Kuva: Maanmittauslaitos/Julia Hautojärvi
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos
PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI

029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Maanmittauslaitos altisti paikannuslaitteensa GPS-häirinnälle Jammertest-tapahtumassa, jotta tutkijat voivat kehittää ratkaisuja häirintää vastaan17.12.2024 07:02:00 EET | Tiedote

Millaisia vaikutuksia GPS- ja GNSS-häirinnällä on Maanmittauslaitoksen toimintoihin? Tätä testattiin Norjassa järjestetyssä Jammertest-tapahtumassa, jossa Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen tutkijat saivat havainnoida GNSS-vastaanottimien eli satelliittipaikannusvastaanottimien käyttäytymistä laajamittaisen GNSS-häirinnän aikana turvallisissa puitteissa luvan kanssa. Erityistä oli, että häirintätestien kohteena oli myös FinPos-tukiasema eli samanlainen asema, joita Suomessa on lukuisia ja jotka yhdessä mahdollistavat tarkan paikannuksen. Testeissä saatiin tärkeää tietoa asemien häirintäsietoisuudesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye