Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan ELY-keskus ei määrää Kihniön kansakoulua suojeltavaksi

Jaa
Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) ei määrää Kihniön keskustassa sijaitsevaa Kihniön kansakoulua suojeltavaksi rakennusperintölailla. ELY-keskus katsoo, että rakennuksella on kiistattomia kulttuurihistoriallisia arvoja eikä rakennuksen suojelemista saada ratkaistua asemakaavoituksessa. ELY-keskus pitää rakennuksen suojelemista kuitenkin kohtuuttomana ottaen huomioon korjauskustannusten suuruuden suhteutettuna rakennuksen paikalliseen merkittävyyteen, kunnan taloudellisen aseman ja rakennuksen pitkään jatkuneen käyttämättömyyden.
Pirkanmaan ELY-keskus ei määrää Kihniön keskusta-alueella sijaitsevaa Kihniön kansakoulua suojeltavaksi rakennusperintölain nojalla. Kuva: Maria Hakala / Pirkanmaan ELY-keskus.
Pirkanmaan ELY-keskus ei määrää Kihniön keskusta-alueella sijaitsevaa Kihniön kansakoulua suojeltavaksi rakennusperintölain nojalla. Kuva: Maria Hakala / Pirkanmaan ELY-keskus.

Pirkanmaan ELY-keskus on päättänyt, että se ei määrää Kihniön keskusta-alueella sijaitsevaa Kihniön kansakoulua suojeltavaksi rakennusperintölain nojalla. Rakennuksen omistaa Kihniön kunta. Kihniön kansakoulun suojelua rakennusperintölain perusteella on esittänyt Kihniön kansakoulu ry. ELY-keskuksen saamissa lausunnoissa ja vastineissa sekä kannatetaan että vastustetaan esitystä.

Kihniön kansakoululla selviä kulttuurihistoriallisia arvoja

Kihniön kansakoululla on selviä kulttuurihistoriallisia arvoja, jotka käyvät hyvin ilmi saaduista lausunnoista ja selvityksistä. Kansakoulurakennus on paikallisesti arvokas. Rakennuksen merkittävyys perustuu sen ulkoasun säilyneisyyteen ja rakennuksen rooliin kunnan keskustan maamerkkinä. Rakennus on valmistunut vuonna 1906 ja toiminut koulukäytössä yli sata vuotta. Se on hyvin tyypillinen aikansa koulutalo. Koulua on laajennettu 1930-luvulla. ELY-keskuksen näkemyksen mukaan koulu on säilyttänyt rakennushistorialliset piirteensä rakennukseen tehdyistä myöhemmistä remonteista huolimatta.

ELY-keskus teki Kihniön kansakoululle katselmuksen viime syksynä.

- Rakennus on selkeä ja näyttävä maamerkki taajamakuvassa. Pitkään jatkuneen koulukäytön perusteella rakennuksen voidaan katsoa vakiintuneen osaksi kirkonkylän maisemaa ja identiteettiä, toteaa lakimies Maria Hakala Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Rakennuksen suojelu tulisi ensisijaisesti selvittää asemakaavoituksessa. 

- Tässä tapauksessa suojelukysymystä ei kuitenkaan saada ratkaistua maankäyttö- ja rakennuslain säännöksin. Kunnan asemakaava on rakennussuojelun näkökulmasta vanhentunut, mutta kunta ei ole aikeissa käynnistää asemakaavan uudistamista, Hakala jatkaa.

Suojelu kohtuutonta kokonaisharkinnan perusteella

Rakennuksen suojeltavaksi määrääminen on harkinnanvaraista, vaikka suojelemisen ja rakennusperintölain soveltamisen edellytykset muutoin täyttyisivät. Selvitysten perusteella koulurakennuksen alapohjassa on lahovaurio. Sisäilmaongelman vuoksi rakennus on ollut käyttämättä useita vuosia.

Päätöksenteossa ei ole saatu varmuutta korjauskustannusten todellisesta määrästä tai lahovaurion laajuudesta. Korjauskustannusten määrä voidaan silti epävarmuustekijöistä huolimatta arvioida suureksi kunnan taloudellisessa tilanteessa. Korjauskustannusten määrä täytyy myös suhteuttaa rakennuksen kulttuurihistoriallisiin arvoihin. Kihniön kansakoululla ei ole valtakunnallista tai maakunnallista merkitystä.

Velvollisuus käyttämättömänä pitkään olleen rakennuksen ylläpidosta huolehtimiseen aiheuttaisi Kihniön kunnalle rakennuksen omistajana olennaisia toimenpiteitä ja kustannuksia. Rakennukselle ei ole tähän mennessä löydetty uutta käyttötarkoitusta. Sen vuoksi ELY-keskus katsoo kokonaisharkinnan perusteella, että Kihniön kansakoulun suojeleminen rakennusperintölailla olisi kohtuutonta.

- Kihniön kansakoulu on kuitenkin varsin näyttävä rakennus. Luonnollisesti kannustamme kuntaa, yhdistystä ja kuntalaisia yhteistyössä miettimään keinoja rakennuksen arvojen säilyttämiseksi, toteaa Hakala.

Lisätietoja:

Lakimies Maria Hakala (tavoitettavissa 1.–3.6.2022 sekä 27.6.2022 lukien), puh. 0295 036 118, ja yksikön päällikkö Pauliina Pelkonen (tavoitettavissa 6.­–10.6.2022), puh. 0295 036 050, sähköposti etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi. 

Avainsanat

Kuvat

Pirkanmaan ELY-keskus ei määrää Kihniön keskusta-alueella sijaitsevaa Kihniön kansakoulua suojeltavaksi rakennusperintölain nojalla. Kuva: Maria Hakala / Pirkanmaan ELY-keskus.
Pirkanmaan ELY-keskus ei määrää Kihniön keskusta-alueella sijaitsevaa Kihniön kansakoulua suojeltavaksi rakennusperintölain nojalla. Kuva: Maria Hakala / Pirkanmaan ELY-keskus.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

https://www.ely-keskus.fi/pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Perinnebiotooppien hoito suojelee rikkaita luontotyyppejä20.12.2024 09:19:14 EET | Tiedote

Ylöjärvellä kunnostettiin kolme perinnebiotooppikohdetta lampaiden ja lehmien laidunnettavaksi viime kesänä. Tämä on neljäs vuosi, kun kunnostuksia tehdään. Kunnostukset ovat osa Helmi-elinympäristöohjelmaa. Vuoden aikana työtä tehtiin noin parillakymmenellä kohteella. Rikkaiden luontotyyppien vaaliminen oikeanlaisten hoitotoimien avulla auttaa uhanalaista lajistoa. Samalla se ylläpitää perinnemaisemien arvoja.

Pirkanmaalla käynnistyi lähes 100 maaseudun kehittämishanketta vuonna 202418.12.2024 15:37:55 EET | Tiedote

EU:n maaseuturahoitusta myönnettiin tänä vuonna Pirkanmaalla 97 hankkeelle, yhteensä yli 6 miljoonaa euroa. Rahoitusta saaneilla hankkeilla muun muassa parannetaan huoltovarmuutta ja kyläturvallisuutta, tuetaan maaseudun ilmasto- ja ympäristötekoja, kehitetään elinkeinotoimintaa ja matkailua sekä lisätään maaseudun hyvinvointia ja harrastusmahdollisuuksia. Hankkeita rahoittavat Pirkanmaalla ELY-keskus ja alueella toimivat kuusi Leader-ryhmää.

Pimein ja turvattomin aika maanteillä on nyt - Pirkanmaan alueella vilkkuu hirviä karkottavat riistareflektorit16.12.2024 17:17:33 EET | Tiedote

Pirkanmaan alueella hirvieläinonnettomuudet ovat merkittävä liikenneturvallisuusongelma. ELY-keskuksen mukaan maakunnassa tapahtuu vuosittain noin 1 700 hirvieläinonnettomuutta, mikä sijoittaa Pirkanmaan kolmanneksi eniten onnettomuuksia kokevien maakuntien joukkoon Varsinais-Suomen ja Uudenmaan jälkeen. Hirvieläinonnettomuuksien määrä vaihtelee vuodenajan mukaan. Hirvionnettomuuksia tapahtuu eniten syyskuussa, metsäkaurisonnettomuuksia sattuu erityisesti toukokuussa ja marraskuussa tapahtuu eniten valkohäntäpeuraonnettomuuksia. Vuosina 2017–2021 Suomessa tapahtui yhteensä 14 kuolemaan johtanutta eläinonnettomuutta, mikä on enemmän kuin edellisellä viisivuotiskaudella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye