Miten suojata koirat ja kissat punkeilta?

”Punkkien välttämiseksi koirat ja kissat kannattaa suojata jo keväällä punkkikarkotteella. Punkkikausi kestää Suomessa säästä riippuen vähintään toukokuusta syyskuuhun. Punkkikausi alkaa yleensä silloin, kun lämpötila on päivisin vähintään +5 °C”, eläintenhoitoon erikoistunut farmaseutti Kati Sairanen Yliopiston Apteekista kertoo.
Punkkikarkotteita on erilaisia. Valeluliuos sivellään neljän viikon välein lemmikin niskanahkaan, josta se leviää koko eläimeen ja muodostaa suojan punkkeja vastaan. Toinen vaihtoehto on punkkipanta, jonka suoja kestää jopa koko kesän. Tablettivalmisteet vaativat eläinlääkärin reseptin.
”Suojauksista huolimatta lemmikkiin voi tarttua kesän aikana yksittäisiä punkkeja. Tämän vuoksi on tärkeää tehdä lemmikille päivittäin punkkitarkastus. Käy lemmikin koko turkki sormilla rapsutellen läpi ja tutki karvojen välistä myös lemmikin ihoa”, Sairanen neuvoo.
Toimi näin, jos lemmikilläsi on punkki
Lemmikkiin kiinnittynyt punkki tulee irrottaa mahdollisimman pian. Punkit tulee irrottaa punkinpoistovälineillä, kuten punkkipihdeillä, -lassolla tai -raudalla pakkauksessa olevia ohjeita noudattaen. Näin suojaat lemmikin punkkien levittämiltä taudeilta.
Älä yritä poistaa punkkia sormin tai tukehduttaa sitä. Vääränlainen irrotustapa voi saada punkin oksentamaan, jolloin lemmikki voi saada punkilta taudin. Oikeilla välineillä punkista saa otteen sen suuosasta, mikä on turvallisin tapa poistaa punkki.
”On hyvä muistaa, että punkkisuojan vaikutus ei ala välittömästi. Sen vuoksi lemmikki on hyvä suojata hieman ennakkoon, esimerkiksi pari päivää ennen mökille lähtemistä”, Sairanen sanoo.
Lisätietoa
Farmaseutti Kati Sairanen
Yliopiston Apteekki
p. 05 620 3312
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Yliopiston Apteekki on huolehtinut suomalaisten hyvinvoinnista jo yli kaksi ja puoli vuosisataa. Palvelemme asiakkaita apteekeissa ja verkkoapteekissa ya.fi kaikkialla Suomessa. Tarjoamme myös terveydenhuollon toimijoille laajan valikoiman palveluita aina lääkkeiden valmistuksesta annosjakeluun. Olemme Helsingin yliopiston omistama yritys, jonka tuotto käytetään koulutukseen ja tutkimukseen. Asioidessasi Yliopiston Apteekissa olet mukana huolehtimassa huomisen yhteiskunnasta kanssamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki
Rokotus- ja terveyspalvelut alkavat kaikissa Yliopiston Apteekeissa2.4.2025 10:15:06 EEST | Tiedote
Yliopiston Apteekki aloittaa rokotukset ja terveyspalvelut kaikissa apteekeissaan huhti–toukokuussa 2025.
Kilpailua vääristävä progressiivinen apteekkivero täytyy poistaa tai muuttaa tasaveroksi18.3.2025 10:00:48 EET | Tiedote
Apteekkivero asettaa apteekit eriarvoiseen asemaan ja vääristää kilpailua. Progressiivista yritysverotusta ei ole millään muulla toimialla Suomessa.
Asiantuntijan neuvot siitepölyallergian oireiden lievittämiseen11.3.2025 09:09:38 EET | Tiedote
Siitepöly aiheuttaa monelle erilaisia silmä- ja nenäoireita, kun pensaat, lehtipuut ja heinät kukkivat. Siitepölykausi alkaa Suomessa kevättalvella ja jatkuu pitkälle syksyyn. Herkimmät voivat saada allergisia oireita jo helmikuussa, kun tuulet tuovat mukanaan siitepölyä etelästä.
Lääkkeet kotiin tunnissa 1,8 miljoonalle suomalaiselle28.1.2025 11:37:58 EET | Tiedote
Asiakkaat voivat tilata lääkkeet kotiin tunnissa valitsemalla Wolt-kuljetuksen verkkoapteekissa ya.fi. Tunnin toimitus on tarjolla 14 kaupungissa ympäri Suomen: Espoo, Helsinki, Joensuu, Jyväskylä, Kemi, Lahti, Lappeenranta, Oulu, Pori, Salo, Savonlinna, Tampere, Turku ja Vantaa.
Yliopiston Apteekilla on jo yli miljoona kanta-asiakasta21.1.2025 08:10:35 EET | Tiedote
Yliopiston Apteekin kanta-asiakasohjelma ylitti miljoonan kanta-asiakkaan rajan vuodenvaihteessa, ja se on yksi Suomen merkittävimmistä kanta-asiakasohjelmista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme