Romako-hanke haastaa työelämää yhdenvertaisuuteen

- On varsin tyypillistä, että romanitaustainen opiskelija ei saa harjoittelupaikkaa muiden luokkalaistensa tavoin. Kokemus on lannistava, ja se luonnollisesti vaikuttaa opiskelumotivaatioon ja luottamukseen tulevan työelämän oikeudenmukaisuudesta. Haluamme puuttua tähän epäkohtaan, taustoittaa projektipäällikkö Katri Perho Diakista.
Opinnoistaan valmistuneillakin romanitaustaisilla on yhä vaikeuksia työllistyä, ja merkittävä osa romaneista on työelämän ulkopuolella. Romako – askeleet huomiseen -hanke pyrkii tekemään rakenteellista muutosta, jotta työelämä olisi yhdenvertaisesti myös romanien saavutettavissa.
- Haastamme kaikki Suomen työnantajat mukaan luomaan yhdenvertaista työelämää! Tarvitsemme suurta yhteiskunnallista asennemuutosta, jotta kaikilla olisi yhtäläiset mahdollisuudet menestyä työelämässä, Perho sanoo.
Konkreettisia tekoja työelämän muutokseen
Konkreettisena muutostyökaluna on kehitteillä työnantajapooli, johon työnantajat voivat ilmoittaa kiinnostuksensa ottaa vastaan romanitaustaisia harjoittelijoita ja työntekijöitä.
- Romaneilla on paljon annettavaa työelämälle. On turvallista hakea paikkaa, josta jo tietää, että romanihakijat ovat samalla viivalla kuin muutkin, pohtii projektityöntekijä Tamara Åkerlund Diakista.
Hankkeen alkuvaiheessa keskitytään tukemaan romaniopiskelijoita koulutuspoluillaan. Hanke tukee pääkaupunkiseudun aikuisia romaneita ammatillisen tutkinnon suorittamisessa. Tavoitteena on myös saada hankkeessa mukana oleville opiskelijoille oman alansa mentori, joka voi tukea matkalla ammattilaisuuteen.
Kymmeniä osallistujia jo mukana - myös korkeakouluopinnot kiinnostavat
Syksyllä käynnistynyt hanke on päässyt vauhdilla alkuun.
- Meillä on ollut lentävä lähtö hankkeeseen, ja olemme jo suunnitelleet tulevaa opintopolkua yli kahdenkymmenen osallistujan kanssa. Heistä noin puolet on jo nyt syksyn alussa päässyt aloittamaan ammatilliset opintonsa, projektipäällikkö Katri Perho sanoo.
Ammatillisten opintojen suosion lisäksi hankehenkilöstön on yllättänyt positiivisesti romanien laaja kiinnostus korkeakouluopintoja kohtaan.
- Hankkeen korkeakouluryhmässä on nyt mukana reilut 20 osallistujaa, joista lähes kaikki on syksyn aikana aloittanut korkeakouluopintonsa. Lisää osallistujia tulee jatkuvasti, Perho kertoo.
Yhteistyökumppanina Diakin hallinnoimassa hankkeessa on Stadin ammatti- ja aikuisopisto. Kokemukset opiskelemaan lähtevistä romaneista ovat olleet järjestään positiivisia.
- Aloituskeskusteluun on ehkä saapunut itsestään tulevana opiskelijana vielä epävarma ja ujo henkilö, joka poistuu varmempana, uskon- ja toivonpilkahdus silmissä ja koko olemuksessa. Mahdollisuuksien, toivon ja konkreettisten vinkkien antaminen on tässä hankkeessa parasta sekä lupaus siitä, että kuljetaan pidempi matka yhdessä, sanoo opettaja Minna Tiusanen Stadin ammatti- ja aikuisopistosta.
Romako-hanketta hallinnoi Diakonia-ammattikorkeakoulu ja rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö. Osatoteuttajana toimii Stadin ammatti- ja aikuisopisto. Hankkeen toiminta-aika on 2021–2024.
Diak ja Romako-hanke ovat mukana #olenantirasisti -viikon sisällöissä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Katri PerhoProjektipäällikkö, Romako-hankeDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 467 9742katri.perho@diak.fiNiina MäenpääTKI-viestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 507 6260niina.maenpaa@diak.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Kevään toinen yhteishaku on päättynyt – Diakin Oulun-kampuksen sairaanhoitajakoulutus veti hyvin hakijoita26.3.2025 13:25:59 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku päättyi 25.3.2025. Diakissa oli tarjolla 609 aloituspaikkaa, joista 45 Oulussa järjestettävään sairaanhoitaja (AMK) -koulutukseen.
Kevään toinen yhteishaku on päättynyt – Porin-kampuksen terveydenhoitajakoulutus yksi Diakin suosituimmista26.3.2025 13:22:42 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku päättyi 25.3.2025. Diakissa oli tarjolla 609 aloituspaikkaa, joista 70 Porissa järjestettäviin sairaanhoitaja (AMK) ja terveydenhoitaja (AMK) -koulutuksiin.
Kevään toinen yhteishaku on päättynyt – Jyväskylän diakoniatyön koulutus yksi Diakin suosituimpia26.3.2025 13:18:38 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku päättyi 25.3.2025. Diakissa oli tarjolla 609 aloituspaikkaa, joista 40 Jyväskylässä järjestettäviin sosionomi (AMK), diakoniatyö ja sosionomi (AMK), kirkon nuorisotyö -koulutuksiin.
Kevään toinen yhteishaku on päättynyt – Diakiin hakeneiden määrä kasvoi lähes kolmanneksen26.3.2025 13:11:31 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku päättyi 25.3.2025. Diakissa oli tarjolla 609 aloituspaikkaa AMK- ja YAMK-koulutuksiin Helsingissä, Oulussa, Porissa, Jyväskylässä, Pieksämäellä ja verkossa.
Julkaisuseminaari: Seurakuntien toiminnan muutos ja alueelliset kehitystrendit -tutkimusraportti 202413.3.2025 15:01:08 EET | Kutsu
Tervetuloa kuulemaan tuoreita tutkimustuloksia seurakuntien toiminnan muutoksesta ja alueellisista kehitystrendeistä julkaisuseminaariin 18.3. klo 15.30-17.15.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme