
Miljardilahjuksia, laittomia teloituksia ja ympäristön pilaamista – Shellin hirmuteot vihdoin oikeuden eteen
Amnesty International on tutkinut Shellin toimintaa Nigeriassa yli kahden vuosikymmenen ajan ja koonnut kattavia todisteita ihmisoikeusloukkauksista, joihin yritys on syyllistynyt. Tänään maanantaina 10. helmikuuta julkaistu raportti On trial: Shell in Nigeria valottaa tapauksia, joista Shell joutuu vastaamaan oikeuden edessä vuoden 2020 aikana.
“Shell aloitti uuden vuosikymmenen klassisella viherpesulla. Kalliit mainostempaukset eivät kuitenkaan saa viedä huomiota siitä, että Shell joutuu vihdoin vastaamaan järkyttävistä toimistaan Nigeriassa”, sanoo Amnesty Internationalin asiantuntija Mark Dummett.
“Shellin liiketoimintamalli on käyttänyt hyväksi Nigerian heikkoa oikeusjärjestelmää. Yritys on tehnyt voittoa tuhoamalla ympäristöä ja elämiä. Enää ei riitä, että saastuttajat siirtyvät puhtaisiin energiamuotoihin – heidän on vastattava myös menneisyyden hirmuteoistaan.”
Vuoden 2020 viisi oikeudenkäyntiä
Oikeudenmukaisten oikeudenkäyntien järjestäminen Nigeriassa on ollut käytännössä mahdotonta. Siksi useat ihmiset ja yhteisöt, joihin Shellin toiminta on vaikuttanut, ovat vieneet tapauksensa Alankomaihin ja Iso-Britanniaan, missä Shellin pääkonttorit sijaitsevat.
Oikeudenkäynneistä saattaa tulla merkittäviä ennakkotapauksia, joiden avulla monikansalliset öljyjätit joutuvat vastuuseen myös tulevaisuudessa.
Haagissa käsitellään parhaillaan Shellin osallisuutta Nigerian armeijan laittomiin pidätyksiin ja teloituksiin vuonna 1995. Neljän lesken mukaan Shell rohkaisi ja pyysi Nigerian armeijaa puuttumaan Ogonimaan alueella puhjenneisiin mielenosoituksiin, joissa vaadittiin Shellin toiminnan lopettamista alueella. Nigerian armeijan julma operaatio kulminoitui Ken Saro-Wiwan ja kahdeksan muun henkilön hirttämiseen epäoikeudenmukaisen oikeudenkäynnin jälkeen.
Shellin osallisuutta Nigerian armeijan ihmisoikeusloukkauksiin käsiteltiin oikeudessa Yhdysvalloissa jo 2000-luvun alussa, jolloin korkein oikeus päätti, ettei sillä ole toimivaltaa asiassa. Alankomaissa oikeuskäsittely on kuitenkin edennyt: oikeusistuin on todennut toimivaltaisuutensa, vaatinut Shelliä luovuttamaan sisäisiä viestejään ja kuullut todistajia, jotka kertoivat Nigerian armeijan maksaneen heille lahjuksia vääristä todistuksista. Todistajien kuuleminen jatkuu maaliskuussa.
Samaan aikaan Shell on haastettuna ainakin neljässä oikeudenkäynnissä. Kolme käsittelee ympäristön pilaantumiseen liittyviä rikoksia ja yksi lahjusjupakkaa, jossa Shellin ja italialaisen öljy-yhtiö Enin väitetään maksaneen 1,3 miljardin dollarin lahjukset Nigerian öljylisenssien siirtelystä.
Shell on ilmoittanut olevansa syytön kaikkiin sitä vastaan nostettuihin syytteisiin.
“Shellin velvollisuus on huolehtia Nigerjoen suiston alueen asukkaiden ihmisoikeuksista. Siinä se on epäonnistunut kammottavalla tavalla jo vuosikymmeniä”, Amnestyn Dummett toteaa.
“Nyt Shellin pitäisi vihdoin kantaa vastuunsa ihmisoikeusvelvoitteistaan ilman oikeustaisteluakin. Sen täytyy lopettaa ympäristön pilaaminen sekä puhdistaa saastuneet maat ja vesialueet.”
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Iina LindemanTiedottaja
Puh:+358 40 833 1532iina.lindeman@amnesty.fiLiitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Amnesty International
Amnesty ja Human Rights Watch: Etiopian Länsi-Tigrayssa on meneillään etninen puhdistus – alueelle vaaditaan välitöntä humanitaarista apua6.4.2022 02:00:00 EEST | Tiedote
Etiopian Länsi-Tigrayssa vuodesta 2020 lähtien sotineet osapuolet ovat syyllistyneet laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Siviilien teloitukset, massapidätykset, ryöstöt ja pakkosiirrot täyttävät sotarikosten tunnusmerkistön ja ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, toteavat Amnesty International ja Human Rights Watch tänään julkaistussa raportissaan.
Amnestyn vuosiraportti: Venäjän sotatoimet pohjaavat järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin – Suomelle moitteita perusturvasta ja translaista29.3.2022 01:01:00 EEST | Tiedote
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus, jolle on luotu pohja järjestelmällisillä ihmisoikeusloukkauksilla. Amnesty Internationalin vuosiraportti avaa, kuinka ihmisoikeuspuolustajien, riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan hiljentäminen on luonut otollisen maaperän sotatoimille.
Sotaa paenneiden auttaminen on vapaaehtoisten harteilla Puolassa – viranomaisten passiivisuus altistaa paenneet väkivallalle ja ihmiskaupalle24.3.2022 09:44:44 EET | Tiedote
Tilanne Ukrainan ja Puolan rajalla on kaoottinen ja vaarallinen. Se altistaa sotaa paenneet ihmiset kärsimyksen jatkumiselle. Amnestyn tutkijat tarkkailivat olosuhteita rajalla kymmenen päivän ajan ja haastattelivat Ukrainasta paenneita ihmisiä.
Mielenilmaus vaatii fossiiliriippuvuuden katkaisua4.3.2022 14:05:44 EET | Tiedote
Lauantaina 5.3.2022 eduskuntatalon edustalle kokoontuva mielenilmaus muistuttaa pääministeri Sanna Marinin hallitukselle, että Ukrainan sota ja kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin tuore raportti osoittavat yhteiskuntamme fossiiliriippuvuuden tuhoisuuden. Mielenosoittajat vaativat hallitusta lunastamaan lupauksensa fossiilivapaasta hyvinvointiyhteiskunnasta.
Synkkä selvitys lääkeyhtiöiden toiminnasta: “Jos haluamme pandemian päättyvän, suunnan on muututtava”14.2.2022 09:26:41 EET | Tiedote
Lääkeyhtiöt valmistivat 10 miljardia koronarokoteannosta vuonna 2021. Määrällä olisi päästy vaivatta Maailman terveysjärjestön (WHO) tavoittelemaan 40 prosentin globaaliin rokotekattavuuteen. Silti vain neljä prosenttia matalan tulotason maiden asukkaista oli saanut kaksi rokotetta koronaa vastaan vuoden loppuun mennessä.