Nuoret kouluttavat ja tukevat toisiaan - Vertaisohjaajien tuelle on tarvetta

Nuorisotalojen sosiaalisen median kanavat tarjoavat nuorille alustan jakaa toisilleen ajatuksia ja ideoita siitä, miten ajan saa kulumaan kotioloissa. Nuoret ovat myös innostuneet jakamaan omia taitojaan ja osaamistaan. Erityisesti Instagramin livelähetys-toiminto on osoittautunut suosituksi. Nuoret saavat etukäteen ideoida sisältöjä lähetyksille ja lähetyksen aikana he voivat osallistua ja kommentoida. Livelähetyksissä on järjestetty mm. eläintenhoitoa, yhteisiä leivontatuokioita, meikkausvinkkejä, tanssi- ja muita liikuntatunteja, sekä erilaisia pelejä ja visailuja ja levyraateja. Myös erilaiset haasteet ovat myös suosittua sisältöä sosiaalisen median kanavissa.
Instagram-livelähetyksiä on suunniteltu ja toteutettu vertaisohjaajien ja nuorten kanssa yhdessä. Esimerkiksi Pukinmäen Toivon talon vertaisohjaajat ovat olleet mukana livessä jakamassa omia vinkkejä erilaisesta kotiin soveltuvasta tekemisestä poikkeusaikana ja olleet siten mukana myös vaihtamassa kuulumisia alueen nuorten kanssa. Nuorten kanssa ideoitiin myös leivontalive, jossa vertaisohjaaja leipoi kotonaan ja leipomista harrastavat nuoret jakoivat ajatuksia ja vinkkejä leipomisesta ja kokkailusta.
”Vallitsevan tilanteen vuoksi on tärkeää, että nuoret kokevat nuorisotalon kannustavan ilmapiirin, vaikka talo onkin toistaiseksi kiinni. Olemmekin saaneet palautetta, että vertaisohjaajien läsnäolo on ollut tärkeää nuorille. Nuoret saattavat helposti jäädä ilman juttukaveria, jonka takia olemmekin pitäneet huolen siitä, että nuorisotalon työntekijät ovat aina tavoitettavissa, jos haluaa keskustella asioista tai vaikka pyytää apua jonkin asian kanssa. Etätoiminnasta on pidetty erittäin paljon ja nuoret ovat kokeneet saavansa myös itse osallistua toimintaan livelähetysten kautta,” kertoo Carolina Hämäläinen, 20, joka on toiminut vertaisohjaajana Pukinmäen nuorisotalolla vuoden 2019 alusta lähtien.
Koronaviruksen vuoksi vertaisohjaajien työ on siirtynyt kokonaan sosiaaliseen mediaan. Hämäläinen on ollut mukana Instagram-livelähetyksissä jakamassa vinkkejä erilaisesta kotiin soveltuvasta tekemisestä poikkeusaikana ja vaihtamassa kuulumisia alueen nuorten kanssa. Hän on myös vetänyt leivontaliven, jossa leipoi kotonaan porkkanakakkua.
Vertaisnuorten läsnäolo somessa on tärkeää nuorille, mutta sisältöjen suunnittelu ja toteutus tuo tärkeää sisältöä elämään myös vertaisnuorille itselleen, sillä monien harrastukset ja työt ovat poikkeustilanteen takia peruuntuneet.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikko Vatka
Nuorisoasiainjohtaja, Helsingin kaupunki
mikko.vatka@hel.fi
p. 040 6791 606
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu neljästä palvelukokonaisuudesta, kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso sekä hallinnosta. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Tekoäly ja nuoret - uusi opas selkeyttää muutosta2.4.2025 07:58:12 EEST | Tiedote
Nuorten arjessa tekoäly on jo läsnä, mutta ymmärrämmekö sen vaikutuksia? "80 näkökulmaa tekoälyyn – Pohdintoja tekoälystä nuorten parissa toimiville" on opas, joka tarjoaa konkreettisia työkaluja ja oivalluksia tekoälyn merkityksestä nuorten elämässä. Opas on suunnattu nuorisotyön ja kasvatuksen ammattilaisille, mutta se on hyödyllinen myös vanhemmille.
Päätöstiedote: kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokous 25.3.2025. Toimintakertomus avaa ennätysvuotta 2024 - kaupunkilaiset tekivät yli 25,5 miljoonaa käyntiä vapaa-ajan palveluissa.25.3.2025 18:54:01 EET | Tiedote
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan 25.3.2025 kokouksen päätöstiedote on julkaistu. Lautakunta hyväksyi mm. toimintakertomuksen vuodesta 2024, joka avaa kuinka Helsingin kaupungin vapaa-ajanpalvelut vetivät ennätysmäärän käyttäjiä vuonna 2024. Kaupunkilaiset tekivät yli 25,5 miljoonaa käyntiä eri palveluissa, ja erityisesti nuorille suunnattu toiminta sekä kulttuurielämykset saivat kiitosta.
Ennakkotiedote: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokous 25.3.202520.3.2025 13:13:15 EET | Tiedote
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksen 25.3.2025 esityslista on julkaistu. Esityslistalla on muun muassa vuoden 2024 toimintakertomus ja tilinpäätös, lausunto kaupunginhallitukselle valtuustoaloitteesta nuorille suunnatun toiminnan käynnistämisestä Kalasatamaan ja toinen lausunto valtuustoaloitteesta "kirjastoihin vapaaehtoiset seniorit iltapäivän läksytuiksi".
Päätöstiedote: Kulttuuri- ja kirjastojaosto 18.3.202518.3.2025 17:38:53 EET | Tiedote
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaoston 18.3.2025 kokouksen päätöstiedote on julkaistu.
Ennakkotiedote: Kulttuuri- ja kirjastojaoston kokous 18.3.202514.3.2025 15:09:32 EET | Tiedote
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto kokoontuu 18.3.2025. Kokouksen asialista on julkaistu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme