Museokortti tänään 5-vuotias, kansa rakastui museoihin ja kulttuuri kiinnostaa enemmän kuin koskaan
Ensimmäiset Museokortit luovutettiin presidenttiparille Mäntyniemessä 5. toukokuuta 2015.
Kukaan ei tuolloin tiennyt, kiinnostaisiko pikavauhtia rakennettu korttiviritelmä ketään. Kyllä kiinnosti, kolmena ensimmäisenä viikkona myytiin lähes 6 000 Museokorttia.
Viidessä vuodessa on tapahtunut paljon. Museot ovat rikkoneet kaikkien aikojen kävijäennätyksensä neljänä peräkkäisenä vuotena. Toukokuussa 2015 Museokortilla pääsi 180 museoon. Nyt kohteita on yli 300 ja verkosto ulottuu Ahvenanmaalta Inariin.
Yli 300 000 suomalaista on lähtenyt vuoden mittaiselle kulttuurimatkalle. Museokortilla on maksettu jo 4,5 miljoonaa museokäyntiä. Samalla museoille on tuloutettu yli 30 miljoonaa euroa.
– Eniten iloitsemme kaikista teistä, jotka olette innostuneet museoiden upeista sisällöistä uudella tavalla, kertoo Museokortin kehitysjohtaja Seppo Honkanen.
Museoiden yhteenlasketut pääsymaksutulot, eli kertalippu- ja Museokortti-tulot yhteensä ovat kasvaneet 71 prosenttia ja museoiden kokonaiskävijämäärä 41 prosenttia.
– Hyvin perustein voidaan puhua Museokortti-ilmiöstä. Koska muut ovat innostuneet museoista, ilmiöön halutaan osallistua. Monelle Museokortin omistamisesta on muodostunut jo elämäntapa.
Mobiilisovellus julkaistaan toukokuussa, uudenlainen vuorovaikutus mahdollista
Kun museot avaavat kesällä jälleen oviaan valtioneuvoston tuoreiden päätösten mukaisesti on Museokortti-käynti mahdollista maksaa ilman perinteistä muovikorttia. Museokäynti merkitään lukemalla museokohtainen QR-koodi omalla puhelimella.
Toukokuun lopussa julkaistava Museokortti-mobiilisovellus kokoaa museot, näyttelyt ja tapahtumat kätevään pakettiin. Tämä mahdollistaa aivan uudenlaisen vuorovaikutuksen.
– Asiakkaillemme sovellus on lisäpalvelu. Kenenkään ei ole pakko siirtyä digitaaliseen käyttöliittymään, eivätkä muovikortit ole katoamassa, kertoo Honkanen.
Sovellus toimii myös ilman Museokorttia. Sen avulla kuka tahansa voi esimerkiksi selata 300 museon kiinnostavia näyttelyitä ja tapahtumia, suunnitella museokierroksia karttahaun avulla ja tilata muistutuksia suosikkikohteistaan.
Museokortin myyntitulot palautetaan museoille
Museoissa tammi-helmikuu kului jälleen ennätyslukemissa. Museosalit täyttyivät ihmisistä, mutta poikkeusolojen takia museoiden pääsylipputulot putosivat äkkiä nollaan.
Monet ovat tiedustelleet, kuinka voisivat tukea museoita taloudellisesti haastavassa tilanteessa. Yksi tapa on hankkia Museokortti, jonka myyntitulot palautetaan museoille. Museoalan ulkopuolisia edunsaajia ei ole.
– Museokortin voimassaoloa voi jatkaa huoletta. Asiakas saa valita itse, haluaako ajallisen hyvityksen museoiden kiinniolojaksolta. Samalla auttaa museoita taloudellisesti, kertoo Honkanen.
Vuonna 2019 Museokortti tuloutti museoille 9,4 miljoonaa euroa. Vastaava summa oli 7,4 miljoonaa euroa vuonna 2018. Museokortti-toiminnasta vastaa FMA Creations Oy, joka on Suomen museoliitto ry:n kokonaan omistama.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Seppo Honkanen
Kehitysjohtaja
Puh. 040 833 90 59
seppo.honkanen@museot.fi
Kimmo Levä
Toimitusjohtaja
Suomen museoliitto ry:n pääsihteeri
Puh 040 166 2816
kimmo.leva@museot.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museokortti
Museokortti on kärkisijoilla kulttuurietujen tarjoajien listoilla – työikäiset hakevat palautumista museovierailuista25.10.2024 08:49:49 EEST | Tiedote
Työssäkäyvät käyttävät kulttuurietujaan erityisen paljon Museokortin hankintaan. Edenredillä Museokortti on tuhansien palveluiden joukosta neljänneksi suosituin kohde, ja myös Smartumilla se on viiden kärjessä. ePassilla Museokortti on ollut kulttuuriedun toimipaikkojen TOP 5 -kärjessä joka kuukausi vuoden 2024 aikana.
Satoja menovinkkejä syyslomaviikoille – tutustu museoiden tapahtumatarjontaan ympäri Suomen!10.10.2024 15:52:18 EEST | Tiedote
Museoiden lapsille suunnatuissa tapahtumissa askarrellaan, piirretään, leivotaan, leikitään ja satuillaan. Aikuisille on tarjolla taiteilijatapaamisia, konsertteja, neulontaa, karmivia naamiaisia sekä luentoja meteoriiteista sään ääri-ilmiöihin. Kokosimme syyslomaviikkojen kiinnostavimmat vinkit alueittain.
Kansainvälisiä debyyttejä ja odotettuja kotimaisia – katso loppuvuoden kiinnostavimmat näyttelyt3.10.2024 11:40:22 EEST | Tiedote
Loppuvuoden uutuusnäyttelyt tuovat monia kansainvälisiä huippuja ensimmäistä kertaa Suomeen. Esillä on taidetta renessanssimestarilta, tanskalaista satufantasiaa sekä nykytaidetta Lähi-idästä. Tarjolla on myös odotettuja kotimaisia nimiä Tove Janssonista Anssi Kasitonniin. Kokosimme jättilistan loppuvuoden näyttelyistä ympäri Suomen.
Museokesä oli ennätysvilkas – katso oman alueesi suosikkikohteet!13.9.2024 12:16:22 EEST | Tiedote
Museokorttia käytettiin kesän aikana jälleen ennätyspaljon. Museokortti-käyntejä kertyi yli 1,1 miljoonaa, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin. Katso kesän 30 suosituinta Museokortti-kohdetta sekä vierailluimmat kohteet maakunnittain.
Alvar Aallon skeittialtaat, hyperrealismia ja Hello Kitty -huumaa – katso kesän puhutuimmat uutuusnäyttelyt!20.6.2024 12:03:15 EEST | Tiedote
Ihmettele hyperrealistista taidetta Tampereella, koe EGSin utopistinen suurlähetystö Helsingissä tai lähde Jyväskylään selvittämään, mitä yhteistä on Alvar Aallolla ja skeittauksella. Museokesä tarjoaa kotimaisia klassikoita, muoti-ikoneja ja kansainvälistä valokuva-, lasi- ja veistostaidetta. Kokosimme kiinnostavimmat uutuusnäyttelyt ympäri maan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme