Poliisi on syyllistynyt ihmisoikeusloukkauksiin rasisminvastaisissa mielenosoituksissa Yhdysvalloissa
Amnesty Internationalin Yhdysvaltojen osaston kattava The World is Watching: Mass Violations by US Police of Black Lives Matter Protestors’ Rights -raportti kertoo poliisien tekemistä ihmisoikeusloukkauksista touko- ja kesäkuun 2020 Black Lives Matter -mielenosoituksissa. Loukkaukset ovat kohdistuneet mielenosoittajiin, lääkintähenkilökuntaan, toimittajiin ja ihmisoikeustarkkailijoihin.
Raportti kertoo viranomaisten käyttäneen liiallista voimaa 125 erillisessä tapauksessa aikavälillä 26.5–5.6.2020. Voimaa on käytetty pääasiassa rauhanomaisissa mielenosoituksissa, eikä niinkään vastauksena väkivaltaan tai muuhun uhkaan. Poliisi on käyttänyt fyysistä väkivaltaa, kyynelkaasua, pippurisumutetta ja esimerkiksi kumiluoteja.
Amnesty dokumentoi kuusi tapausta, joissa poliisi käytti pamppua sekä 13 tapausta, joissa poliisi ampunut mielenosoittajia muun muassa kumiluodeilla.
Suurin ongelma on kuitenkin ollut tarpeeton kyynelkaasun ja pippurisumutteen käyttö, joita käytettiin lukuisissa tapauksissa mieltään rauhassa osoittaneiden hajaannuttamiseksi. Kyynelkaasua käytettiin peräti 89 kertaa kaikkiaan 34 osavaltiossa. Pippurisumutetta käytettiin lainvastaisesti 21 tapauksessa 15 osavaltiossa ja Washington D.C.:ssä.
Koronapandemian aikana kyynelkaasun käyttäminen on erityisen vastuutonta. Kyynelkaasu ja pippurisumute vaikeuttavat hengittämistä, saavat yskimään ja haukkomaan henkeä, ja näin samalla lisäävät riskiä viruksen leviämisestä esimerkiksi ilmassa olevien hiukkasten kautta.
Amnesty vaatii poliisiviranomaisia, hallintoa ja kongressia parantamaan toimintatapoja mielenosoitusten hallinnassa. Viranomaiset täytyy saattaa vastuuseen mielenosoittajiin kohdistuneita ihmisoikeusloukkauksista. Oikeus osoittaa rauhassa mieltä tulisi taata lailla ja viranomaisten toimintatavoilla.
Black Lives Matter -mielenosoitukset saivat alkunsa poliisin tapettua George Floydin. Mielenosoitukset ovat kasvaneet Yhdysvaltojen historian suurimmaksi kansalaisliikkeeksi.
Raporttiin on haastateltu 50 mielenosoittajaa, toimittajaa, lääkintähenkilökunnan jäsentä tai ihmisoikeustarkkailijaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vilma VuorioTiedottaja
Puh:+358 40 833 1532vilma.vuorio@amnesty.fiLiitteet
Tietoja julkaisijasta
Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Amnesty International
Amnesty ja Human Rights Watch: Etiopian Länsi-Tigrayssa on meneillään etninen puhdistus – alueelle vaaditaan välitöntä humanitaarista apua6.4.2022 02:00:00 EEST | Tiedote
Etiopian Länsi-Tigrayssa vuodesta 2020 lähtien sotineet osapuolet ovat syyllistyneet laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Siviilien teloitukset, massapidätykset, ryöstöt ja pakkosiirrot täyttävät sotarikosten tunnusmerkistön ja ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, toteavat Amnesty International ja Human Rights Watch tänään julkaistussa raportissaan.
Amnestyn vuosiraportti: Venäjän sotatoimet pohjaavat järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin – Suomelle moitteita perusturvasta ja translaista29.3.2022 01:01:00 EEST | Tiedote
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus, jolle on luotu pohja järjestelmällisillä ihmisoikeusloukkauksilla. Amnesty Internationalin vuosiraportti avaa, kuinka ihmisoikeuspuolustajien, riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan hiljentäminen on luonut otollisen maaperän sotatoimille.
Sotaa paenneiden auttaminen on vapaaehtoisten harteilla Puolassa – viranomaisten passiivisuus altistaa paenneet väkivallalle ja ihmiskaupalle24.3.2022 09:44:44 EET | Tiedote
Tilanne Ukrainan ja Puolan rajalla on kaoottinen ja vaarallinen. Se altistaa sotaa paenneet ihmiset kärsimyksen jatkumiselle. Amnestyn tutkijat tarkkailivat olosuhteita rajalla kymmenen päivän ajan ja haastattelivat Ukrainasta paenneita ihmisiä.
Mielenilmaus vaatii fossiiliriippuvuuden katkaisua4.3.2022 14:05:44 EET | Tiedote
Lauantaina 5.3.2022 eduskuntatalon edustalle kokoontuva mielenilmaus muistuttaa pääministeri Sanna Marinin hallitukselle, että Ukrainan sota ja kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin tuore raportti osoittavat yhteiskuntamme fossiiliriippuvuuden tuhoisuuden. Mielenosoittajat vaativat hallitusta lunastamaan lupauksensa fossiilivapaasta hyvinvointiyhteiskunnasta.
Synkkä selvitys lääkeyhtiöiden toiminnasta: “Jos haluamme pandemian päättyvän, suunnan on muututtava”14.2.2022 09:26:41 EET | Tiedote
Lääkeyhtiöt valmistivat 10 miljardia koronarokoteannosta vuonna 2021. Määrällä olisi päästy vaivatta Maailman terveysjärjestön (WHO) tavoittelemaan 40 prosentin globaaliin rokotekattavuuteen. Silti vain neljä prosenttia matalan tulotason maiden asukkaista oli saanut kaksi rokotetta koronaa vastaan vuoden loppuun mennessä.