Rakennetun ympäristön energiaoptimointi tarvitsee dataekosysteemin, jossa osaaminen ja data on käytössä yli toimialarajojen
Rakennustietosäätiön ja Sitran Kaupunki 3.0 yhteistyöhankkeessa on alkuvuoden aikana koottu rakennusten dataohjautuvalle energiaoptimoinnille dataekosysteemin perusta. Hanke oli osa Sitran datatalouden tiekartan toimenpiteitä ja sen keskeisenä tuloksena löydettiin:
-
yritysyhteistyöhön tarvittavat ensivaiheen käyttötapaukset ja osaaminen
-
yli yritysrajojen tarvittavat digitaaliset tiedot ja näiden standardointitarpeet
-
keskeiset toimenpiteet dataekosysteemin kokoamiseksi
Hanke osuu tärkeään ajankohtaan, koska aihe tunnistetaan laajasti sekä EU-komission rakennetun ympäristön muutostiekartalla että EU teknologia-alan etujärjestöjen energiajärjestelmän digitaalisella muutostiekartalla.
”Saimme tärkeään ajanhetkeen koottua rakennetun ympäristön energiaoptimoinnille datatalouden kasvuperustan, jossa yhdistyvät vastuullisuus, datalla ohjattu automaatio ja uudet liiketoimintamallit. Nämä edellyttävät prosessien avarakatseista yhdistelyä rakentamisen, finanssisektorin sekä energia- ja liikennesektorien välillä.”, toteaa tutkimusjohtaja Tommi Arola Rakennustietosäätiöstä.
Energiaoptimoinnin datayhteistyö edellyttää käyttötapauksia
Hankkeessa haastateltiin otoksellisesti 14 yritystä yli toimialarajojen kiinteistö- ja rakennusalalta sekä liikenne- ja energiasektoreilta. Rakennetun ympäristön energiaoptimointiin liittyvälle dataekosysteemille, eli yhteistyörakenteelle, on selkeä kiinnostus ja yrityshaastatteluissa keskeisiksi käyttötapauksiksi kiteytyi:
- rakennusten energialähteiden yhdistely ja optimointi investoinneissa
- rakennuksen käytön aikainen energiaoptimointi koko elinkaaren aikana
- yhden ja usean rakennusten kulutusjouston toteutus
Käyttötapauksien sisällöissä korostui useita avaintavoitteita, joilla kestävyyttä viedään eteenpäin. Energiatehokkaiden rakennuksien tulee olla kannattava investointikohde, jossa hiilijalanjäljen pienentäminen perustuu energialähteiden optimointiin ja koko elinkaaren aikaiseen käytön optimointiin. Energiatehokkaiden rakennuksien tulee toimia energiajärjestelmän kulutusjouston mahdollistajina, hyödyntäen edullista energiaa ja huolehtien rakennuksen laadukkaasta sisäilmasta ja terveistä rakenteista. Nämä tavoitteet edellyttävät lähtötietoina tarkat rakennusten rakennemallit, energiatehokkuus ja –kulutustiedot, energiatodistustiedot sekä sopimustiedot.
Data on energiaoptimoinnin polttoaine – osaamista, käytäntöjä ja järjestelmien yhteentoimivuutta kaivataan
Yrityshaastatteluissa kävi ilmi, että digitaalinen tieto on energiaoptimoinnille erittäin tärkeä polttoaine, jonka hyödyntämiseen tulee panostaa yritys- ja toimialarajojen yli. Eri rakennetun ympäristön ja muiden toimialojen prosesseista syntyvät tieto on tärkeä lähtökohta esimerkiksi kiinteistöjen rahoitukselle ja rakennuksen elinkaaren aikaiselle optimoidulle toiminnalle. Datan koontipaikkoja ja niihin liittyviä toimintamalleja, kuten sääntökirjoja, toivottiin kehitettävän aiheen ympärille.
Rakennusten energiaoptimointiin liittyvät tiedot todettiin olevan pääosin teknisesti hyödynnettävissä, mutta haasteena nimetään standardoimattomat tietorakenteet ja rajapinnat. Järjestelmien pitää toimia monipuolisesti yhteen myös rakennuksen ulkopuolella, jotta energiaoptimointia voidaan toteuttaa. Tämän vuoksi yhteistyötä yli toimialarajojen on kehitettävä paitsi teknisesti myös toiminnallisesti, koska esimerkiksi hiilijalanjäljen laskenta ulottuu usein yli omien organisaatiorajojen.
Hankkeen tuloksissa nousi esiin, että Suomessa on korkeatasoista energiaoptimointiin liittyvää erikoisosaamista muun muassa rakennusten kokonaisenergiaratkaisujen ja -optimoinnin toteuttamisesta. Jatkossa tarvitaan osaajia, jotka pystyvät yhdistelemään ja toteuttamaan useiden energiajärjestelmien yhdistelmiä.
Dataekosysteemi konkretiaksi rakennushankkeessa
Kaupunki 3.0 -hankkeen aikana vahvistui, että dataekosysteemin käyttötapauksien konkretisoiminen olisi tärkeä toteuttaa rakennuksen peruskorjaus- tai uudisrakennushankkeeseen kytketyillä rinnakkaisilla tutkimus- ja kehitystoimilla. Tällöin voitaisiin kokeilla ja kehittää uusia käytäntöjä datan hyödyntämiseen nykyisten toimintatapojen rinnalla. Lisäksi koettiin tärkeänä, että aihepiirille rakennetaan avoin verkosto, joka voi vakioida ja määritellä miten data liikkuu sekä ylläpitää kehityksen tilannekuvaa päällekkäisyyksien välttämiseksi.
"Kaupunki 3.0 pilotti on osoittanut lupaavia mahdollisuuksia energiaoptimointiin datayhteistyöllä yli toimialojen. Odotamme, että pilotin tuloksia toteutetaan alan kasvuohjelman puitteissa esimerkiksi korjausrakentamisessa" , sanoo johtava asiantuntija Taru Rastas Sitrasta.
Molempia tärkeäksi koettuja jatkotoimia valmistellaan yhteistyössä kiinteistö- ja rakennusalan kasvuohjelman kanssa. Yrityskohtaisen kiinnostuksen avoimeen rakennetun ympäristön energiaoptimoinnin ekosysteemityöhön voi ilmoittaa täällä.
Yhteyshenkilöt
Tommi ArolaTutkimusjohtajaRakennustietosäätiö
Puh:040 829 9789tommi.arola@rts.fiTaru RastasJohtava asiantuntijaSitra
taru.rastas@sitra.fiLinkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rakennustieto Oy
Tuotetieto hiililaskuri – markkinoiden sujuvinta rakennuksen hiilijalanjäljen laskentaa4.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Rakennustieto julkaisee 4.12.2024 uuden Tuotetieto hiililaskuri -palvelun, jonka avulla voi laskea rakentamislain mukaisen rakennuksen hiilijalanjäljen ja hiilikädenjäljen sekä laatia ilmastoselvityksen vaatiman rakennustuoteluettelon ja materiaaliselosteen. Rakentamislaki edellyttää, että vuoden 2026 alusta lähtien paritaloa isommille uudisrakennuksille tulee laskea hiilijalanjälki ja hiilikädenjälki sekä laatia rakennuksen sisältämistä tuotteista luettelo. Hiilijalanjälki tarkoittaa rakennuksen aiheuttamia päästöjä ja hiilikädenjälki rakennuksella vältettyjä päästöjä.
Rakentamisen laajojen tuoteskaalojen EPD-selosteet kustannustehokkaasti Rakennustiedon Komponentti-EPD:llä13.9.2024 08:55:23 EEST | Tiedote
Tarve tarkalle tuotekohtaiselle päästötiedolle on kasvanut nopeasti. Tuotevalmistajilla, joilla on laajoja tuoteskaaloja eri tuotevariaatioilla, EPD-selosteiden tuottaminen vie aikaa ja taloudellisia resursseja. Rakennustieto on yhdessä Granlund Oy:n kanssa kehittänyt EPD-selosteiden laadintaan ratkaisun, jossa EPD-selosteen tiedot luodaan kerralla tuotteessa samanlaisena toistuville komponenteille. Tämä helpottaa tarkkojen EPD-selosteiden laatimista yrityksille, joilla laaja tuoteskaala syntyy tuotteissa käytettävistä toistettavista komponenteista.
Eliel Saarisen julkisen rakentamisen helmet Suomen ajasta Amerikan vuosiin nyt kirjana20.8.2024 18:00:00 EEST | Tiedote
Rakennustiedon kustantama Jari ja Sirkkaliisa Jetsosen kirja Eliel Saarinen Public Buildings esittelee ensimmäistä kertaa värivalokuvin Eliel Saarisen koko uran kaaren Suomen ajoista Amerikan vuosiin. Kirja ilmestyy Eliel Saarisen 151 vuotissyntymäpäivänä 20.8.2024. Aiempi kirja, joka käsitteli hänen tuotantoaan näin kattavasti kahdella eri mantereella, ilmestyi 1950-luvun alussa.
Vastuullinen golfkentänhoito tukee ympäristöystävällistä toimintaa ja edistää luonnon monimuotoisuutta3.7.2024 10:48:33 EEST | Uutinen
Uusi Golfkentänhoito-opas keskittyy vastuulliseen ja kestävään golfkentänhoitoon. Kirjassa korostetaan ympäristön huomioimista kaikissa päätöksissä ja toimenpiteissä.
Rakennustiedon kortistojen käytettävyys uudistetaan ohjekorttien rakenteistamisella18.6.2024 09:50:29 EEST | Tiedote
Rakennustieto Oy on käynnistänyt Ohjekorttien rakenteistamisen kehityshankkeen (Ohra). Rakenteisessa muodossa kortistojen sisällöt aukeavat selaimessa nykyisten pdf-tiedostojen sijaan. Tämä parantaa merkittävästi käyttäjäkokemusta, helpottaa tiedon hyödyntämistä ja tehostaa uuden sisällön tuottamista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme