Pienvesien kartoitukset alkavat Pirkanmaalla

Suomen pienvesien tila tunnetaan huonosti. Arviolta noin kolmannes pienvesistä tarvitsee aktiivista kunnostusta ja ennallistamistoimenpiteitä. Myös tiedot Pirkanmaan pienvesien tilasta ovat puutteellisia. Pienvesiä ovat lammet, purot, norot, lähteiköt sekä fladat ja kluuvit. Näistä luontotyypeistä purot ja lähteet ovat uhanalaisimpia ja kiireellisimmin ennallistettavia.
- Tänä kesänä Pirkanmaalla kartoitetaan pienvesien luonnontilaa ja ennallistamistarpeita noin 10 Natura-alueella sekä lisäksi useilla Natura-alueiden ulkopuolisilla kohteilla. Kartoitukset ovat osa ympäristöministeriön rahoittamaa Helmi-elinympäristöohjelmaa, jonka tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa, kertoo projektisuunnittelija Miia Mäkilouko Pirkanmaan ELY-keskuksesta.
Tavoitteena ennallistaa pienvesiä
Pienvesien kartoituksen tavoitteena on tuottaa tietoa Pirkanmaan pienvesien tilasta. Kartoituksen lisäksi pienvesiä ennallistetaan.
- Ennallistamissuunnittelu aloitetaan loppuvuoden 2021 aikana. Kohteet valikoituvat kartoitusten perusteella. Ennallistamistoimet tähtäävät elinympäristön palauttamiseen luonnontilaisen kaltaiseksi, Mäkilouko jatkaa.
Pienvesien luonnontila on monin paikoin muuttunut. Maa- ja metsätalouden kuivatustoiminta, metsähakkuut, hajakuormitus, sekä lähteiden ja uomien perkaaminen ja rakentaminen vaikuttavat pienvesien luonnontilaan usein heikentävästi.
- Pienvesillä on merkittävä vaikutus veden kiertokulkuun ja ekosysteemien toimintaan, sillä ne kytkevät erilaisia ekosysteemejä toisiinsa. Pienvesien kostea ja viileä pienilmasto tarjoaa elinympäristön muun muassa useille uhanalaisille vesihyönteisille, sammalille, putkilokasveille ja kaloille, Mäkilouko painottaa.
Kartoitukset tehdään kesä-syyskuussa
Maastokartoitukset tehdään kesä-syyskuun aikana. Maastokäynneillä havainnoidaan ja arvioidaan muun muassa pienvesille ominaista lajistoa, kohteen luonnontilaisuutta ja ennallistamistarpeita.
- Erityisesti kiinnitämme huomiota kohteen ennallistamismahdollisuuteen, uhanalaisiin lajeihin sekä pohjavesivaikutuksesta kertovaan lajistoon, kertoo Mäkilouko.
Kartoitus ei velvoita maanomistajaa toimenpiteisiin eikä kyseessä ole alueiden suojelu. Mikäli ennallistamistarpeita ilmenee, niistä keskustellaan yhdessä maanomistajan kanssa. Maastotyössä huomioidaan THL:n ohjeet koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.
Osallistu lähteiden kartoittamiseen
Lähteet ovat osa pienvesiä, ja Pirkanmaan lähteiden tilan selvittämiseksi on julkaistu erillinen kansalaishavannointilomake. Lomakkeella voi ilmoittaa Pirkanmaalla sijaitsevien lähteiden tietoja kuvien kera tai ilmoittaa uusista lähteistä. Lomakkeeseen pääset tutustumaan alla olevasta linkistä. Jokainen havainto tuottaa arvokasta tietoa lähteiden nykytilasta.
Lisätietoa:
- Helmi-ohjelman Pirkanmaan ELY-keskuksen sivut (ymparisto.fi)
- Tiedote 10.6.2021: Auta selvittämään Pirkanmaan lähteiden tila (sttinfo.fi)
- Pirkanmaan lähteiden havainnointilomake (ymparisto.fi)
- Pirkanmaan ELY-keskus: projektisuunnittelija Miia Mäkilouko, puh. 0295 036 183 sekä ylitarkastaja Emmi Lehkonen (ei ajalla 1.7.-30.7.), puh. 0295 036 019, sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus
Katso Pirkanmaan kesän 2025 tietyöt Tienpidon ja liikenteen suunnitelmasta2.4.2025 08:37:13 EEST | Tiedote
Pirkanmaan ELY-keskus on julkaissut Pirkanmaan tienpidon ja liikenteen suunnitelman vuodelle 2025. Suunnitelmassa esitetään vuoden 2025 tienpitotoimenpiteet. Lisäksi suunnitelmassa kerrotaan toiminnan taustoista, rahoituksesta ja siihen on kerätty linkkejä tarkempiin tietoihin ja tausta-aineistoihin.
Pirkanmaalla siirrytään kesänopeuksiin 2.4.202531.3.2025 13:14:15 EEST | Tiedote
Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset poistetaan maanteiltä keskiviikosta 2.4. alkaen. Muutokset astuvat voimaan heti nopeusrajoitusmerkkien vaihdon myötä. Tielläliikkujien on otettava kevään mahdollisesti vaihtelevat olosuhteet huomioon niin ajamisessa kuin rengasvalinnassakin.
Metsätaloudelle herkät vesistöt -aineisto auttaa metsätaloustoimien suunnittelussa27.3.2025 10:42:08 EET | Tiedote
Valtakunnallinen aineisto metsätalouden vaikutuksille herkistä vesistöistä on valmistunut. ELY-keskusten ja Suomen ympäristökeskuksen (Syke) yhteistyönä laatiman aineiston tarkoituksena on auttaa huomioimaan metsätaloudelle herkät vesistöt jo siinä vaiheessa, kun metsänhoidon toimenpiteitä ryhdytään suunnittelemaan. Aineiston avulla pyritään helpottamaan suunnittelutyötä, jotta vesistöihin kohdistuvia haitallisia vaikutuksia voidaan ehkäistä ja vähentää.
Siltatyöt Pirkanmaalla vuonna 202526.3.2025 15:29:55 EET | Tiedote
Pirkanmaan ELY-keskus peruskorjaa tai uusii 14 siltaa. Siltoja korjaamalla parannetaan liikenteen sujuvuutta ja huolehditaan elinkeinoelämälle sekä huoltovarmuudelle tärkeistä kuljetusreiteistä.
Pirkanmaan ELY-keskus: Nokian synteettisen metaanin tuotantolaitoksen suunnittelussa huomioitava hankkeen erityispiirteet ja riskit26.3.2025 13:26:33 EET | Tiedote
Pirkanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnon Nokialle suunnitellun e-metaanin tuotantolaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta. Tuotantolaitoksen suunnittelussa ja ympäristövaikutusten arvioinnissa on huomioitava erityisesti vedyn, metaanin sekä hiilidioksidin käsittely-, varastointi- ja kuljetusriskit.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme