Näin jäähdytät oikein ilmalämpöpumpulla
Asiantuntijan ohje kodin viilentämiseen on yksinkertainen: hellekauden aikana lämpöpumppu on järkevää pitää koko ajan päällä, jos ainakin iltaisin ollaan kotona. Viikon reissun ajaksi Daikinin lämpöpumppuasiantuntija, tekninen päällikkö Jussi Kummu sen sijaan sammuttaa ilmalämpöpumpun.
Kummu korostaa, että jäähdytys on mukavuusasia. Siksi lämpöpumppu on hyödyllisintä pitää koko ajan päällä silloin, kun asunto on käytössä päivittäin.
”Hellekaudella talon rakenteita ei kannata päästää kuumenemaan. Kun ilmalämpöpumppu jäähdyttää koko ajan pienellä teholla, sisälämpötila pysyy kurissa pienellä lämpötilaerolla eikä jäähdytystä tarvitse käyttää todella suurella teholla silloin, kun kotiin tullaan takaisin”, Kummu neuvoo.
Viilennä vain pari astetta, sillä kuivempi sisäilma ei tunnu tukalalta
Kun ulkolämpötila oli juhannusviikon maanantaina 27 astetta, Jussi Kummun omakotitalon ilmalämpöpumpun pyyntilämpötilaksi oli asetettu 25 astetta. Jäähdyttäessään sisäilmaa ilmalämpöpumpun sisäyksikkö poistaa ilmasta samalla kosteutta, jolloin sisällä tuntuu viileämmältä. Sisäyksikön ilmavirtaa ohjataan koko ajan mahdollisimman ylös, sillä viileä ilma laskeutuu katon rajasta sopivasti alaspäin. Sen sijaan ilmavirtaa ohjaavien läppien automaattinen vaakakääntö on päällä, jolloin viileä ilma jakautuu mahdollisimman tasaisesti koko huonetilaan.
”Päivän aikana jäähdyttämiseen oli lämpöpumppua ohjaavan ja sen toimintaa seuraavan mobiilisovelluksen mukaan käytetty 1,3 kWh sähköä. 15 sentin sähkön kokonaishinnalla se merkitsee noin 20 sentin maksua asumismukavuudesta”, Kummu laskee.
Energiatehokkaalla, laadukkaalla ilmalämpöpumpulla jäähdytyksen sähkönkulutus on siis vähäistä. Auringon lämpösäteilyä sisätiloihin kannattaa silti rajoittaa esimerkiksi verhojen ja markiisien avulla varsinkin, jos talossa on suuria ikkunapintoja.
Ajasta yöksi päälle hiljainen tila
Yön ajaksi Kummu ohjelmoi sekä sisä- että ulkoyksiköt siirtymään hiljaiseen tilaan, jolloin lämpöpumpun puhallinten äänet eivät häiritse sen enempää sisällä nukkuvia kuin naapureitakaan. Hiljaisessa tilassa täysi viilennysteho ei ole käytössä, mutta yön viilentyessä sisätilojen lämpötila pysyy mukavuusalueella pienelläkin teholla.
Jos kotoa ollaan poissa useamman päivän ajan, voi lämpöpumpun sammuttaa joko kaukosäätimellä tai mobiilisovelluksella.
”Ukkoskaudella lämpöpumpun voi suojata salamaniskuilta katkaisemalla virran turvakytkimestä tai sulakkeesta samalla, kun irrotat astianpesukoneen ja pyykkikoneen pistokkeet. Normaalisti riittää sammuttaminen laitteen omalla kaukosäätimellä tai mobiilisovelluksella”, Kummu neuvoo.
Asiantuntijan vinkit jäähdyttävän ilmalämpöpumpun käyttäjälle
- Aseta lämpöpumpun pyyntilämpötila vain pari astetta ulkoilman lämpötilaa alemmas.
- Ohjaa sisäyksikön ilmavirta ylös, mutta tasoittamaan lämpötilaa läppien automaattisella vaakakäännöllä.
- Vähennä auringon säteilylämpöä kaihtimilla tai markiiseilla.
- Pidä ovet ja ikkunat kiinni, kun lämpöpumppu on käytössä.
- Pidä jäähdytys päällä helteillä koko ajan, vaikka kotoa oltaisiin päivällä poissa.
- Jos kotona ei ole ketään useampaan päivään, sammuta lämpöpumppu mobiilisovelluksella tai kaukosäätimellä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jussi Kummutuotepäällikkö
Daikin Finland
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Daikin Europe N.V. Suomen sivuliike
Daikin on maailman johtava lämpöpumppujen valmistaja ja lämpöpumpputeknologian sekä kylmäaineiden kehittäjä. Daikin tuottaa lämmitys-, jäähdytys- ja ilmanvaihtoratkaisuja sekä kotitalouksille että suurkohteisiin. Daikin on ainoa valmistaja, joka sekä kehittää että valmistaa itse kaikki lämpöpumppujen keskeiset osat: kompressorit, kylmäaineet ja lämmönvaihtimet.
Daikin on perustettu 1924 ja Daikin Europe 1972, Suomessa Daikinin lämpöpumppuja on asennettu vuodesta 1968 lähtien.
Pohjoismaihin on asennettu jo yli 200 000 Daikinin lämpöpumppua. Euroopassa Daikinilla on sekä tuotekehityskeskus että viisi lämpöpumpputeknologiaan keskittynyttä tuotantolaitosta. Komponentteja, kylmäaineita ja valmiita tuotteita valmistetaan kaikkiaan 14 tehtaassa eri puolilla Eurooppaa. Daikinin Pohjoismaiden olosuhteisiin tarkoitetut lämpöpumput kehitetään ja valmistetaan Euroopassa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Daikin Finland
Milloin vanha ilmalämpöpumppu on syytä vaihtaa uuteen?24.10.2024 10:37:51 EEST | Tiedote
Kannattaako 15 vuotta vanha ilmalämpöpumppu vaihtaa uuteen, vaikka laite vielä toimisi? Lämpöpumppujen hyötysuhde etenkin kovilla pakkasilla on parantunut viime vuosina merkittävästi, kertoo asiantuntija.
Daikin pidentää ilmalämpöpumppujen takuuajan viiteen vuoteen16.8.2024 10:00:05 EEST | Tiedote
Monista muista valmistajista poiketen Daikin valmistaa lämpöpumput Euroopassa.
Helleaalto ruuhkautti lämpöpumppujen asennuksen28.6.2024 07:30:00 EEST | Tiedote
Toukokuun puolivälin ja kesäkuun helleaallot toivat ilmalämpöpumppujen myyjille ruuhkan, kun ihmiset havahtuivat viilentämisen tarpeeseen. Lämpöpumppujen saatavuus on hyvä, mutta monilla paikkakunnilla asentajat ovat täystyöllistettyjä.
Daikinilta uusi kerrostaloasuntojen viilentämiseen optimoitu ilmalämpöpumppu31.5.2024 13:47:59 EEST | Tiedote
Daikin on uudistanut kokonaan kerrostaloasuntojen ja kaukolämpötalojen viilentämiseen suunnitellun Perfera Cool -ilmalämpöpumpun. Laitteen sekä energiatehokkuutta että jäähdytystehoa on parannettu. Ilmalämpöpumppu myös puhdistaa sisäilmaa aiempaa tehokkaammin.
Kotien viilentämisellä säästetään ihmishenkiä30.4.2024 09:35:44 EEST | Tiedote
Keväisen sään vaihdellessa pakkasesta pyryyn on hankala muistaa, että jo alkukesällä asunnoissa voi olla liian kuuma. Jäähdyttävä ilmastointi on suomalaisissa kodeissa yhä harvinaisuus, vaikka viime vuosina pitkät, 25–30 hellepäivän jaksot ovat yleistyneet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme