Punkkikausi on alkanut – koiranomistajan kannattaa ottaa nämä asiat huomioon

Punkit eli puutiaiset heräävät keväällä, kun päivälämpötila ylittää +5°C. Erityisesti tiheässä kasvillisuudessa viihtyvät punkit odottavat sopivaa ohikulkevaa eläintä, johon voivat tarttua kiinni. Koirille onkin hyvä tehdä punkkitarkastus jokaisen ulkoilun jälkeen.
Punkkeja vastaan suositellaan hankkimaan punkkien estolääke joko eläinlääkäriltä tai apteekista. Punkkien torjuntaan tarkoitettuja valmisteita on monia erilaisia, joten koirallesi sopivaa valmistetta etsiessä kannattaa käyttää asiantuntija-apua. Punkkien estolääkkeillä voi olla myös haittavaikutuksia, kuten ruoansulatuskanava- tai hermostoperäisiä oireita ja paikallisia ihon yliherkkyysreaktioita, mutta niiden esiintyminen on erittäin harvinaista. Tarvittaessa ole aina yhteydessä eläinlääkäriin.
Koiraan kiinnittynyt punkki tulee irrottaa mahdollisimman pian, etteivät punkin mahdollisesti levittämät sairaudet siirry koiraan. Punkinpurema voi aiheuttaa koiralle esimerkiksi anaplasmoosia ja borrelioosia, jotka ovat bakteeriperäisiä infektiosairauksia. Näiden siirtyminen punkista koiraan kestää useita tunteja. Koirilla harvinaisempi puutiaisaivokuume sen sijaan voi siirtyä jo muutamissa minuuteissa.
Parhaiten punkin irrottaminen koirasta onnistuu punkkipihdeillä, joilla punkkia tartutaan mahdollisimman läheltä ihoa ja poistetaan se kiertävällä liikkeellä. Punkkikausi kestää Suomessa yleensä huhtikuusta lokakuun loppuun, mutta lämpiminä talvina kausi voi olla pidempikin.
Varo myös kyitä ja ampiaisia
Punkkien lisäksi kevään saapumisen myötä kyyt ja ampiaiset heräilevät. Keväällä kyyt hakeutuvat lämpimille paikoille keräämään lämpöä. Kesän tultua ne vetäytyvät suojaisampiin paikkoihin, kuten niitylle, josta niitä on vaikeampi havaita. Kyyn purema on vaarallisin keväällä, koska silloin kyseessä on usein nuori kyy. Jos kyy puree koiraa, ota välittömästi yhteys lähimpään eläinlääkäriin. Kyyn pureman aiheuttamia oireita ovat voimattomuus, väsymys, kuolaaminen ja toisinaan oksentelu. Oireisiin vaikuttaa muun muassa koiran koko, ikä ja terveys, puremakohta sekä kyyn erittämän myrkyn määrä.
Myös ampiaisen pisto voi olla koiralle vaarallinen. Usein ampiainen pistää koiraa päähän tai käpäliin. Seurauksena voi olla allerginen reaktio. Jos oireet ovat voimakkaita, kuten nopeasti lisääntyvää turvotusta, kutinaa, oksentelua, heikkoutta tai hengitysteiden turpoamista, on hakeuduttava ripeästi eläinlääkäriin. Lievissä tapauksissa ampiaisen pistoon voi koirallakin käyttää kortisonia sisältäviä kyytabletteja suun kautta. Pistokohta on hyvä myös puhdista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kennelliiton terveystutkimukset
puh. 09 8873 0341
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry on vuonna 1889 perustettu koira-alan asiantuntijajärjestö sekä koirien kasvattajien, omistajien ja harrastajien edunvalvoja. Meillä on noin 147 000 henkilöjäsentä sekä noin 2000 jäsenyhdistystä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Kennelliitto ry
Kennelliitto selvitti: Kuntien koiramyönteisyydessä on parannettavaa12.3.2025 08:23:46 EET | Tiedote
Koiranomistajien kokemus siitä, miten koiramyönteinen oma kunta on, vaihtelee huomattavasti alueittain. Parhaiten kunnat ovat onnistuneet ulkoilupolkujen tarjoamisessa. Suurimmat ongelmat liittyvät kunnallisten eläinlääkäripalveluiden saatavuuteen.
Kommunalvalet 2025: Kennelklubben publicerade tre mål för de blivande kommunala beslutsfattarna12.3.2025 08:22:45 EET | Pressmeddelande
Finska Kennelklubben har publicerat tre mål för kommunernas blivande beslutsfattande. Om målen förverkligas främjar det människans ansvar för djurens och miljöns välbefinnande, förbättrar den regionala jämlikheten och ökar kommunernas attraktionskraft.
Kuntavaalit 2025: Kennelliitto julkaisi kolme tavoitetta tuleville kuntapäättäjille12.3.2025 08:22:45 EET | Tiedote
Suomen Kennelliitto on julkaissut kolme tavoitetta kuntien päätöksentekoon tulevalle kaudelle. Tavoitteiden toteuttaminen edistäisi ihmisen vastuuta eläinten ja ympäristön hyvinvoinnista, parantaisi alueellista tasa-arvoa sekä lisäisi kuntien vetovoimaa.
Skyldigheten enligt jaktlagen att hålla hundar kopplade börjar lördagen den 1 mars27.2.2025 15:05:00 EET | Tiedote
Den jaktlagsenliga skyldigheten att hålla hundar kopplade börjar i hela landet lördagen den 1 mars. Enligt jaktlagen måste hundar hållas kopplade från början av mars till den 19 augusti. Skyldigheten att hålla hundar kopplade gäller i områden utanför tätorter. I tätortsområden ska hundar alltid hållas kopplade enligt ordningslagen.
Metsästyslain mukainen koirien kiinnipitoaika alkaa lauantaina 1.3.27.2.2025 15:05:00 EET | Tiedote
Metsästyslain mukainen koirien kiinnipitoaika alkaa koko maassa lauantaina 1. maaliskuuta. Metsästyslaki velvoittaa pitämään koirat kytkettyinä maaliskuun alusta elokuun 19. päivään asti. Kiinnipitoaika koskee taajamien ulkopuolisia alueita. Taajama-alueilla järjestyslaki velvoittaa pitämään koirat aina kytkettyinä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme