Perhehoito mahdollistaa arvokkaan vanhuuden kodinomaisessa ympäristössä

Perhehoitoliitto on julkaissut Ikäihmisen hyvä perhehoito -oppaan. Oppaaseen on koottu Perhehoitoliiton Kotona perheessä -hankkeen (2020–23) keräämiä ikäihmisten ja perhehoitajien kokemuksia. Opas täydentää viime vuonna julkaistuja Ikäihmisten hyvän perhehoitoarjen suosituksia sekä niihin liittyvää tarkistuslistaa ja toimintamallia.
Opas on suunnattu niin alan ammattilaisille ja opiskelijoille kuin kaikille aiheesta kiinnostuneille. Se nostaa esiin ikäihmisen perhehoidon erityisyyden hoivan ja huolenpidon muotona, tarjoaa välineitä hyvän arjen rakentamiseen jokapäiväisissä tilanteissa ja muistuttaa perhehoitajan hyvinvoinnin tärkeydestä.
– Kiinnostus ikäihmisten perhehoitoa kohtaan kasvaa koko ajan. Perhehoidossa nähdään mahdollisuus tarjota ikääntyneelle ihmiselle inhimillistä, kiireetöntä ja turvallista hoivaa perhehoitajan tai ikäihmisen kodissa. Tämä opas on ensimmäinen teos, johon on koottu monipuolista tietoa perhehoitajuudesta ja perhehoidon arjesta, hankepäällikkö Minna Laine Perhehoitoliiton Kotona perheessä -hankkeesta kertoo.
Ikäihmisten hyvä perhehoito -opasta (127 sivua) voi tilata Perhehoitoliiton kaupasta: www.perhehoitoliitto.fi/kauppa
Perhehoidossa jo parituhatta ikäihmistä
Toimeksiantosuhteisessa perhehoidossa ikäihmisen hoiva ja huolenpito järjestetään perhehoitajan tai hoidettavan kodissa. Perhehoitajalta edellytetään ennakkovalmennuksen käymistä ja soveltuvuutta tehtävään.
THL:n tilastojen mukaan Suomessa oli 31.12.2021 perhehoidossa 1 936 ikäihmistä, mikä on noin 300 enemmän kuin vuoden 2020 lopussa. Viime vuonna ikäihmisiä hoidettiin 269 perhekodissa eri puolilla maata ja ikäihmisten perhehoitovuorokausia kertyi hieman yli 163 000. Se on noin 23 000 vuorokautta enemmän kuin vuonna 2020.
Ikäihmisten perhehoidon keskeisiä perusarvoja ovat ihmisarvon kunnioittaminen ja oikeus arvokkaaseen vanhuuteen. Perhehoidossa on mahdollista antaa yksilöllistä hoivaa ja huolenpitoa, koska hoidettavien määrä on pieni ja hoitaja tai hoitajat pysyvät samoina.
Perhehoito sopii etenkin sellaiselle ikäihmiselle, jolla on kotiin annettavista palveluista huolimatta vaikeuksia selviytyä arjessa mutta joka ei vielä tarvitse palveluasumista tai laitoshoitoa.
Tukee myös omaishoitajien jaksamista
Päätöksen perhehoitoon siirtymisestä tekee ikäihmisen kotikunta. Esimerkiksi kunnan SAS-ryhmä tai palveluohjaaja arvioi yhdessä ikäihmisen ja hänen läheistensä kanssa ikäihmisen palvelutarpeen ja hänen tilanteeseensa sopivan palvelumuodon, joka voi olla perhehoito.
Pitkäaikaisessa perhehoidossa ikäihminen asuu perhehoitajan perheessä ja saa tarvitsemansa hoivan ja huolenpidon mahdollisesti vuosien ajan.
Lyhytaikainen perhehoito perhehoitajan kotona tai ikäihmisen kodissa mahdollistaa omaishoitajan vapaan pitämisen tai tukee vuorohoitona kotona asumista. Perhehoitojaksolla voidaan tukea ikäihmisen kuntoutumista esimerkiksi toimenpiteen tai sairaalahoidon jälkeen ennen omaan kotiin palaamista.
Osavuorokautinen perhehoito perhehoitajan kotona tai ikäihmisen kodissa voi toimia vaihtoehtona niissä koti- tai omaishoidon tilanteissa, joissa ympärivuorokautisen perhehoidon järjestäminen ei ole tarpeellista tai tarkoituksenmukaista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna LaineHankepäällikkö, Kotona perheessä -hanke
Puh:044 766 3311minna.laine@perhehoitoliitto.fiMaria KuukkanenKehittämispäällikkö
Puh:040 310 1442maria.kuukkanen@perhehoitoliitto.fiOlli KoikkalainenTiedottaja
Puh:040 310 1446olli.koikkalainen@perhehoitoliitto.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Perhehoitoliitto ry on valtakunnallinen, toimeksiantosopimussuhteisen perhehoidon asiantuntijajärjestö, joka vaikuttaa, viestii, neuvoo ja kouluttaa perhehoitoon liittyvissä asioissa. Perhehoitoliitto tukee perhehoitajia ja heidän perheitään, joihin kuuluvat myös hoidettavat lapset, nuoret ja aikuiset. Vuonna 1983 perustettuun Perhehoitoliittoon kuuluu 22 perhehoitoyhdistystä, joissa on noin 4 200 jäsentä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Perhehoitoliitto ry
Miltä perhehoidon tulevaisuus näyttää? Tule kuulemaan Hyvinkäälle 13.3.6.3.2025 12:00:41 EET | Tiedote
Perhehoito sopii monenlaisiin elämäntilanteisiin myös eri-ikäisille erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Perhehoitoliiton ja hyvinvointialueiden seminaarissa kuulet, miksi perhehoito on niin vaikuttava keino turvata inhimillistä arkea ja myös hillitä sote-kustannusten kasvua.
Perhekodeissa ympäri maata avoimet ovet 3.3.2025 – Tervetuloa tutustumaan ikäihmisten perhehoidon arkeen!25.2.2025 08:30:00 EET | Tiedote
Perhehoito tarjoaa ikäihmisille turvallista arkea perhehoitajan luona tai ikääntyneen omassa kodissa. Perhehoito on mainio tapa tukea ikääntyneiden ja omaishoitajien jaksamista sekä vähentää raskaampien hoivapalveluiden tarvetta hyvinvointialueilla.
Sijaisvanhemmista on huutava pula – Sijaisperhe mullisti Peppi Puljujärven maailman9.9.2024 12:06:58 EEST | Tiedote
Tuhansia suomalaisia lapsia ja nuoria asuu lastensuojelulaitoksissa. Jotta yhä useampi heistä voisi kasvaa perheen kanssa, Suomeen tarvitaan lisää sijaisvanhempia. Heitä etsitään Ajoissa kotiin -kampanjalla, jota suojelee somevaikuttaja Peppi Puljujärvi.
Perhehoitoliiton liittokokous: Perhehoidon turvallisuus lisääntyy perhehoitajan sosiaaliturvaa parantamalla22.4.2024 10:00:00 EEST | Tiedote
Perhehoitoliiton puheenjohtajana jatkaa kotkalainen Minna Ahokas. Liitto muistuttaa, että perhehoidon turvallisuuteen ja perhehoitajien sosiaaliturvaan liittyvää lainsäädäntöä on kehitettävä.
Ministeriön suositus hyvinvointialueille: Turvatkaa perhehoidon resurssit14.3.2024 11:00:00 EET | Tiedote
Uusi laatusuositus kannustaa hyvinvointialueita liittämään perhehoidon entistä vahvemmin osaksi ikäihmisten palveluiden kokonaisuutta. Perhehoitoliitto muistuttaa, että perhehoito auttaa turvaamaan ikäihmisten elämänlaatua ja vähentämään raskaampien hoivapalveluiden tarvetta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme