Nuoret voivat kokea epäkohtien esille tuomisen työpaikalla hankalaksi
Kyselyyn vastanneilla nuorilla on pääasiassa vahva usko omiin työelämätaitoihin. Valtaosa (yli 90 prosenttia) uskoo hallitsevansa melko hyvin tai erittäin hyvin perusasiat, kuten yhteisten käytäntöjen ja aikataulujen noudattamisen sekä yhteistyön työkavereiden kanssa. Toisaalta jopa 40 prosenttia kyselyyn vastanneista nuorista uskoi voivansa tuoda työpaikalla epäkohtia esiin jossakin määrin tai heikommin. Samansuuntaisesti yli 35 prosenttia vastanneista kokee pystyvänsä jakamaan työhön liittyviä ideoita jossakin määrin tai heikommin.
”Työyhteisön avoimuus uusille ideoille ja toisaalta esimiehen rohkeus käsitellä epäkohtia rakentavasti mahdollistaa nuorille omien ajatusten esille tuomisen”, sanoo Marjo Wallin, Elon työhyvinvoinnin kehittämispäällikkö. ”Samalla kyselyn vastaajat kertoivat arvostavansa työelämässä erityisesti kannustavaa työyhteisöä, hyvää esimiestyötä ja mahdollisuuksia työn ja muun elämän yhteensovittamiseen. Työyhteisössä on hyvä tunnistaa, etteivät työn joustotarpeet koske ainoastaan työntekijöitä, joilla on esimerkiksi omia lapsia, vaan ihan jokaista. Lisäksi esimiesten tulisi antaa mahdollisimman usein kannustavaa palautetta työntekijöille.”
”Esimiehellä on tosiaan keskeinen rooli palautteen antajana. Nuorta työntekijää tulisi ohjata tunnistamaan omia onnistumisiaan ja vahvuuksiaan. Positiivista palautetta voi antaa pienistäkin asioista”, toteavat Työterveyslaitoksen tutkijat Auli Airila ja Mikko Nykänen.
Huolenaiheena nuorten jaksaminen
Suurin osa (81 %) kyselyyn vastanneista pitää terveyttään erittäin tai melko hyvänä. Lisäksi 92 prosenttia kertoo työkykynsä olevan erittäin tai melko hyvä. Siitä huolimatta 41 prosenttia kyselyyn vastanneista naisista ja 32 prosenttia miehistä on kokenut mielialansa alakuloiseksi, masentuneeksi tai toivottomaksi viimeisen kuukauden aikana.
”Tulos on hyvin saman suuntainen Kouluterveyskyselyn kanssa. Nuoret kertovat alakulon tunteestaan avoimemmin, mikä on hyvä asia. Emme saa medikalisoida tulosta, koska kyse ei ole diagnoosista. Mutta kyllä se herättää huolen, ja tulemme tähän perehtymään”, sanoo S-ryhmän työhyvinvointijohtaja Sanna-Mari Myllynen.
”Työurien pidentämisen kannalta on äärimmäisen tärkeää, että nuoret pääsevät onnistuneesti kiinni työelämään heti ensimmäisessä työpaikassa”, korostaa Wallin. ”Tunne siitä, että pärjää vaativassa työelämässä, syntyy jo ensimmäisissä työtehtävissä. Nuoret ovat vasta opettelemassa työelämän perustaitoja eikä heillä ole kokemusta, jota vasten arvioida omaa suoriutumista. Esimiesten rakentava, jatkuva palaute arjen työssä on korvaamaton tuki itseluottamuksen kehittymiselle.”
Voit lukea lisää esimerkiksi nuorten työntekijöiden toivomasta palautekulttuurista S-ryhmän tiedotteesta.
Voit tutustua tutkimuksen infografiikkaan täällä.
Lisätietoja:
Marjo Wallin, Elo, työhyvinvoinnin kehittämispäällikkö, puh. 020 703 5260, marjo.wallin@elo.fi
Susa Nikula, S-ryhmä, henkilöstöjohtaja, puh. 010 76 80260
Sanna-Mari Myllynen, S-ryhmä, työhyvinvointijohtaja, puh. 010 768 0312
Auli Airila, Työterveyslaitos, erikoistutkija, puh. 043 824 5472, www.ttl.fi/nuorimielityossa
Nuorten työelämäodotukset -selvitys
Tutkimuksen tavoitteena on selvittää S-ryhmän nuorten työntekijöiden työelämäodotuksia ja -valmiuksia, nuorten kokemuksia esimiestyöstä ja työyhteisön toiminnasta sekä nuorten henkilökohtaisia voimavaroja ja hyvinvointia. Vastaavaa tutkimusta ei ole kaupan alalla toteutettu aikaisemmin. Tutkimus on osa S-ryhmän Nuori Mieli Työssä -ohjelmaa. S-ryhmän kumppanina kyselyn suunnittelussa ja toteutuksessa on työeläkeyhtiö Elo. Sähköinen kysely oli avoinna 11.1.–31.3.2018 ja siihen osallistui 1457 S-ryhmässä työskentelevää nuorta. Vastanneista 81 % oli naisia ja vastaajien keski-ikä 22 vuotta. Nyt julkaistut tulokset ovat ensimmäisiä. Analysointi ja tulosten tarkastelu jatkuvat syksyllä 2018.
Nuori Mieli Työssä
Nuori Mieli Työssä on S-ryhmän kolmivuotinen, hyvän työelämän kehittämisohjelma, jonka keskiössä ovat alle 25-vuotiaat nuoret. Tavoite on tuottaa tietoa ja työkaluja nuorten työkykyisyyden, työelämätaitojen ja työelämään kiinnittymisen tukemiseksi. Hankkeen kummina S-ryhmässä toimii Osuuskauppa Hämeenmaan johtoryhmä. Yhteistyökumppaneita ovat työeläkeyhtiö Elo, LähiTapiola, Barona, PAM, SAKU ry, Suomen Mielenterveysseura, Terveystalo, Työelämä 2020 ja Työterveyslaitos.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Viestintäpäällikkö Hanna Saira
puh. 020 703 5671
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Olemme Elo, suuri suomalainen työeläkevakuuttaja. Huolehdimme, että asiakkaamme saavat ansaitsemansa eläkkeet. Autamme asiakasyrityksiämme menestymään ja vastaamaan muuttuvan työelämän haasteisiin. Hoidamme asiakkaidemme eläkevaroja tuottavasti, turvaavasti ja vastuullisesti. Sijoitusvarat on hyvin hajautettu kansainvälisesti ja eri omaisuusluokkiin. Ne turvaavat eläkkeet ja luovat pohjaa kestäville tuotoille vuosikymmeniksi eteenpäin.
Suomalaisista yrityksistä lähes joka kolmas ja yrittäjistä noin 40 prosenttia on valinnut Elon työeläkekumppanikseen. Vastaamme noin puolen miljoonan työntekijän ja yrittäjän tulevista eläkkeistä, huolehdimme noin 250 000 eläkkeensaajasta ja noin 30 miljardin euron sijoitusomaisuudesta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työeläkeyhtiö Elo
Elos delårsrapport 1.1–30.9.2024: Placeringsintäkterna var 7 % tack vare en stark utveckling av noterade aktier24.10.2024 13:55:00 EEST | Pressmeddelande
Elos placeringsintäkter var alltjämt starka i januari–september. Bäst avkastade placeringarna i noterade aktier med 14,1 procent. Elos solvensnivå stärktes ytterligare och driftskostnaderna minskade. Jämförelsetalen som ges inom parentes i rapporten är siffror per 30.9.2023, om inte annat anges. Nyckeltal för januari–september 2024 Totalresultatet uppgick till 714,5 (-90,9) miljoner euro. Nettointäkterna av placeringsverksamheten uppgick till 7,0 (2,8) procent, dvs. 2,1 miljarder euro. Placeringarnas marknadsvärde var 32,0 (30,0 i slutet av 2023) miljarder euro. Medelavkastningen på placeringarna under tio år var 5,7 procent. Detta motsvarar en realavkastning på 3,6 procent. Driftskostnaderna som täcks med omkostnadsinkomsten var 55,7 (58,3) miljoner euro. Premieinkomsten uppgick till 3,3 (3,3) miljarder euro. Pensioner och andra ersättningar utbetalades för 3,5 (3,3) miljarder euro. Solvensnivån var 123,1 (121,3 i slutet av 2023) procent och solvenskapitalet var 1,4-faldigt (1,5-faldi
Elon osavuosiraportti 1.1.–30.9.2024: Sijoitustuotto 7 % listattujen osakkeiden vahvan kehityksen ansiosta24.10.2024 13:55:00 EEST | Tiedote
Elon tammi-syyskuun sijoitustuotto jatkui vahvana. Sijoituksista parhaiten tuottivat noteeratut osakkeet 14,1 prosenttia. Elon vakavaraisuusaste vahvistui edelleen ja liikekulut alenivat. Raportilla suluissa olevat vertailuluvut ovat 30.9.2023 lukuja, ellei toisin ole mainittu. Avainluvut tammi-syyskuu 2024 Kokonaistulos nousi 714,5 (-90,9) miljoonaan euroon. Sijoitustoiminnan nettotuotto nousi 7,0 (2,8) prosenttiin ja oli 2,1 miljardia euroa. Sijoitusten markkina-arvo oli 32,0 (30,0 vuoden 2023 lopussa) miljardia euroa. Sijoitusten kymmenen vuoden keskituotto oli 5,7 prosenttia. Tämä vastaa 3,6 prosentin reaalituottoa. Hoitokustannustulolla katettavat liikekulut laskivat 55,7 (58,3) miljoonaan euroon. Vakuutusmaksutulo oli 3,3 (3,3) miljardia euroa. Eläkkeitä ja muita korvauksia maksettiin 3,5 (3,3) miljardia euroa. Vakavaraisuusaste oli 123,1 (121,3 vuoden 2023 lopussa) prosenttia ja vakavaraisuuspääoma oli 1,4-kertainen (1,5-kertainen vuoden 2023 lopussa) vakavaraisuusrajaan nähden.
Puolet yrityspäättäjistä ei usko tekoälyn tuovan yritykselleen tuottavuushyötyjä18.9.2024 08:15:00 EEST | Tiedote
52 prosenttia suomalaisista yrityspäättäjistä ei usko tekoälyn lisäävän työn tuottavuutta omassa yrityksessään ja yli puolet (51 %) heistä sanoo, ettei yrityksessä ole riittävästi osaamista tekoälyn hyödyntämiseen. Lähes puolet (49 %) päättäjistä ei ole myöskään innostuneita hyödyntämään tekoälyä omassa työssään. Tiedot selviävät työeläkeyhtiö Elon ja LähiTapiolan pk-yrityksille teettämästä kyselystä, johon vastasi 600 suomalaista yrityspäättäjää. Elon työkykyjohtaja Kati Korhonen-Yrjänheikki pitää tuloksia huolestuttavina. Suomi tarvitsee kipeästi talouskasvua, uusia innovaatioita ja työn tuottavuuden parantumista. Tekoälyn hyödyntäminen ja osaamisen kehittäminen työpaikoilla on tärkeä osa tässä yhtälössä onnistumista. – Tekoälyn hyödyntämisen potentiaali on valtava. Nyt ei tosiaankaan pitäisi jäädä telineisiin katselemaan, vaan lähteä aktiivisesti tutkimaan ja kokeilemaan, mitä hyötyä tekoäly voi tuoda meidän liiketoimintaamme. Uusien teknologioiden kohdalla lyhyellä tähtäimellä saat
Elos delårsrapport 1.1–30.6.2024: Placeringarna avkastade 1,6 miljarder euro, dvs. 5,2 procent27.8.2024 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Elo hade ett starkt första halvår. Bäst avkastade placeringarna i noterade aktier med 10,5 procent och i hedgefonder med 7,7 procent. Elos solvensnivå stärktes och driftskostnaderna minskade.
Elon osavuosiraportti 1.1.–30.6.2024: Sijoitukset tuottivat 1,6 miljardia euroa eli 5,2 prosenttia27.8.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Elon ensimmäinen vuosipuolisko oli vahva. Sijoituksista parhaiten tuottivat noteeratut osakkeet 10,5 prosenttia sekä hedge-rahastot 7,7 prosenttia. Elon vakavaraisuusaste vahvistui ja liikekulut alenivat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme