Robotit muokkaavat teollisuusjätteestä uutta liiketoimintaa

Oulun yliopiston EAKR-rahoitteisessa GEOBOT-hankkeessa (1.1.2018-30.6.2020) on kehitetty uusia geopolymeeri- ja keraamimateriaaleja metalliteollisuuden kuonista, mineraalivillajätteistä sekä rikastushiekasta. Erityistä hankkeessa oli lisäksi robotiikan yhdistäminen geopolymeeritutkimukseen.
Aiemmasta tutkimuksesta tiedetään, että geopolymeerimateriaalien ominaisuudet riippuvat käytetyistä raaka-aineista, niiden sekoitussuhteista sekä valmistusolosuhteista. Hankkeen tulokset nopeuttavat ja automatisoivat geopolymeerien materiaaliominaisuuksien hakua robotiikan, älykkään ohjauksen, sensoriikan ja mittauksen avulla.
Materiaalien kehitystyössä tutkittiin ja automatisoitiin seossuhteiden vaikutusta geopolymeerien ominaisuuksiin sekä materiaalien automaattista mittausta. Optimoimalla geopolymeerien ominaisuuksia niillä voidaan korvata perinteisiä materiaaleja, kuten keraameja, muovia tai betonia. Kehitetty robottisolu pystyy punnitsemaan, sekoittamaan ja mittamaan geopolymeerinäytteitä automaattisesti, mikä vapauttaa tutkijoiden aikaa tulosten analysointiin.
”Robotit korvaavat pian tutkijat”, kommentoi Oulun yliopiston professori Juha Röning puolitosissaan. ”Robottien avulla voidaan monistaa ja tehdä toistoa vaativia kokeita monin verroin enemmän kuin tutkijoiden toimesta. Näiden kahden tutkimusalan yhdistäminen voi tuoda huikeita liiketoimintamahdollisuuksia tulevaisuudessa”, hän jatkaa.
Hankkeessa kehitettiin muutamia erityisen lupaavia materiaaleja, kuten korkeita lämpötiloja (1200 °C) kestäviä geopolymeerimateriaaleja, erittäin kevyitä ja huokoisia materiaaleja sekä 140 MPa puristuslujuuden ja erinomaisen pakkasen keston omaavia materiaaleja, jotka on valmistettu 99.9 %:sti teollisuuden sivuvirroista.
Hanke on poikinut jo patenttihakemuksia. Hankkeen projektipäällikkö tutkijatohtori Juho Yliniemi kommentoi: ”Nyt kehitetyillä materiaaleilla on erittäin mielenkiintoisia ominaisuuksia ja mielekästä on, että ne voidaan valmistaa lähes sataprosenttisesti sivuvirroista. Tutkimus avaa uusia ovia.”
Hankkeessa saadun tutkimustiedon ja osaamispääoman odotetaan avaavan nopeasti mahdollisuuksia uudelle liiketoiminnalle, joka perustuu Suomen teollisuuden sivutuotteiden monipuoliseen hyödyntämiseen. Hankkeessa huomioitiinkin kaupallinen potentiaali tekemällä markkina- ja kustannusselvityksiä uusille tuotteille.
Hankkeen toteuttajina olivat Kuitu- ja partikkelitekniikan sekä Biomimetiikan ja älykkäiden järjestelmien tutkimusryhmä Oulun yliopistosta sekä Oulun ammattikorkeakoulun liiketalouden yksikkö. Rahoittajina toimivat Pohjois-Pohjanmaan liitto sekä Saint-Gobain Finland, Boliden Harjavalta ja Keliber Oy.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
-Professori Juha Röning, Oulun yliopisto, juha.roning@oulu.fi, +358 29 448 7587
-Tutkijatohtori Juho Yliniemi, Oulun yliopisto, juha.yliniemi@oulu.fi, +358 29 448 2455
-Viestintäasiantuntija Heini Tuorila, Oulun yliopisto, heini.tuorila@oulu.fi, +358407096512
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
6G-testikeskuksen ensimmäinen yritysasiakas kehittää luodinkestävää lasia, joka suojaa myös RF-signaaleilta17.4.2025 07:15:27 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston 6G-testikeskus on päässyt aloittamaan yritysasiakkaiden testaustoiminnan. Ensimmäinen asiakas on kotimainen lasinjalostustehdas Tambest, mikä saattaa tuntua yllättävältä.
Sota meissä – Lapin sotaa muistellaan Arktikumissa 26. huhtikuuta16.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote
Huhtikuun lopussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Lapin sodan päättymisestä. Lapin sota on merkittävä ajanjakso, joka on jättänyt jälkensä niin Suomen historiaan kuin yksittäisten perheiden ja ihmisten muistoihin. Sodan vaikutukset pysyvät lappilaisten mielissä ja elämässä: ne ulottuvat tähän päivään muistojen ja tarinoiden kautta. Rovaniemellä Arktikumin Polarium-salissa järjestetään ”Sota meissä – muistoja Lapin sodasta” -tilaisuus lauantaina 26.4.2025 kello 12–16.
Masennus- ja ahdistusoireet lisäävät riskiä vapautukselle varusmiespalveluksesta16.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan masennuksen ja ahdistuksen oireet ovat yhteydessä heikompaan sosiaaliseen vuorovaikutukseen sekä suurempaan todennäköisyyteen saada lykkäystä tai vapautus varusmiespalveluksesta jo kutsuntavaiheessa. Tutkija Jan Silvalan mukaan masennus- ja ahdistusoireita tulisi seuloa kutsuntalääkärintarkastuksissa nykyistä useammin.
Kädellisten evoluutio tarkentuu – uusi radioisotooppinen ajoitus käänteentekevä askel vulkaanisten kerrostumien tutkimuksessa14.4.2025 05:49:00 EEST | Tiedote
Vulkaanisten fossiiliesiintymien uudet radioisotooppiset ajoitukset auttavat tutkijoita selvittämään nisäkkäiden evoluutiota. Oulun yliopisto on mukana tutkimuksessa, jonka odotetaan tuovan lisävalaistusta varhaisen ihmisen kehitykseen.
Hubble-avaruusteleskooppi paljastaa ensimmäiset kuvat meneillään olevista ydintähtijoukkojen sulautumisista9.4.2025 18:00:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus raportoi ensimmäisestä suorasta havainnosta sulautuvista tähtijoukoista galaksien keskustoissa. Sulautuminen tapahtuu pienten tähtijoukkojen valuessa galaksien keskustaan, jolloin ne voivat yhdistyä tultuaan tarpeeksi lähekkäin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme