Professori Paula Eerola on valittu Ruotsin tiedeakatemiaan
Alkeishiukkasfysiikassa tutkitaan aineen pienimpiä rakennusosia ja niiden välisiä vuorovaikutuksia. Paula Eerolan tämän hetkinen tutkimus liittyy Cernissä käynnissä olevaan LHC (Large Hadron Collider) kiihdyttimeen. LHC:llä saavutettava törmäysenergia tulee olemaan suurempi kuin millään aikaisemmalla kiihdyttimellä, ja erityisen mielenkiinnon kohteina ovat mahdolliset uudet ilmiöt ja hiukkaset, joita ei esiinny normaaliolosuhteissa, mutta joilla on ollut olennainen merkitys maailmankaikkeuden alkuvaiheissa.
Vuosia Cernin hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa Genevessä työskennellyt Eerola on toiminut Lundin yliopiston kokeellisen alkeishiukkasfysiikan professorina vuodesta 2001 ja osaston johtajana vuodesta 2005. Helsingin yliopiston kokeellisen alkeishiukkasfysiikan professorina hän on toiminut 1.9.2008 alkaen.
Eerola on perustanut pohjoismaisen hiukkasfysiikan tutkijaverkoston LHC-fysiikan ja koelaitteistojen tutkimusta ja kehitystä sekä jatko-opiskelijoiden koulutusta varten. Tässä Eerolan koordinoimassa verkostossa ovat mukana kaikki pohjoismaiset hiukkasfysiikan tutkimusryhmät.
Katso http://kva.se/sv/ .
Paula Eerolan yhteystiedot: puhelin (09) 191 50140, sähköposti paula.eerola @ helsinki.fi .
Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen, tiedottaja, 191 51042
Tietoja julkaisijasta
![Helsingin yliopisto](/data/images/00435/ffcc79be-41c7-4a5a-98db-27a85f765a65-w_300_h_250.jpg)
PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Lapsen myöhäinen kronotyyppi saattaa ennustaa pitkän aikavälin terveyshaittoja7.2.2025 16:00:04 EET | Tiedote
Suomalaislasten unen, ruokavalion ja painonkehityksen välisiä yhteyksiä selvittänyt uusi tutkimus osoittaa, että vuorokausirytmi saattaa vaikuttaa terveyteen merkittävästi pitkällä aikavälillä.
Kun ruokaturva horjuu, terveyserot kasvavat7.2.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Tutkimuksen mukaan vakavaa ruokaturvattomuutta kokeneiden ruokavalio on muita epäterveellisempi, mikä voi lisätä kroonisten sairauksien riskiä ja terveyden eriarvoisuutta.
Näkymätön sähköjohdin: sähkön ohjaamista äänellä6.2.2025 08:35:31 EET | Tiedote
Suomalaisten, espanjalaisten ja kanadalaisten tutkijoiden ryhmä on ensimmäistä kertaa osoittanut, että sähkökipinöitä voidaan ohjata ultraääniaaltojen avulla.
Outokummun kallioperästä paljastui haiseva yllätys5.2.2025 06:30:00 EET | Tiedote
Yli kahden kilometrin syvyisestä kairareiästä paljastui haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, jotka yleensä yhdistetään huonoon sisäilmaan. Jo aiemmin reiästä on löydetty kymmeniä miljoonia vuosia vanhaa pohjavettä.
Museoiden toiminta vaikuttaa keskusteluun tulevaisuudesta4.2.2025 08:45:44 EET | Tiedote
Museoissa keskustellaan yhä enemmän eettisistä kysymyksistä, neutraalista tiedontuottamisesta ja poliittisesta aktivismista. Museoiden laaja asiantuntemus tarjoaa yhteiskunnalle paljon.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme