Muinaissuomalaisesta maailmasta ammentava Laakson linnut, Aavan laulut on romaani yhteisön asettamista rooleista ja niistä irtautumisesta
Kaksi kylää, Laakso ja Aava, joilla on yhteinen historia ja yhteinen sampo.
Kylien yhteinen menneisyys on sotaisa, eikä kummassakaan suhtauduta myönteisesti yrityksiin löytää rauha. Puutoksessa elävän Aavan kylän päällikön poika Lemek lähtee uhkarohkealle matkalle pyytämään sammon voimia avuksi, ja hän saa vastaansa Laaksossa Pihlajan, joka saa linnuilta viestin uhkaavasta vaarasta.
Laaksossa elävän Pihlajan on kuitenkin vaikea vastustaa tummaa Aavan poikaa. Pihlaja ja Lemek solmivat salaisen sopimuksen, joka muuttaa molempien elämän ja uhkaa ajaa Laakson ja Aavan kansat toisiaan vastaan. Aavalla kuohuu, ja Laakson tyynen pinnan alla on pimeää. On laulettava uusi laulu, ennen kuin vanha viha ajaa kansat jälleen toisiaan vastaan.
Laakson linnut, Aavan laulut -kirjan ytimessä ovat yhteisön jäsenilleen asettamat roolit ja niihin mukautuminen tai niistä irtautuminen. Matriarkaattisessa Laaksossa on käännetty päälaelleen tyttöjen historiallinen asema naimakauppatavarana: naisten johtamassa kylässä poikalapset ovat heikommassa asemassa, jossa esimerkiksi oma, tuleva kumppani ei ole pojan itse päätettävissä.
Katri Kauppisen YA-romaanin fiktiiviset Aavan ja Laakson kylät sijoittuvat muinaissuomalaisesta maailmasta ammentavaan maahan, ja kirjan henkilöiden arki vilisee muinaissuomalaisia tapoja, kuten eläimiin liittyviä uskomuksia, linnuista ennustamista ja henkieläimiä. Pohjoismaista mytologiaa on versioitu suomalaisessa kirjallisuudessa pitemmän aikaa, mutta entisaikojen Suomen käsittely on jäänyt vähemmälle.
”Miksi lähteä merta edemmäs kalaan, kun meilläkin on paljon kiinnostavia mytologioita, joista ammentaa?”, Kauppinen toteaa.
Katri Kauppinen (s. 1983) on Liperistä lähtöisin oleva, nykyään espoolainen kirjailija ja kielten opettaja. Ennen Laakson linnut, Aavan laulut -kirjaansa hän on julkaissut omakustanteena viihdetrilogian nimellä Katri Sisko. Hän kirjoittaa myös Kirjoittamisen kepeä sietämättömyys -kirjailijablogia.
Haastattelupyynnöt, pdf-vedokset ja lisätiedot: anni.gullichsen@otava.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anni GullichsenViestintäpäällikkö
Lasten- ja nuortenkirjat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava
Mitä peruskoulussa todella tapahtuu?21.11.2024 12:19:10 EET | Tiedote
Tutkija Leea Lakka vietti vuoden ysiluokan takarivissä ja yritti ymmärtää, mitä ihmettä peruskoulussa tapahtuu. Ulkovälkälle patistelun, toisen asteen yhtälöiden ja pinaattilettulounaiden lomassa Lakka selvitti, miksi lukutaito heikkenee ja eriytyy.
Pajtim Statovcille Suomi-palkinto tunnustuksena merkittävästä kirjallisesta urasta20.11.2024 19:30:00 EET | Tiedote
Opetus- ja kulttuuriministeriö on jakanut tämän vuoden Suomi-palkinnot kahdeksalle taiteilijalle ja toimijalle. Yksi palkinnon saajista on kirjailija Pajtim Statovci. Palkinnon arvo on 14 250 euroa.
Kaksi Otavan kirjaa ehdolla WWF:n Vuoden luontokirjaksi18.11.2024 09:41:24 EET | Tiedote
Kimmo Ohtosen Tunturikettu ja Heli Laaksosen Jatkos ovat WWF:n Vuoden luontokirja -kilpailun finalisteja. Arvostetun kirjapalkinnon voittaja ratkeaa joulukuun alussa.
Taina Niemelle Savonia-ehdokkuus!15.11.2024 17:10:00 EET | Tiedote
Ehdokaskirja Ämpärikesä on koukuttava romaani nuorista kesän ja elämän kynnyksellä. Kuopion kaupungin jakaman Savonia-palkinnon arvo on 12 000 euroa, ja se jaetaan 9.12.
Mirella Mäkilä voitti historian ensimmäisen Funlandia-palkinnon14.11.2024 10:31:49 EET | Tiedote
Vinhan kirjakaupan perustama Funlandia-palkinto on myönnetty kirjailija Mirella Mäkilälle Se on moro -sarjan kirjoista Seuraavana Tampere (Otava 2023) ja Tampereella rempallaan (Otava 2024).
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme