Psyykkisesti oireilevien lasten vanhemmat jäävät liian usein vaille tukea

Erityisesti psyykkiseen terveyteen liittyvät yhteydenotot lisääntyivät kaikenikäisten lasten ja nuorten vanhemmilla. Nuorilla yleisimmät psyykkiseen hyvinvointiin liittyvät yhteydenotot olivat masentunut mieliala ja ahdistuneisuus. Myös leikki- ja alakouluikäisten käyttäytymis- ja keskittymisvaikeuksiin liittyvät yhteydenotot lisääntyivät. Tyypillisiä huolia olivat uni- ja nukahtamisvaikeudet sekä lapsen voimakas jännittäminen tai arkuus.
Vaikka tilanteet ja huolet olivat yksilöllisiä ja perhetilanteesta riippuvaisia, yhteistä yhteydenotoille oli monesti se, että vanhemmat kokivat jääneensä huolensa kanssa yksin. Lapsi oli alkanut oireilla ja siihen oli haettu ja saatu apua, mutta tuki vanhemmalle oli jäänyt toteutumatta tai kesken. Vanhemmat kokivat voimattomuutta, keinottomuutta sekä uupumusta tilanteessa. Osa vanhemmista koki, etteivät olleet tulleet kuulluksi omien tunteidensa kanssa tai saaneet ohjeistuksia toimintaan lapsen tai nuoren kanssa perheen arkeen.
Lapset ja nuoret eivät elä tyhjiössä, vaan osana perhettään. Lapsen tai nuoren oireillessa tai sairastaessa psyykkisesti, ei vanhempien tukea voi unohtaa. Jotta jaksaisi ja pystyisi tukemaan omaa lastaan, tarvitsee vanhempi myös itselleen riittävästi tukea, kuulluksi tulemista sekä konkreettisia keinoja arkeen.
Vanhempainpuhelimen ja -nettipalveluiden vapaaehtoiset vastasivat yhteensä 1 784 yhteydenottoon. Näistä puheluja oli 930, nettikirjeitä 247 ja chat-yhteydenottoja 607. Se, että tukea on mahdollista saada eri kanavien kautta, on vanhemmille tärkeää, ja madaltaa merkittävästi avun hakemisen kynnystä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Heidi Holappa, suunnittelija, auttavat netti ja puhelinpalvelut. Puhelin 075 3245 515
Anna Wekcström, päivystystyön koordinaattori. Puhelin 075 3245 452
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
MLL:n Vanhempainpuhelimessa voi keskustella luottamuksellisesti ja kiireettömästimistä tahansa vanhemmuuteen liittyvästä asiasta. Palveluun voi ottaa yhteyttä nimettömänä puhelimen lisäksi chatissa ja nettikirjeellä. Puhelut ovat maksuttomia, eikä niitä nauhoiteta. Yhteydenottoihin vastaavat vapaaehtoiset päivystäjät ovat MLL:n kouluttamia.
Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. Vuonna 2020 liitto juhlii satavuotista taivaltaan lasten hyvinvoinnin edistäjänä. MLL:n tavoitteena on lapsiystävällinen Suomi. MLL tarjoaa eri elämäntilanteissa vertaistukea, monipuolista toimintaa sekä osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Suomen suurimpaan lastensuojelujärjestöön kuuluu 87 000 jäsentä, 548 paikallisyhdistystä, 10 piirijärjestöä ja keskusjärjestö. www.mll.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Muistutus: Yli 6000 nuorta kertoi nettikiusaamisesta - Nuorten nettikiusaamisraportin julkistustilaisuus ti 15.4.11.4.2025 07:45:00 EEST | Kutsu
Mannerheimin Lastensuojeluliitto selvitti tuoreessa kyselyssään nuorilta, miltä nettikiusaamisen tilanne näyttää tällä hetkellä. Vastaus on: karulta ja raadolliselta. Nettikiusaaminen yleistyy hälyttävästi ja saa jatkuvasti uusia muotoja eri kanavissa. Samalla kiusaamiseen puuttuminen on romahtanut. Joulukuussa 2024 toteutettuun laajaan kyselyyn vastasi yli 6300 nuorta.
Yli 6000 nuorta kertoi nettikiusaamisesta - Nuorten nettikiusaamisraportin julkistustilaisuus ti 15.4.7.4.2025 07:45:00 EEST | Kutsu
Mannerheimin Lastensuojeluliitto selvitti tuoreessa kyselyssään nuorilta, miltä nettikiusaamisen tilanne näyttää tällä hetkellä. Vastaus on: karulta ja raadolliselta. Nettikiusaaminen yleistyy hälyttävästi ja saa jatkuvasti uusia muotoja eri kanavissa. Samalla kiusaamiseen puuttuminen on romahtanut. Joulukuussa 2024 toteutettuun laajaan kyselyyn vastasi yli 6300 nuorta.
MLL:n raportti: Yhä nuoremmat lapset puhuvat psyykkisestä pahoinvoinnista3.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) lasten ja nuorten auttavissa palveluissa on havaittu vakava suunta: pienten alakouluikäisten omaa mielenterveyttä koskevat yhteydenotot ovat yli kaksinkertaistuneet viidessä vuodessa. Samoin väkivallan uhkaa koskevat yhteydenotot ovat lisääntyneet merkittävästi.
Vanhempainpuhelimen vuosiraportti 2024: Ydinperhe ei suojaa ristiriidoilta tai yksinäisyydeltä20.2.2025 09:34:13 EET | Tiedote
Vuonna 2024 Vanhempainpuhelimessa ja digipalveluissa vastattiin palvelun historian suurimpaan määrään, 2606 yhteydenottoon. Eniten yhteydenottoja tuli ydinperheistä. Kolmasosa aikuisia koskevista aiheista koski ihmissuhteita ja niistä lähes 70 % aikuisten välisiä ristiriitoja.
MLL:n Perhepulssi-kysely: 87 % vanhemmista kokee, että yhteiskunta on menossa huonompaan suuntaan30.1.2025 07:10:00 EET | Tiedote
MLL:n vuoden 2024 Perhepulssi-kyselyn tulokset paljastavat huolestuttavia havaintoja suomalaisten lapsiperheiden keskuudessa. Kyselyyn vastanneista vanhemmista peräti 87 % kokee, että suomalaisessa yhteiskunnassa asiat ovat menossa huonompaan suuntaan. Oman perheen lähitulevaisuus huolestuttaa 54 % vastaajista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme