Ny studie: Det finns flera hinder för Finlands klimatåtgärder, en stor korrigering behövs på vägen mot 1,5-gradersmålet
Sommarens extrema väder och den internationella klimatpanelen IPCC:s färska rapport är en påminnelse om de brådskande behoven av kraftfulla klimatåtgärder.
Målet på 1,5 grader som skrivits in i Parisavtalet förutsätter att Finland ska bli klimatneutralt senast år 2035 och ha betydande negativa utsläpp kort därefter, det vill säga att Finland binder mer koldioxid från atmosfären än som släpps ut i landet.
Finland har tillgång till många olika teknologier och metoder för att minska utsläpp och binda kol. Lösningarna tas dock ännu inte i bruk tillräckligt snabbt, till följd av ett flertal hinder. För att åtgärda dem behövs flera större korrigerande åtgärder för att Finlands klimatåtgärder ska vara i linje med 1,5-gradersmålet.
Detta konstateras i Sitras utredning Korrigerande åtgärd – Finlands klimatåtgärder på vägen mot 1,5-gradersmålet som publicerades torsdag 19.8. Arbetet baserar sig på tidigare litteratur och över hundra intervjuer med experter.
Tydligare utsikter
Enligt utredningen är ett hinder relaterat till delvis otydliga långsiktiga utsikter. Tills vidare har tiden efter 2035 års klimatneutralitetsmål diskuterats rätt lite i Finland.
Utsikterna skulle till exempel kunna bli tydligare med hjälp av utsläppsbudgetar, starka mål för utsläpp och kolsänkor för åren 2040 och 2050, samt med klimatfärdplaner som omfattar samtliga ekonomiska sektorer. Det är också viktigt att påverka för att EU:s klimatpolitik justeras i linje med 1,5-gradersmålet.
”Utsläppen måste minska inom samtliga sektorer och alla aktörer behöver involveras i samarbetet. När utsikterna är tydliga, kan övergången göras både förutsägbar, kostnadseffektiv och rättvis”, betonar Sitras expert Mariko Landström, som ledde utredningsarbetet.
Effektiva incitament
Effektiva klimatåtgärder bromsas också av otillräckliga ekonomiska incitament. Det är till exempel inte lönsamt att binda kol. Ett alternativ kunde vara att testa en kolersättning, där skogsägare får betalt för ett utökat kolförråd. Ett stöd bör också tas fram för kolbindning inom lantbruket.
Inom industrin behövs incitament för tillvaratagande och lagring av biogen koldioxid. För skogsindustrin kunde tillvaratagande av koldioxid från virke på cellulosafabriker även erbjuda nya affärsmöjligheter i framtiden.
Dessutom behövs incitament för att minska utsläppen inom lantbruket, för att ersätta fossila råmaterial och minska förbrukningen av naturresurser.
Smidiga tillståndsprocesser och satsningar på infrastruktur
Enligt utredningen är en del av flaskhalsarna för klimatåtgärderna administrativa. Till exempel utvecklas byggandet av vindkraft på land i Finland redan utan stöd, men de långa planläggnings- och tillståndsprocesserna fördröjer projekten. Dessutom begränsar Försvarsmaktens radarövervakning byggandet särskilt i östra och södra Finland.
Staten bör söka en lösning på radarfrågan i samarbete med vindkraftsaktörerna. När det gäller andra vindprojekt bör förvaltningsdomstolarnas resurser för handläggningen av klagomål utökas, planläggningen göras mer flexibel och tillståndsprocessen effektiviseras.
Klimatåtgärderna fördröjs också av att den nuvarande infrastrukturen inte stödjer en rask övergång till nollutsläpp. Det behövs satsningar på en resursklok samhällsstruktur som möjliggör hållbar trafik och transport, energismarta byggnader samt ett utbyggt distributionsnätverk för elektrifierad trafik och nya, hållbara bränslen.
Utredningen påpekar också att klimatkompetensen bör ökas i skolor och med hjälp av fortbildning i olika branscher. Dessutom behövs ambitiösa satsningar på forskning och produktutveckling.
”Det är nödvändigt att kunna hantera klimatkrisen med tanke på finländarnas välfärd, ekonomi och samhällets framgång. Nu behövs en stor korrigering mot åtgärder enligt 1,5-gradersmålet för att övergången ska kunna göras kontrollerat”, säger Mari Pantsar, direktör på Sitra.
Utredningen är aktuell, eftersom regeringen för närvarande uppdaterar den klimatpolitiska planen på medellång sikt, klimat- och energistrategin samt klimatlagen. Klimatfrågorna tas också upp i budgetmanglingen i början av september.
Välkommen att höra mer om och diskutera rapportens resultat på lanseringsevenemanget fredagen den 19 augusti kl. 10.00–11.45. Anmälan är öppen här tills evenemanget börjar.
Läs mer om utredningen på Sitras hemsida.
Mer information:
Mariko Landström, Expert, Klimat- och naturlösningar, Sitra
p. +358 (294) 618 464, mariko.landstrom@sitra.fi
Mari Pantsar, Direktör, Hållbarhetslösningar, Sitra
p. +358 (294) 618 210, mari.pantsar@sitra.fi
Antti Koistinen, Expert, Kommunikation och samarbetsrelationer, Sitra
p. 040 820 3184, antti.koistinen@sitra.fi
Andra exempel på korrigerande åtgärder som behövs:
El och fjärrvärme
- Genom till exempel beskattning säkerställs att de icke-förbränningsbaserade lösningar är lönsamma inom värmeproduktion i förhållande till träbaserade bränslen.
- Utvecklingen av energisystemet följs upp noga. Vid behov utvecklas incitament för att öka till exempel för flexibel elproduktion i syfte att trygga leveranssäkerheten.
Industri
- Mål ställs upp för effektivare användning av naturresurser, negativa utsläpp och väte, en färdplan utarbetas för att lösningar kan tas i bruk och incitament skapas med hjälp av en skattereform för hållbar utveckling samt till exempel distributionsskyldigheter och en reduktionsplikt där en större andel biobränslen fasas in.
- Offentliga forsknings-, utvecklings- och innovationssatsningar samt finansieringen av pilotprojekt och demonstrationer utökas. För utsläppssnåla produkter skapas föregångsmarknader till exempel genom offentliga uppköp, prissättningsstöd som är bundna till kolpriset, eller distributionsskyldigheter.
Bebyggd miljö
- En avgift för förändrad markanvändning och ett krav på ekologisk kompensation införs. Planläggningen görs smidigare för att det ska bli enklare än i nuläget att ändra byggnadernas användningsändamål.
- En i princip hundra år lång planerad livslängd krävs för byggnader, kraven på energieffektivitet skärps både för nybyggnation och ombyggnad och i kraven inkluderas även beredskapen för variationer i el- och värmekonsumtionen.
Trafik
- En omfattande reform genomförs av skatter, avgifter och stöd som syftar till att minska utsläppen från trafiken.
- Stöden för utveckling, demonstration och introduktion av hållbara bränslen ökas.
- För flyg- och sjötrafiken fastställs en hårdare distributionsskyldighet för förnybart bränsle.
Jordbruk
- Våtmarksodling garanteras rätt till jordbruksstöd och gradvis avlägsnas jordbruksstöden från torvmarker där vattenytan inte hålls på hög nivå. Nya incitament utvecklas som belöning för utsläppsminskningar när åkern lämnas utanför jordbruksanvändning.
- Ett miljötillstånd införs för röjning av torvmarker och en avgift påförs för ändrad markanvändning.
- Satsningarna på produktutvecklingen och kommersialiseringen av återvunna gödslingsprodukter och odlingssubstrat som ersätter torv ökas.
Användning av skogar och våtmarker
- Som villkor för beviljande av Kemera-stöd fastställs skogsvårdsval som stöder mångfalden, till exempel genom att artrikedomen bland träd upprätthålls. Kemera-stöden förnyas så att de behandlar kontinuitetsskogsbruk, med mer varierad skiktning i bestånden, på samma sätt som skogsbruk med mer likåldrade bestånd.
- Stöden och regleringen förnyas för att uppmuntra till kontinuitetsskogsbruk i sumpskogar.
- Klimatsmart efterbehandling av torvproduktionsområden stöds eller en skyldighet för detta införs. Ett beslut fattas om att stegvis slopa användningen av torv.
Nyckelord
Bilder
Om
Sitra är en aktiv framtidsaktör som undersöker och utreder samt engagerar samarbetsparter från olika sektorer i fördomsfria experiment och förnyelser. I fokus för framtidsarbetet finns Finland, som är en framgångsrik föregångare inom hållbart välbefinnande.
Följ Sitra
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sitra
EU:s nya centrum öppnar upp för finska cirkulära lösningar på utvecklingsländernas marknader12.12.2024 14:05:49 EET | Pressmeddelande
EU-kommissionen inrättar ett nytt resurscentrum för cirkulär ekonomi, där Sitra och Finland har en ledande roll. Sitra har redan tidigare skapat World Circular Economy Forum, WCEF, som blivit världens största evenemang inom den cirkulära ekonomin, med tusentals deltagare årligen. WCEF2025 arrangeras i Brasilien i maj.
Uusi EU-keskus kannustaa suomalaisia kiertotalousratkaisuja kehittyvien maiden markkinoille12.12.2024 14:05:49 EET | Tiedote
Euroopan komissio perustaa Sitran ideoiman uuden kiertotalouden osaamiskeskuksen, jonka työtä johdetaan Suomesta. Sitra on jo aiemmin luonut alan suurimmaksi vuosittaiseksi tapahtumaksi kohonneen, tuhansien osanottajien Maailman kiertotalousfoorumi WCEF:n. WCEF2025 järjestetään Brasiliassa ensi toukokuussa.
I kampen mot folksjukdomar kan naturen ge Finland en ekonomisk vinst på upp till hundratals miljoner euro29.10.2024 02:00:00 EET | Pressmeddelande
I Finland har man nu för första gången gjort en bedömning av hur stor ekonomisk vinst naturen kan ge i kampen mot folksjukdomarna. En nyligen genomförd studie visar att naturen kan ge Finland årliga fördelar på upp till hundratals miljoner euro enbart vad gäller förebyggandet av depression och typ 2-diabetes och läkemedelsbehandling av astma. Forskare föreslår ett nationellt naturhälsoprogram för Finland.
Luonto voi tarjota Suomelle jopa satojen miljoonien eurojen hyödyn kansantautien torjunnassa29.10.2024 02:00:00 EET | Tiedote
Suomessa on nyt ensimmäistä kertaa arvioitu, kuinka iso taloudellinen merkitys lähiluonnon terveysvaikutuksilla voi olla kansantautien torjunnassa. Tuore selvitys osoittaa, että Suomi voi saada luonnon avulla jopa satojen miljoonien eurojen vuotuisen hyödyn pelkästään masennuksen ja tyypin 2 diabeteksen torjunnassa sekä astman lääkehoidossa. Tutkijat ehdottavat Suomeen kansallista luontoterveysohjelmaa.
Nature can provide Finland with benefits totalling up to hundreds of millions of euros in fighting chronic diseases29.10.2024 02:00:00 EET | Press release
A Finnish report has assessed for the first time the importance of the health effects of nearby nature in fighting chronic diseases. The report indicates that with the aid of nature, Finland could get a benefit worth up to hundreds of millions of euros annually in fighting depression and type 2 diabetes alone, as well as in the use of asthma medication. The researchers propose a national Nature health programme for Finland.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum