Prismojen hedelmähävikille uusi elämä – oululainen hävikkiruokayritys laajentuu pk-seudulle
HOK-Elannon kanssa aloitetun kokeilun ansiosta oululaisyritys Ciiyou laajentaa toimintaansa Pohjois-Suomesta pääkaupunkiseudulle. Neljän helsinkiläisen Prisman ja keskustan Food Market Herkun heviosaston kolhiintuneet omenat, pilkulliset banaanit ja tällin saaneet tomaatit saavat uuden elämän muun muassa hedelmäsalaatteina ja mehuina.
- Pistämme ruokahävikkiä kuriin monin eri keinoin ja etsimme jatkuvasti uusia tapoja hävikinhillintään. Hedelmä- ja vihannesosastolta syntyvä hävikki ei täytä enää myymälän laatukriteereitä. Salsoiksi, salaateiksi ja smoothieiksi jalostetut hyvikkituotteet puolestaan ovat asiakkaalle ekologinen, edullinen ja siksi kiinnostava vaihtoehto. Yhteistyö on jatkumoa hävikkihankkeillemme, kuten marketin käyttökelpoista ruokahävikkiä hyödyntävälle Happy Farmerille -ravintolallemme, kertoo vastuullisuuspäällikkö Satu Kattilamäki HOK-Elannosta.
- Yhteistyön kautta pienennämme yhdessä yritysten kanssa hiilijalanjälkeä. Hyvät kokemukset Pohjois-Suomessa toimivan osuuskauppa Arinan kanssa parin vuoden ajalta kannustivat kokeilun aloittamiseen pääkaupunkiseudulla HOK-Elannon kanssa, kertoo toimitusjohtaja Sakari Kiviniemi Ciiyousta.
Leipä, banaanit ja salaatit kiertoon jokaisena myyntipäivänä
Hedelmiä ja vihanneksia noudetaan myymälöistä lähes viikon jokaisena päivänä. Näin hävikkiuhan alla olevat, mutta yhä käyttökelpoiset, elintarvikkeet saadaan kiertoon ja jatkojalostettavaksi jokaisena myyntipäivänä. Toiminta tukee osuuskaupan tavoitetta ruokahävikin puolittamiseksi.
Ensimmäiset hyvikkituotteet, kuten kasvissosekeitto, pikkelöidyt kasvikset ja omenamehu, ovat myynnissä Prisma Viikissä. Valikoima vaihtelee päivittäin. Ciiyoun hävikkikeittiö toimii Salmisaaressa energiayhtiö Helenin entisissä tiloissa henkilöstöravintolassa. Helsingissä toimintaa pyörittää ja reseptiikkaa kehittää huippukokki Sami Garam. Jalostetut tuotteet päätyvät myytäväksi takaisin HOK-Elannon myymälöille ja muille Ciiyouun asiakkaille kuten ravintoloille.
- Hedelmä- ja vihanneshävikissä banaanit ovat kilomääräisesti selvästi suurin tuoteryhmä ja sen jälkeen omenat ja rypäleet. Hedelmät ovat helpoimpia jatkojalostettavia, sillä ne sopivat esimerkiksi hedelmäsalaatteihin, smoothieihin ja mehuihin. Valikoima on lähes rajaton ja siksi myös mahdollisuus luoda uusia herkkuja ylijäämästä on kokin unelma, kertoo Helsingissä Ciiyoun toiminnasta vastaava Sami Garam.
Suurin syy hävikkiin ovat pakkauksessa olevat yksittäiset vialliset tuotteet esimerkiksi viinirypälerasioissa tai tomaattirasioissa. Hyödyntämällä rasian käyttökelpoisia tuotteita, koko pakkaus ei mene hukkaan. Yhteistyöstä etsitään ratkaisua myös leipähävikin hyödyntämiselle.
Kohti ruokahävikin puolittamista
S-ryhmän tavoitteena on edetä kohti ruokahävikin puolittamista vuoteen 2030 mennessä. Viimeisen kuuden vuoden aikana S-ryhmän markettien ruokahävikki on vähentynyt 21 prosenttia. Tällä hetkellä hävikin osuus S-ruokakaupan myynnistä on 1,4 prosenttia. Ruokahävikkiä pistetään kuriin kaikilla eri toimialoilla monin eri keinoin, kuten minimoimalla ruokahävikkiä ennustamisen ja tilaamisen kehittämisen kautta, punalaputetuilla tuotteilla sekä uusilla hukkaeristä tai ylijäämistä tehdyillä hävikkituotteilla.
HOK-Elannossa hävikkiä hillitään monin eri keinoin
- Tärkein työ ruokahävikin torjumiseksi tehdään datapohjaista ennustamista ja tilaamista optimoimalla ennen kuin tuotteet saapuvat myymälään.
- Uusi askel ylijäämätuotteiden hyödyntämiseen on käytössä Helsingin Sokoksen S-marketissa, jossa iso osa hävikkiuhanalaisista tuotteista kerätään yläkerran Happy Farmer -ravintolan keittiön raaka-aineiksi.
- Hävikkiuhan alla olevien tuotteiden alelaputus alkoi lähes 15 vuotta sitten ja -30 % alennuksen rinnalla otettiin käyttöön korotettu -60 prosentin ilta-alekäytäntö vuonna 2015. Alelaputus on herättänyt kiinnostusta maailmalla ruokahävikin torjunnan keinona. New York Times kävi tutustumassa helsinkiläisessä S-market Vallilassa alelaputukseen ja ruokatuotteiden ”happy houriin” vuonna 2019 yhtenä ratkaisuna taklata ruokahävikkiä. Ratkaisusta innostuivat myös eurooppalaiset mediat.
- HOK-Elannon noin sadasta myymälästä luovutetaan myynnistä poistettuja tuotteita yli 80 erilaiselle ruoka-aputoimijalle ja nuorisotaloille.
- Hävikkiravintola Loop on hyödyntänyt HOK-Elannon markettien leipähävikkiä oluen valmistuksessa.
Ciiyou on oululaislähtöinen kiertotalousyritys, joka on perustettu vuonna 2019. Yrityksellä on kymmenen työntekijää, joista puolet Oulussa ja puolet Helsingissä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Satu Kattilamäki, vastuullisuuspäällikkö, HOK-Elanto, satu.kattilamaki(at)sok.fi, puh. 010 788 0651
Sakari Kiviniemi, toimitusjohtaja, Ciiyou, sakari.kivimaki(at)ciiyou.fi, puh. 0400 218 775
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
S-ryhmän suurin osuuskauppa HOK-Elanto on lähes 700 000 asiakasomistajan oma osuuskauppa, jonka liikevaihto vuonna 2022 oli 2,4 miljardia euroa. HOK-Elannossa työskentelee yli 6 700 henkeä, ja osuuskaupan monipuolisia palveluita käyttää vuosittain yli 150 miljoonaa asiakasta Espoossa, Helsingissä, Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Keravalla, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Tuusulassa ja Vantaalla.
Kun kaikki Alepat, S-marketit, Prismat, Food Market Herkut, ravintolat, ABC-asemat ja latauspisteet, Sokokset ja Sokos Emotion -myymälät, Hautaus- ja lakipalvelupisteet sekä Omistajapalvelupisteet lasketaan yhteen, toimipaikkoja HOK-Elannolla on yli 400.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HOK-Elanto
HOK-Elanto Liiketoiminta Oy käynnistää muutosneuvottelut ravintolatoiminnoissaan23.9.2024 16:45:00 EEST | Tiedote
HOK-Elanto Liiketoiminta Oy käynnistää muutosneuvottelut ravintolatoimialalla 30.9.2024. Muutosneuvottelut koskevat kaikkiaan 505 HOK-Elannon ravintoloissa työskentelevää henkilöä, mukaan lukien vuoroesihenkilöt ja työntekijät. Muutosneuvottelujen ulkopuolelle jäävät keittiömestarit, keittiöpäälliköt, ravintolapäälliköt, ravintolajohtajat ja liikeideapäälliköt. Neuvottelut eivät myöskään koske Ravintola Lasipalatsia, Café Lasipalatsia, Bio Rexiä tai Lasipalatsin Terassia, eikä ketjuohjausta. HOK-Elannon ravintolaliiketoiminnoissa työskentelee noin 660 ja koko HOK-Elanto-konsernissa yhteensä noin 6800 henkilöä. Muutosneuvottelut käydään alan kohtaamista haasteista johtuvista syistä. Työnantajan alustavan arvion mukaan suunnitelma voi toteutuessaan johtaa enintään 140 neuvotteluiden piirissä olevan henkilön nykyisen työsopimuksen osa-aikaistamiseen, irtisanomiseen tai työsuhteen olennaisen ehdon yksipuoliseen muuttamiseen. Suunnitelman toteutuessa työnantajan tavoitteena on tarjota lisät
Timo Myllynen on nimitetty HOK-Elannon uudeksi kiinteistöjohtajaksi27.8.2024 11:25:11 EEST | Tiedote
HOK-Elannon uudeksi kiinteistöjohtajaksi on nimitetty Timo Myllynen nykyisen kiinteistöjohtajan Jyrki Karjalaisen siirtyessä HOK-Elannon sisällä ensin muihin tehtäviin ja kesäkuun 2025 lopussa eläkkeelle. Myllynen aloittaa tehtävässä 1.1.2025 alkaen.
Pinsat valloittivat pääkaupunkiseudun – HOK-Elanto tuo rekkalasteittain pinsoja Italiasta19.8.2024 14:29:54 EEST | Tiedote
Monikäyttöiset, Italian Napolissa valmistetut pinsat ovat myyneet kuin häkä HOK-Elannon kaupoissa huhtikuun lopun lanseerauksesta lähtien. Kysyntä yllätti HOK-Elannon kaupat ja ensimmäiset pinsat myytiin hyvin nopeasti loppuun, jolloin toimitusmääriä kasvatettiin runsaasti kesän aikana. Suosittu tuote jatkaa HOK-Elannon valikoimissa syksylläkin.
HOK-Elannon puolivuosikatsaus 2024: päivittäistavarakaupan myynti jatkoi markkinaa vahvempaa kasvuaan, asiakasomistajien määrä ennätyslukemissa16.8.2024 12:15:00 EEST | Tiedote
S-ryhmän suurimman alueosuuskaupan HOK-Elannon liikevaihto kasvoi tammi-kesäkuussa 2024 edellisvuodesta 3,3 prosenttia 1 296,5 miljoonaan euroon. Päivittäistavarakaupassa myynnin kasvu on ollut jo yli 2 vuotta markkinaa vahvempaa*. Asiakasomistajien määrä on tänä vuonna lisääntynyt ennätyksellistä tahtia: uusia asiakasomistajia on liittynyt ensimmäisen vuosipuoliskon aikana noin 18 000. HOK-Elanto sai lähes 20 000 kesätyöhakemusta ja tarjosi töitä yli 2 300 kesätyöntekijälle sekä harjoitteluissa että pidemmissä työsuhteissa.
Uusia lähikauppoja luvassa – Puotilaan ja Karakallioon uudet Alepat elokuussa6.8.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Puotilan ja Karakallion asukkaat saavat uudet, kauan kaivatut lähikaupat, kun kaupunginosiin avataan Alepa-myymälät elokuussa. Alepa Puotila avaa ovensa 8.8.2024 klo 10 ja Alepa Karakallio 29.8.2024 klo 10. Myymälöiden avajaisissa on luvassa muun muassa erilaisia tuotetarjouksia sekä avajaiskahvitarjoilu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme