Päivitetty Huono-osaisuus Suomessa -karttasivusto näyttää asuinalueiden erot

Huono-osaisuus Suomessa -karttapalveluun on tuotu uusimmat huono-osaisuutta kuvastavat tilastot postinumerotasolla. Se mahdollistaa eri asuinalueiden vertailun kuntien sisällä.
‒ Meillä puhutaan paljon alueellisesta segregaatiosta ja sosiaalisten ongelmien kasautumisesta tietyille asuinalueille. Karttapalvelun kautta voi seurata, onko tälle tilastollista pohjaa ja miten tietylle asuinalueelle kohdistetut toimenpiteet näkyvät myöhemmin muutoksena tilastoissa, asiantuntija Sakari Kainulainen Diakonia-ammattikorkeakoulusta sanoo.
Toinen uudistus on huono-osaisuutta mittaava gini-kerroin, jonka avulla voi tarkastella hyvinvointierojen suhteellista jakaantumista uusien hyvinvointialueiden sisällä.
‒ Uudenmaan pilkkominen useampaan hyvinvointialueeseen tekee näkyväksi sen, miten heikosti Helsingillä menee monella huono-osaisuuden osa-alueella. Myös Kymenlaakson tilanne osoittaa suurta tarvetta hyvinvointierojen kaventamiseen, Kainulainen tiivistää.
Hyvä työkalu hyvinvointialueiden rakentajille
Karttasivusto pureutuu eriarvoisuuteen useilla inhimillistä huono-osaisuutta mittaavilla muuttujilla. Tällaisia ovat esimerkiksi pitkäaikais- tai nuorisotyöttömien osuus, alkoholikuolleisuus, väkivaltarikosten määrä, pienituloisuusaste tai itsensä yksinäiseksi kokevien osuus.
Sosiaalipolitiikan näkökulmasta tehokkainta on kohdistaa toimenpiteitä heikoimmin voiviin ryhmiin. Vaikuttavaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä ei voi tehdä ilman monipuolista tietoa.
‒ Osallisuustyössä olisi tärkeää edistää kaikkien hyvinvointia, ei vain valmiiksi hyvinvoivien, tutkija–kehittäjä Joakim Zitting Diakonia-ammattikorkeakoulusta sanoo.
Hyvinvointityötä tehdään jatkossa sekä hyvinvointialueilla että kunnissa. Karttapalvelu antaa eväitä tämän kokonaisuuden hahmottamiseen mm. hyvinvointialueiden rakentajille, kuntien hyvinvointityöstä vastaaville, erilaisille kehittämishankkeille ja palvelujärjestelmien uudistajille.
‒ Alueilla olisi tärkeää löytää yhteinen ymmärrys, mikä kenenkin rooli on hyvinvoinnin edistämisessä ja miten kaikki osapuolet pääsevät osallisuustyöhön mukaan, asiantuntija Varpu Wiens Diakonia-ammattikorkeakoulusta sanoo.
Karttapalvelun tausta
Palvelun käyttö on maksutonta, ja se on kehitetty Sosiaalisen osallisuuden edistämisen koordinaatiohanke – Sokran Diakin osahankkeessa. Sokra-koordinaatiota rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto.
Karttasivustoon valitut huono-osaisuusindikaattorit perustuvat Sotkanet.fi -palvelusta löytyviin tilastotietoihin. Postinumerotason tarkastelussa on käytetty Tilastokeskuksen Paavo-tietokannasta löytyviä tilastoja.
Karttapalvelua on jo hyödynnetty paikallisen päätöksenteon tukena eri puolilla Suomea. Sen kautta on haettu tietoa esimerkiksi Rovaniemen, Järvenpään ja Siilinjärven hyvinvointikertomuksiin. Karttapalvelua hyödynnetään myös esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan maakuntaohjelman tavoitteiden seurannassa yhtenä mittarina.
Huono-osaisuus Suomessa -karttapalvelu on arvokas apuväline myös monille toimittajille, sillä palvelussa on helppoa verrata oman kotikunnan tai -seudun asioita koko maan keskiarvoon.
>> Huono-osaisuus Suomessa karttapalvelu: https://www.diak.fi/eriarvoisuus
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sakari KainulainenasiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 869 6018sakari.kainulainen@diak.fiJoakim Zittingtutkija, Korona yhteiskunnan marginaaleissa -hankeDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 356 9918joakim.zitting@diak.fiVarpu WiensasiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 505 3622varpu.wiens@diak.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Kevään toinen yhteishaku on päättynyt – Diakin Oulun-kampuksen sairaanhoitajakoulutus veti hyvin hakijoita26.3.2025 13:25:59 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku päättyi 25.3.2025. Diakissa oli tarjolla 609 aloituspaikkaa, joista 45 Oulussa järjestettävään sairaanhoitaja (AMK) -koulutukseen.
Kevään toinen yhteishaku on päättynyt – Porin-kampuksen terveydenhoitajakoulutus yksi Diakin suosituimmista26.3.2025 13:22:42 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku päättyi 25.3.2025. Diakissa oli tarjolla 609 aloituspaikkaa, joista 70 Porissa järjestettäviin sairaanhoitaja (AMK) ja terveydenhoitaja (AMK) -koulutuksiin.
Kevään toinen yhteishaku on päättynyt – Jyväskylän diakoniatyön koulutus yksi Diakin suosituimpia26.3.2025 13:18:38 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku päättyi 25.3.2025. Diakissa oli tarjolla 609 aloituspaikkaa, joista 40 Jyväskylässä järjestettäviin sosionomi (AMK), diakoniatyö ja sosionomi (AMK), kirkon nuorisotyö -koulutuksiin.
Kevään toinen yhteishaku on päättynyt – Diakiin hakeneiden määrä kasvoi lähes kolmanneksen26.3.2025 13:11:31 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku päättyi 25.3.2025. Diakissa oli tarjolla 609 aloituspaikkaa AMK- ja YAMK-koulutuksiin Helsingissä, Oulussa, Porissa, Jyväskylässä, Pieksämäellä ja verkossa.
Julkaisuseminaari: Seurakuntien toiminnan muutos ja alueelliset kehitystrendit -tutkimusraportti 202413.3.2025 15:01:08 EET | Kutsu
Tervetuloa kuulemaan tuoreita tutkimustuloksia seurakuntien toiminnan muutoksesta ja alueellisista kehitystrendeistä julkaisuseminaariin 18.3. klo 15.30-17.15.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme