Näyttämöllä kaikki on mahdollista! Koulutuspäivä soveltavan teatterin keinoista nuorten kanssa työskenteleville
Nuorille järjestettyjen työpajojen teemoja ovat olleet esimerkiksi tunnetaidot, jännittäminen tai toisen tarinan kuuleminen, ja toteutustavoissa heitä on ohjattu pysähtymään oman elämänsä äärelle. Työpajat on järjestetty osana Tule nähdyksi -hanketta, jota hallinnoi Diakonia-ammattikorkeakoulu.
Tukitoiminnan puitteissa nuoria on osallistunut työpajoihin vuoden aikana useita kymmeniä ympäri Suomea, ja sosionomiopiskelijoita on osallistunut työpajatoimintaan kurssiryhminä yli 150.
- Harjoitteiden avulla opetellaan havainnoimaan omaa toimintaa, kehon ja mielen reaktioita, omaa suhdetta ryhmään, tilan ottamista ja antamista, katsomista ja katsottavana olemista, muiden kuuntelemista ja omien kokemusten jakamista, Vera Veiskola Tarinateatteri Voxista sanoo.
Teatteritoiminnasta apua nuorille elämänhallintaan
Työpajoihin on osallistunut nuoria erilaissa elämäntilanteissa. Vamos Helsinki on ohjannut nuoria teatterityöpajoihin oman toimintansa kautta, kun taas Porissa työpajoihin on osallistunut KRIS-Satakunta ry:n päihdetaustaisia nuoria. Sosionomiopiskelijoita on ollut mukana työpajoissa oppimassa, miten he voivat hyödyntää soveltavan teatterin keinoja niin omassa elämässään kuin tulevassa työssään.
- Työpajojen tarkoituksena on auttaa päihdetaustaisia nuoria ankkuroitumaan yhteiskuntaan paremmin. Uskon myös, että he uskaltavat lähteä seuraamaan unelmiaan paremmin ja heidän sosiaalisten tilanteiden pelkonsa on vähentynyt, mikä myös auttaa oman paikan löytämisessä, hanketiimi Rakastajat-teatterista sanoo.
Teatterityöpajoista on kerätty palautetta, jotta nuorten omat toiveet voitaisiin ottaa toiminnassa paremmin huomioon. Palautteissa ovat näkyneet osallistujien kiitollisuus kuulluksi ja nähdyksi tulemisesta sekä oivallukset siitä, että nuori pystyy vaikuttamaan oman elämänsä kulkuun.
- Näinkin lyhyellä työpajakokonaisuudella on mahdollista tuoda osallistujien elämään uusia näkökulmia oman hyvinvoinnin tukemisesta. Useat nuoret ovat sanoittaneet, että työpajassa tehdään asioita, joita ei ole koskaan tullut tehtyä missään, mutta tällainen yhdessä tekeminen tuntuu hyvältä, Jaana Taskinen Q-Teatterista kertoo.
Soveltava teatteri työskentelyn tukena – tervetuloa koulutuspäivään Tampereelle
Tule nähdyksi -hanke järjestää 9.12.2021 soveltavan teatterin koulutuspäivän nuorten kanssa työskenteleville Tampereen Kulttuuritalo Laikussa.
Koulutuspäivä pitää sisällään niin tietoa kuin toiminnallisuutta soveltavan teatterin menetelmistä, joita voi hyödyntää nuorten kanssa työskentelyn tukena. Luvassa on muun muassa tarinateatteriesitys sekä työpajoja aiheista, joita hankkeessa on nuorten kanssa käsitelty.
Maksuton koulutuspäivä toteutetaan näyttelijöiden vetämänä. Päivän aikana kuullaan myös tanssitaiteen tohtori, hahmoterapeutti, työnohjaaja Kirsi Törmin puheenvuoro.
Lataa ohjelma ja ilmoittaudu mukaan
Tule nähdyksi -hankkeessa vahvistetaan nuorten osallisuutta soveltavan teatterin menetelmillä. Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) hallinnoiman hankkeen toiminta-aika on 1.9.2020–28.2.2023. Mukana osatoteuttajina ovat Q-teatteri Helsingissä, Rakastajat-teatteri Porissa, Tarinateatteri Vox Tampereella ja Vamos Helsinki. Hanke saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
**Koulutuspäivä Tampereella:
Elina Saarela, näyttelijä ja projektikoordinaattori, Tarinateatteri Vox, p. 050 535 1012, elinasaarela@outlook.com
**Hankkeen hallinto:
Mertsi Ärling, projektipäällikkö, Diak, p. 040 509 2307, mertsi.arling@diak.fi
Riia Lamminmäki, lehtori, Diak, p. 040 774 6359, riia.lamminmaki@diak.fi
Niina Mäenpää, viestinnän asiantuntija, Diak, 040 507 62 60, niina.maenpaa@diak.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diakista valmistuu 423 opiskelijaa syyslukukaudella 202417.12.2024 13:16:55 EET | Tiedote
Diakonia-ammattikorkeakoulusta on valmistunut tämän syyslukukauden aikana yhteensä 423 opiskelijaa. Koko vuonna Diakista on valmistunut 859 opiskelijaa.
Anna-Maija Ohlsson Diakin strategia- ja vaikuttavuusjohtajaksi16.12.2024 15:00:00 EET | Tiedote
YTM Anna-Maija Ohlsson on valittu Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) strategia- ja vaikuttavuusjohtajan tehtävään. Ohlsson aloittaa tehtävässä 13. tammikuuta 2025.
Moninaisuusosaaminen on tulevaisuuden työelämätaito11.12.2024 12:16:15 EET | Tiedote
Moninaisuusosaamiselle on tulevaisuuden yhteiskunnassa yhä enemmän tarvetta, todetaan Dialogi-median uudessa teemanumerossa.
Nuorten mielen hyvinvointi koulutuksessa ja työelämässä on yhteinen asiamme20.11.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Mielihyvin duunissa -hankkeen politiikkasuositus julkaistaan Työelämäfoorumi 2024 -tapahtumassa keskiviikkona 20.11.2024. Vanhempi tutkija Paula Rossi korostaa, että nuorten mielen hyvinvoinnin edistämiseksi tarvitaan lisää yhteisö- ja yhteiskunnan tason keinoja. ”Yksilön vastuun korostamisen sijaan tarvitsemme vaikuttavia toimenpiteitä yhteisöjen ja yhteiskunnan tasoilla, jotta nuoret voisivat hyvin koulussa ja työelämässä.”
Diakin kehittämä ZekkiPro palkittiin parhaana innovaationa Yhteiskunnallisten innovaatioiden päivässä7.11.2024 15:26:00 EET | Tiedote
Diakonia-ammattikorkeakoulun kehittämä ZekkiPro-digipalvelu palkittiin Innokylän Leijonan luolassa parhaana innovaationa. Raati arvosti erityisesti ZekkiPron selkeyttä, skaalautuvuutta ja vaikuttavuutta hyvinvointityön tukemisessa. ZekkiPro tarjoaa sote-organisaatioille luotettavan työkalun hyvinvoinnin mittaamiseen ja palveluiden asiakaslähtöiseen kehittämiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme