Demarinaiset

Oppivelvollisuuden pidentäminen on yksi aikamme suurimmista tasa-arvoteoista

Jaa
Jokainen vanhempi ja kasvattaja toivoo jälkikasvulleen vain parasta. Haluamme taata lapsellemme mahdollisimman turvallisen tien tasapainoiseen elämään. Yksi keskeisimmistä lasten ja nuorten elämää tasapainottavista ja turvaa tuovista elementeistä on koulu. Koronasta johtuvana etäaikana olemme huomanneet, miten merkittävä asema koulunkäynnillä on nuorten elämässä. Tasa-arvoinen, maksuton koulutus tarjoaa jokaiselle lähtökohdista riippumatta samanarvoisen koulutuksen ja avaimet oman elämän rakentamiseen.

Oppivelvollisuuden laajentamista koskeva hallituksen esitysluonnos on lähtenyt lausuntokierrokselle huhtikuun lopussa. Esityksen mukaan oppivelvollisuusikä korotetaan 18 ikävuoteen ja toisen asteen tutkinnon suorittamisesta tulisi maksutonta. Hallituksen esitys eduskunnalle annetaan syksyllä 2020 ja lain on tarkoitus tulla voimaan 1.8.2021.

”Muuttuvassa yhteiskunnassa muuttuvat myös kouluttautumisen vaatimukset ja on selvää, että pelkän peruskoulun varaan jääneen koulutuksella ei ole tarjolla samanlaisia mahdollisuuksia, kuin niillä, jotka suorittavat toisen asteen tutkinnon", toteaa Demarinaisten puheenjohtaja, ministeri Tytti Tuppurainen.

Viime vuosina olemme saaneet lukea huolestuttavia uutisia nuorten kasvaneesta syrjäytymisestä. Edelleen syystä tai toisesta noin 15 % ikäluokasta jää vaille toisen asteen tutkintoa. Tutkimusten mukaan pelkän peruskoulun varassa olevien nuorten riski syrjäytyä tai joutua esimerkiksi rikollisuuden pariin on huomattavasti korkeampi, kuin toisen asteen käyneillä ikätovereillaan.

”Maksuton peruskoulutus jokaiselle lapselle ja nuorelle on ollut yksi hyvinvointivaltiomme kivijaloista. Vuosikymmenien kuluessa myös hyvinvointivaltion on pysyttävä kehityksessä mukana ja vastattava ajan vaatimuksiin. Koulutusjärjestelmäämme on ehdottoman tärkeää päivittää siten, että oppivelvollisuutta pidennetään. Tällöin pystytään varmistamaan, ettei niin suuri joukko nuoria putoa yhteiskunnan ulkopuolelle. Jokainen ihminen on arvokas, meillä ei ole varaa hukata yhtään lasta tai nuorta”, Tuppurainen jatkaa.

Koulutus on parasta valmistautumista tulevaisuutta ja äkillisiä epävarmuuden aikoja vastaan. Se toimii myös ennaltaehkäisevänä toimena monelle syrjäytymisvaarassa olevalle nuorelle. Koronapandemian jälkeen tarve yhteiskunnan jälleenrakentamiselle on suuri ja koulutus on yksi keskeisimmistä elementeistä, jolla voimme parantaa ihmisten ja etenkin nuorten hyvinvointia.

Demarinaisten hallitus äitienpäivänä 10.5.2020

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Demarinaiset
Siltasaarenkatu 18-20 C, 6. krs. 00530 HELSINKI


https://www.demarinaiset.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Demarinaiset

Sosialidemokraattisten Naisten liittokokous on valinnut uuden liiton johdon tulevalle liittokokouskaudelle10.11.2024 16:22:22 EET | Tiedote

Puheenjohtajan Helena Marttilan ja kahden varapuheenjohtajan Tawar Salarin ja Miina-Anniina Heiskasen lisäksi hallitukseen valittiin 12 varsinaista ja heidän henkilökohtaiset varajäsenensä. Kausi kestää 2025–2027. Sosialidemokraattisten Naisten hallitukseen valittiin: Irja Vaateri (Helsinki) Virpi Sorsa (Häme) Satu Honkonen (Lappi) Sari Melkko (Kaakkois-Suomi) Tuula Peltonen (Keski-Suomi) Sonja Heiskanen (Oulu) Marjut Leppänen (Pirkanmaa) Hanna-Leena Saarela (Pohjanmaa) Tuija Ketola (Satakunta) Tytti Luoma (Savo-Karjala) Nina Savinen (Varsinais-Suomi) Kirsi Oksanen (Uusimaa) Heidän henkilökohtaiset varajäsenensä ovat: Minna Salminen (Helsinki) Soile Pasanen (Häme) Henna Knuuti (Lappi) Sari Rautiainen (Kaakkois-Suomi) Tiina Liimatainen (Keski-Suomi) Helena Ohtonen (Oulu) Tuula Petäkoski-Hult (Pirkanmaa) Kirsi Kandolin (Pohjanmaa) Rosalia Breider (Satakunta) Niina Karppanen (Savo-Karjala) Päivi Rantanen (Varsinais-Suomi) Maila Tikkanen (Uusimaa)

Demarinaisten puheenjohtajan Tytti Tuppuraisen avauspuhe Sosialidemokraattisten naisten 17. liittokokouksessa9.11.2024 18:25:18 EET | Tiedote

Muutokset puhuttaessa mahdollisia. Rakkaat siskot, hyvät toverit, arvoisat Demarinaiset, Naisten ja miesten tasa-arvon ja naisten poliittisen osallistumisen maailmanhistoria on yhtä pitkä kuin demokratian historiakin. Tämä kulunut viikko todistaa jälleen kerran, että naisten työn historia jatkuu vielä tulevaisuudessakin. Yhdysvalloissa Demokraattipuolue asetti jo toisen kerran presidenttiehdokkaaksi naisen. Ja jo toisen kerran naisehdokas oli pätevä, osaava ja kokenut poliitikko. Ja taas vastassa oli poliitikko, jonka osaaminen ja moraali oli kyseenalaistettu hyvällä syyllä, jolla oli painolastia niin politiikasta, liike-elämästä kuin yksityiselämästäkin. Edellisen kerran, 2016, sanottiin, että Hillary Clinton oli julkisuudessa kulunut, liian tunnettu. Nyt sanottiin, etteivät äänestäjät tunteneet Kamala Harrisia. Niin – eroja oli paljon. Yhteistä oli, ettei naisen ollut mahdollista päästä maailman tärkeimmälle johtopaikalle. Olemme pettyneitä, murheellisia. Sen kuitenkin voimme sanoa,

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye