Suomen Kennelliitto ry

Näin varmistat koirallesi turvallisen uudenvuoden

Jaa
Uudenvuoden välkkyvät valot ja rakettien räiske saattavat kauhistuttaa useita koiria. Koiran kanssa ulkoillessa onkin tärkeää keskittyä täysin koiraan. Kotioloissa on hyvä elää mahdollisimman normaalisti ja tarjota koiralle turvallinen tila oleskeluun.
Kuvaaja: Iiris Harju
Kuvaaja: Iiris Harju

Vuodenvaihteen rakettien kovat äänet ja värikkäät valot voivat pelottaa monia koiria. On olemassa suuri riski, että rakettien ääniä pelästynyt koira pääsee karkaamaan. Estääksesi koiran karkaamisen koiralla on hyvä käyttää mahdollisuuksien mukaan lenkillä sekä kaulapantaa että valjaita. Kaulapantaan voi myös kiinnittää laatan, josta löytyy omistajan yhteystiedot. Kotona on hyvä tarkkailla koiraa ja pitää huoli, ettei se pääse pelästyessään karkaamaan esimerkiksi raollaan olevasta ovesta.

Jos koirasi pääsee karkaamaan, ole yhteydessä karanneita eläimiä etsiviin järjestöihin. Tällaisia järjestöjä ovat muun muassa Etsijäkoiraliitto (puh. 040 724 8614), Suomen etsijäkoirat ry (puh. 040 968 5985) sekä Vainu – Eläinetsijäkoirat (puh. 041 805 9423). Tutustu omalla alueellasi toimivaan järjestöön ja sen toimintatapoihin etukäteen. Jos koirasi pääsee karkaamaan, jaa katoamisilmoitus mahdollisimman laajasti. Varsinkin sosiaalinen media on hyvä keino saada viesti leviämään nopeasti. Kennelliiton jäsenenä voit myös tehdä koirastasi katoamisilmoituksen Omakoira-mobiilisovelluksessa.

Älä ota koiraa mukaan katsomaan ilotulitusta, vaikka se ei vaikuttaisi pelkäävän raketteja ja niiden pauketta. Jos koirasi pelko on voimakasta, kannattaa sinun keskustella etukäteen eläinlääkärin kanssa, miten parhaiten voit auttaa koiraasi. Eläinlääkäri voi tarvittaessa määrätä koirallesi rauhoittavaa, ahdistuksen ja pelkoreaktion lieventämiseen tarkoitettua lääkettä.

Kotona ollessa on tärkeää olla mahdollisimman normaalisti. Koiralla on hyvä varata turvallinen tila, jossa se voi olla rauhassa. Kotoinen taustahäly, kuten televisio tai musiikki, voi myös auttaa tilanteessa. Vedä verhot ikkunoiden eteen, jotta sisälle näkyy mahdollisimman vähän välkkyviä valoja ja huolehdi, että koira pääsee halutessaan piiloutumaan omaan turvalliseen tilaansa. Koiralle voi myös antaa jonkin herkun, esimerkiksi luun jyrsittäväksi, mutta älä ihmettele, jos tuttukaan herkku ei maistu. Pelokas koira ei välttämättä halua syödä mitään.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa:


Kennelliiton viestintä
viestinta@kennelliitto.fi


Liisa Suoninen
Viestintäpäällikkö
liisa.suoninen@kennelliitto.fi
puh. 050 320 3897

Kuvat

Kuvaaja: Iiris Harju
Kuvaaja: Iiris Harju
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kennelliitto ry
Suomen Kennelliitto ry
Kamreerintie
02770 Espoo

09 887 300http://www.kennelliitto.fi

Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry on vuonna 1889 perustettu koira-alan asiantuntijajärjestö sekä koirien kasvattajien, omistajien ja harrastajien edunvalvoja. Meillä on noin 147 000 henkilöjäsentä ja yli 2000 jäsenyhdistystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kennelliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye