Pirkanmaan ELY-keskus

Pienvesien kartoitukset alkavat Pirkanmaalla

Jaa
Pirkanmaan ELY-keskus on aloittanut pienvesien maastokartoitukset. Tarkoituksena on tänä kesänä kartoittaa Pirkanmaalla sijaitsevien pienvesien luonnontilaa ja ennallistamis- ja kunnostamistarpeita osana Helmi-elinympäristöohjelmaa.
Ojitukset ovat muuttaneet pienvesien luonnontilaa. Kuvassa tihkupinnalta (vasemmalla) purkautuva pohjavesi sekoittuu kaivetun ojan (oikealla) pintavesiin. Kuva: Emmi Lehkonen.
Ojitukset ovat muuttaneet pienvesien luonnontilaa. Kuvassa tihkupinnalta (vasemmalla) purkautuva pohjavesi sekoittuu kaivetun ojan (oikealla) pintavesiin. Kuva: Emmi Lehkonen.

Suomen pienvesien tila tunnetaan huonosti. Arviolta noin kolmannes pienvesistä tarvitsee aktiivista kunnostusta ja ennallistamistoimenpiteitä. Myös tiedot Pirkanmaan pienvesien tilasta ovat puutteellisia. Pienvesiä ovat lammet, purot, norot, lähteiköt sekä fladat ja kluuvit. Näistä luontotyypeistä purot ja lähteet ovat uhanalaisimpia ja kiireellisimmin ennallistettavia.

- Tänä kesänä Pirkanmaalla kartoitetaan pienvesien luonnontilaa ja ennallistamistarpeita noin 10 Natura-alueella sekä lisäksi useilla Natura-alueiden ulkopuolisilla kohteilla. Kartoitukset ovat osa ympäristöministeriön rahoittamaa Helmi-elinympäristöohjelmaa, jonka tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa, kertoo projektisuunnittelija Miia Mäkilouko Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Tavoitteena ennallistaa pienvesiä

Pienvesien kartoituksen tavoitteena on tuottaa tietoa Pirkanmaan pienvesien tilasta. Kartoituksen lisäksi pienvesiä ennallistetaan.

- Ennallistamissuunnittelu aloitetaan loppuvuoden 2021 aikana. Kohteet valikoituvat kartoitusten perusteella. Ennallistamistoimet tähtäävät elinympäristön palauttamiseen luonnontilaisen kaltaiseksi, Mäkilouko jatkaa.

Pienvesien luonnontila on monin paikoin muuttunut. Maa- ja metsätalouden kuivatustoiminta, metsähakkuut, hajakuormitus, sekä lähteiden ja uomien perkaaminen ja rakentaminen vaikuttavat pienvesien luonnontilaan usein heikentävästi.

- Pienvesillä on merkittävä vaikutus veden kiertokulkuun ja ekosysteemien toimintaan, sillä ne kytkevät erilaisia ekosysteemejä toisiinsa. Pienvesien kostea ja viileä pienilmasto tarjoaa elinympäristön muun muassa useille uhanalaisille vesihyönteisille, sammalille, putkilokasveille ja kaloille, Mäkilouko painottaa.

Kartoitukset tehdään kesä-syyskuussa

Maastokartoitukset tehdään kesä-syyskuun aikana. Maastokäynneillä havainnoidaan ja arvioidaan muun muassa pienvesille ominaista lajistoa, kohteen luonnontilaisuutta ja ennallistamistarpeita.

- Erityisesti kiinnitämme huomiota kohteen ennallistamismahdollisuuteen, uhanalaisiin lajeihin sekä pohjavesivaikutuksesta kertovaan lajistoon, kertoo Mäkilouko.

Kartoitus ei velvoita maanomistajaa toimenpiteisiin eikä kyseessä ole alueiden suojelu. Mikäli ennallistamistarpeita ilmenee, niistä keskustellaan yhdessä maanomistajan kanssa. Maastotyössä huomioidaan THL:n ohjeet koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.

Osallistu lähteiden kartoittamiseen

Lähteet ovat osa pienvesiä, ja Pirkanmaan lähteiden tilan selvittämiseksi on julkaistu erillinen kansalaishavannointilomake. Lomakkeella voi ilmoittaa Pirkanmaalla sijaitsevien lähteiden tietoja kuvien kera tai ilmoittaa uusista lähteistä. Lomakkeeseen pääset tutustumaan alla olevasta linkistä. Jokainen havainto tuottaa arvokasta tietoa lähteiden nykytilasta.

Lisätietoa:

Avainsanat

Kuvat

Ojitukset ovat muuttaneet pienvesien luonnontilaa. Kuvassa tihkupinnalta (vasemmalla) purkautuva pohjavesi sekoittuu kaivetun ojan (oikealla) pintavesiin. Kuva: Emmi Lehkonen.
Ojitukset ovat muuttaneet pienvesien luonnontilaa. Kuvassa tihkupinnalta (vasemmalla) purkautuva pohjavesi sekoittuu kaivetun ojan (oikealla) pintavesiin. Kuva: Emmi Lehkonen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

https://www.ely-keskus.fi/pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Työllisyyskatsaus │ Työttömien määrä jatkoi kasvuaan Pirkanmaalla marraskuussa23.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Marraskuun työllisyyskatsauksen mukaan työttömiä työnhakijoita oli Pirkanmaalla yhteensä 28 964 henkilöä, joka on 4 235 henkilöä enemmän kuin viime vuoden marraskuussa. Pirkanmaan työttömyysaste oli marraskuussa 11,2 prosenttia. Maakuntavertailussa Pirkanmaan työttömyys kasvoi jälleen eniten. Avoimien työpaikkojen määrä on laskenut marraskuussa sekä vuosi- että kuukausitasolla vertailtaessa.

Perinnebiotooppien hoito suojelee rikkaita luontotyyppejä20.12.2024 09:19:14 EET | Tiedote

Ylöjärvellä kunnostettiin kolme perinnebiotooppikohdetta lampaiden ja lehmien laidunnettavaksi viime kesänä. Tämä on neljäs vuosi, kun kunnostuksia tehdään. Kunnostukset ovat osa Helmi-elinympäristöohjelmaa. Vuoden aikana työtä tehtiin noin parillakymmenellä kohteella. Rikkaiden luontotyyppien vaaliminen oikeanlaisten hoitotoimien avulla auttaa uhanalaista lajistoa. Samalla se ylläpitää perinnemaisemien arvoja.

Pirkanmaalla käynnistyi lähes 100 maaseudun kehittämishanketta vuonna 202418.12.2024 15:37:55 EET | Tiedote

EU:n maaseuturahoitusta myönnettiin tänä vuonna Pirkanmaalla 97 hankkeelle, yhteensä yli 6 miljoonaa euroa. Rahoitusta saaneilla hankkeilla muun muassa parannetaan huoltovarmuutta ja kyläturvallisuutta, tuetaan maaseudun ilmasto- ja ympäristötekoja, kehitetään elinkeinotoimintaa ja matkailua sekä lisätään maaseudun hyvinvointia ja harrastusmahdollisuuksia. Hankkeita rahoittavat Pirkanmaalla ELY-keskus ja alueella toimivat kuusi Leader-ryhmää.

Pimein ja turvattomin aika maanteillä on nyt - Pirkanmaan alueella vilkkuu hirviä karkottavat riistareflektorit16.12.2024 17:17:33 EET | Tiedote

Pirkanmaan alueella hirvieläinonnettomuudet ovat merkittävä liikenneturvallisuusongelma. ELY-keskuksen mukaan maakunnassa tapahtuu vuosittain noin 1 700 hirvieläinonnettomuutta, mikä sijoittaa Pirkanmaan kolmanneksi eniten onnettomuuksia kokevien maakuntien joukkoon Varsinais-Suomen ja Uudenmaan jälkeen. Hirvieläinonnettomuuksien määrä vaihtelee vuodenajan mukaan. Hirvionnettomuuksia tapahtuu eniten syyskuussa, metsäkaurisonnettomuuksia sattuu erityisesti toukokuussa ja marraskuussa tapahtuu eniten valkohäntäpeuraonnettomuuksia. Vuosina 2017–2021 Suomessa tapahtui yhteensä 14 kuolemaan johtanutta eläinonnettomuutta, mikä on enemmän kuin edellisellä viisivuotiskaudella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye