Museokortti-kohteiden määrä kasvaa jälleen – uutuuksina kartanon veistospuisto, Koskenkorvan historiaa ja Saimaan järviluontoa

Museokortti-kohteiden määrä on jälleen kasvanut yli 10 kohteella. Lähes 330 kohteen valikoima kattaa museoita ympäri Suomea. Uudet kohteet sijaitsevat Vantaalla, Lappeenrannassa, Mikkelissä, Iisalmessa, Koskenkorvalla, Hartolassa, Pinsiössä, Kortesjärvellä, Uusikaarlepyyssä ja Nauvossa.
Laila Pullisen veistospuisto & kotimuseo esittelee kuvanveistäjä, professori Laila Pullisen (1933–2015) Vantaan Nissbackan vanhaan kartanomiljööseen luomaa kokonaistaideteosta sekä Pullisen elämäntyötä.
– Museokortti on avaimesi Laila Pullisen Nissbackan kartanon maille luomaan kokonaistaideteokseeen, jossa vanha uusmaalainen kulttuurimaisema, botanistisesti rikas kartanopuisto ja moderni taide kohtaavat eräänlaisessa elävässä museossa, kertoo museokoordinaattori Hanna Pielikko.
Koskenkorva Museossa sukellat suomalaisia kautta aikain eniten kohahduttaneen aiheen pariin: alkoholiin.
– Tervetuloa käymään Koskenkorvan kylässä, jossa pääset tutustumaan viinan historiaan ja nykypäivään Koskenkorva Museossa sekä kuulujen kellomestarien tarinaan uudessa Könnimuseossa, toivottaa seremoniamestari Jaakko Koskenkorva.
Museossa esitellään Suomen värikästä alkoholihistoriaa sekä kylän viinatehtaan vaiheita ja tuotteita. Museossa on myös baari anniskeluoikeuksin. Uudessa kesällä 2021 avautuneessa Könnimuseossa kerrotaan Könnin kellomestareiden tarina. Museot sijaitsevat Koskenkorvan tilalla, jota asuttaa Koskenkorvan perhe useamman sukupolven voimin.
Saimaariumista Lappeenrannasta löydät Suomen monipuolisimman järviluonto- ja ympäristönäyttelyn. Järviemme ekologia, saimaannorpan ja uhanalaisten lohikalojen suojelu ja Saimaan luonnon salaisuudet avautuvat kiehtovina kuvina ja tarinoina. Kohteessa kerrotaan myös, kuinka ympäristöongelmia voidaan ratkaista.
Mikkelin uusi Museokortti-kohde Sodan ja rauhan keskus Muisti kertoo sodan vaikutuksista ihmisiin ja yhteiskuntaan. Viimeisintä teknologiaa käyttävät näyttelyt vievät sinut sodan kokemuksiin. Muistin toiminta perustuu humanistisissa ja yhteiskuntatieteissä tehtyyn kotimaiseen ja kansainväliseen sodan tutkimukseen.
– Sodan ja rauhan keskus Muisti on uusi tiedekeskus, joka kutsuu kävijänsä osallistumaan, pohtimaan ja ymmärtämään sotaa ilmiönä, kertoo markkinointi- ja viestintävastaava Anna-Maija Hunter.
Kuddnäsin museo Uusikaarlepyyssä on Sakari Topeliuksen (1818–1898) syntymä- ja lapsuudenkoti. Kuddnäs on säilytetty alkuperäisessä kunnossa, ja se toimii nykyään kesäisin auki olevana museona. Talossa voit nähdä, miten Topeliuksen perhe asui, ja kokea aidon pohjanmaalaisen 1800-luvun porvariskodin.
– Tervetuloa nauttimaan Topeliuksen jalanjäljissä historialliseen ympäristöön, toivottaa Kuddnäsin museon museoamanuenssi Laura Holm.
Juhani Ahon museo Iisalmen pikkupappilassa esittelee Suomen ensimmäisen ammattikirjailijan ja kuusitoistakertaisen Nobel-ehdokkaan lapsuutta, nuoruutta ja kirjailijanuran alkuvaiheita. Kesäkaudella avoinna olevassa museossa pääset tutustumaan kirjailijan lapsuudenkotina toimineeseen Iisalmen kappalaispappilaan.
Katso lista uusista Museokortti-kohteista
- Laila Pullisen veistospuisto & kotimuseo, Vantaa
- Järvimaailma Saimaarium, Lappeenranta
- Sodan ja rauhan keskus Muisti, Mikkeli
- Koskenkorvan Museo ja Könninmuseo, Koskenkorva
- Juhani Ahon museo, Iisalmi
- Taidesalonki Talvio, Hartola
- Itä-Hämeen museo, Hartola
- Kuddnäsin museo, Uusikaarlepyy
- Urkin piilopirtti, Pinsiö
- Nauvon merenkulkutalo, Nauvo
- Suomen jääkärimuseo, Kortesjärvi
Esittelyt uusista Museokortti-kohteista löydät täältä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Susanna Seppälä
Viestintäsuunnittelija
Puh. 044 4300 716
susanna.seppala@museot.fi
Kuvat






Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museokortti
Kulttuuria työhyvinvoinnin tueksi – Museokortti-lahjoitus annettiin tänä vuonna hoitotyöntekijöille27.2.2025 08:12:40 EET | Tiedote
Museokortti lahjoitti 60 korttia Päijät-Hämeen hyvinvointialueen hoitajille osana vuosittaista hyvinvointilahjoitustaan. Lahjoituksen tavoitteena on muistuttaa kulttuurin positiivisista vaikutuksista työhyvinvointiin ja jaksamiseen.
Vuoden 2025 hittinäyttelyt – katso 20 kiinnostavinta kulttuurivinkkiä21.1.2025 08:23:49 EET | Tiedote
Koe surrealismin suurnimet Salvador Dalísta Joan Miróon ja vietä taiteilija Reidar Särestöniemen juhlavuotta. Näe mammutit ja muut jääkauden jättiläiset, tutustu supersankarien historiaan ja astu muumien lumoavaan maailmaan.
Museokortti on kärkisijoilla kulttuurietujen tarjoajien listoilla – työikäiset hakevat palautumista museovierailuista25.10.2024 08:49:49 EEST | Tiedote
Työssäkäyvät käyttävät kulttuurietujaan erityisen paljon Museokortin hankintaan. Edenredillä Museokortti on tuhansien palveluiden joukosta neljänneksi suosituin kohde, ja myös Smartumilla se on viiden kärjessä. ePassilla Museokortti on ollut kulttuuriedun toimipaikkojen TOP 5 -kärjessä joka kuukausi vuoden 2024 aikana.
Satoja menovinkkejä syyslomaviikoille – tutustu museoiden tapahtumatarjontaan ympäri Suomen!10.10.2024 15:52:18 EEST | Tiedote
Museoiden lapsille suunnatuissa tapahtumissa askarrellaan, piirretään, leivotaan, leikitään ja satuillaan. Aikuisille on tarjolla taiteilijatapaamisia, konsertteja, neulontaa, karmivia naamiaisia sekä luentoja meteoriiteista sään ääri-ilmiöihin. Kokosimme syyslomaviikkojen kiinnostavimmat vinkit alueittain.
Kansainvälisiä debyyttejä ja odotettuja kotimaisia – katso loppuvuoden kiinnostavimmat näyttelyt3.10.2024 11:40:22 EEST | Tiedote
Loppuvuoden uutuusnäyttelyt tuovat monia kansainvälisiä huippuja ensimmäistä kertaa Suomeen. Esillä on taidetta renessanssimestarilta, tanskalaista satufantasiaa sekä nykytaidetta Lähi-idästä. Tarjolla on myös odotettuja kotimaisia nimiä Tove Janssonista Anssi Kasitonniin. Kokosimme jättilistan loppuvuoden näyttelyistä ympäri Suomen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme