Onnistumiset motivoivat lastensuojelutyössä – Espoossa seurataan työmäärää ja kehitetään palvelua
Lastensuojelutyössä motivoi lapsen puolella oleminen – arjen ihmeitä tapahtuu joka päivä
Suurin osa kyselyyn vastanneista työntekijöistä kokee työnsä sujuvan vähintään kohtalaisesti. Työ- ja asiakasmäärät koetaan kuitenkin liian suuriksi. Myös työntekijöiden vaihtuvuuden sekä työsuoritteiden tilastoinnin koetaan heikentävän työn sujumista. Esimiestyö koetaan hyväksi: esimiehet ovat ammattitaitoisia sekä tukevat ja kannustavat työntekijöitä. Myös onnistumiset asiakastyössä auttavat jaksamaan. Voimaa tuo mahdollisuus vaikuttaa konkreettisesti omalla ammattitaidolla espoolaisten lasten, nuorten ja perheiden elämään.
”Sosiaalityöntekijöiden tilanne on viime aikoina herättänyt paljon keskustelua. Lastensuojelun tarve on yhteiskunnan ilmapuntari. Se voidaan selättää lapsiperhetoimijoiden välisellä yhteistyöllä, ei yksin lastensuojelun sisällä. Espoon lapsiperhepalveluita kehitetään valtakunnallisen Lasten ja perheiden muutosohjelman tavoitteiden mukaisesti. Kehittämisen etenemistä seurataan yhdessä sovituilla mittareilla”, sanoo Espoon kaupungin perhe- ja sosiaalipalveluiden johtaja Mari Ahlström.
”Ihmisten ongelmat ovat monimutkaistuneet, mikä on lisännyt lastensuojelutyön vaativuutta ja työn kuormittavuutta. Jatkuva toimintaympäristön muutos vaatii sekä työntekijöiden ammatillisen osaamisen kehittämistä että johtamisen, tiimipohjaisen työn ja moniammatillisen verkostotyön vahvistamista. Toisaalta lastensuojelutyö on erittäin palkitsevaa, pieniä arjen ihmeitä tapahtuu joka päivä. Tämä asia jää usein huolien varjoon”, toteaa Espoon kaupungin lapsiperheiden sosiaalipalveluiden päällikkö Kati Villgren.
Verkosto- ja viranomaisyhteistyötä kehitetään
Kyselyyn vastanneet työntekijät tuovat esille, että yhteistyökumppanit ja viranomaiset ovat kiireisiä ja heitä on haastavaa tavoittaa. Onnistunut lastensuojelutyö edellyttää toimivaa verkostoyhteistyötä kaikkien lapsen ja perheen kanssa asioivien tahojen kanssa. Lapsen ja perheen asioita hoidetaan usein lastensuojelun lisäksi esimerkiksi neuvolassa, päiväkodissa, koulussa ja perusterveydenhuollossa.
”Espoossa on otettu tänä vuonna käyttöön verkostotyötä helpottava lomake, joka kokoaa yhteen perhettä koskevat eri toimijoiden kanssa sovitut tehtävät. Tämä selkeyttää perheelle ja kaikille heidän ympärillään työskenteleville, mikä kunkin tehtävä on. Sovitut asiat voivat olla hyvinkin konkreettisia, kuten kuka auttaa lasta tai nuorta läksyissä tai vie harrastuksiin”, Villgren kertoo.
Matalan kynnyksen palvelut lähellä lasten ja perheiden arkea
Espoossa tarjotaan aktiivisesti matalan kynnyksen palveluita lapsiperheille. Perheiden käytössä on esimerkiksi Pyydä apua -nettinappi, jonka kautta perheet voivat itse ottaa verkossa yhteyttä lapsiperheiden perhetyöhön. Perhetyössä tarjotaan tukea arjen keskelle sekä neuvoja vanhemmuuteen, perhe-elämään tai lapsiin liittyen. Perhetyöntekijät soittavat asiakkaalle takaisin 1–3 arkipäivän kuluessa.
”Kartoitamme asiakkaan kokonaistilannetta ja autamme oikean palvelun piiriin. Tulevaisuudessa palveluita on vietävä aiempaa enemmän sinne, missä lapset ja nuoret arkeaan viettävät eli koteihin, neuvoloihin, päiväkoteihin, kouluihin ja harrastustoimintaan”, Ahlström jatkaa.
Työntekijöiden näkemystä selvitettiin kyselyllä, joka toimitettiin sekä työsuhteessa oleville, että työsuhteensa viimeisen kahden vuoden aikana päättäneille. Kyselyyn vastasi 43 työsuhteessa olevaa henkilöä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lapsiperheiden sosiaalipalveluiden päällikkö Kati Villgren, puh. 043 827 3363
Perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Mari Ahlström, puh. 043 825 6658
Tietoja julkaisijasta
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD
+358 9 816 21http://www.espoo.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad
Info från nämnden Svenska rum 21.11.202421.11.2024 18:35:36 EET | Pressmeddelande
På torsdagens möte antecknade nämnden Svenska rum för kännedom nämndens och för sin del sektorns uppföljning av det ekonomiska läget och strategin per 31.10.2024.
Espoon vuoden 2025 talousarviosta neuvottelutulos21.11.2024 15:10:25 EET | Tiedote
Valtuuston neuvottelutoimikunta on saavuttanut neuvottelutuloksen Espoon kaupungin vuoden 2025 talousarviosta ja taloussuunnitelmasta. Neuvottelujen painopisteenä olivat koulut ja päiväkodit.
Espoo Cateringilla kaksi Pro2025-finalistia20.11.2024 14:12:36 EET | Tiedote
Espoo Catering Oy:llä on tänä vuonna PRO2025-gaalassa mukana jopa kaksi finalistia: Espoon Mainingin koulun keittiön palveluvastaava Marjo Sundström sekä yhtiön suurimman keittiön, Kilon Keittiön, tuotantopäällikkö Paula Kolppanen-Valli.
Uutta luova työote Espoon kaupunginkirjastossa voitti kaupunginjohtajan innovaatiokilpailun ja sai kunniamaininnan Excellence Finlandin kansallisessa Laatuinnovaatiokilpailussa14.11.2024 10:10:00 EET | Tiedote
Kirjastoaineiston käsittelyä tehostava LIRP-järjestelmä eli Library resource planner voitti Espoon kaupunginjohtajan innovaatiokilpailussa Innovaatiot-sarjan ja sai myös kunniamaininnan Excellence Finlandin kansallisessa Laatuinnovaatiokilpailussa. Mutta myös aivan toisentyyppinen työ Espoon kaupunginkirjastossa palkittiin: Tiedonhaun ja lähdekritiikin Battle 5.-6.-luokkalaisille sai kunniamaininnan kaupunginjohtajan innovaatiokilpailun Innovaatiot-sarjassa.
Tiedote kasvun ja oppimisen lautakunnan kokouksesta 13.11.202413.11.2024 18:57:25 EET | Tiedote
Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti kokouksessaan 13.11.2024 lukuvuoden 2025-2026 esiopetuksen järjestämisestä ja teki ennakoivia päätöksiä seuraavan lukuvuoden oppilaaksiottoon liittyen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme