Sadoille lapsille kesätoimintaa 4H:n Ruokakoulussa
4H-yhdistykset toteuttavat ruokakouluja neljän päivän mittaisina päiväleireinä koulujen kesälomakaudella eri puolilla Suomea. Suurin osa ruokakouluista on kesäkuussa. Ruokakoulun ohjaamisessa on mukana noin 180 nuorta apuohjaajaa, joille ohjaajana toimiminen on hieno työkokemus.
Teemana peruna
Ruokakouluissa edistetään paikallisen ruoan tuntemusta. Teemana tämän kesän ruokakouluissa on peruna.
– On tärkeätä, että lapset ja nuoret saavat tietoa siitä, miten perunaa tuotetaan ja miten sitä voi hyödyntää eri tavoin. Peruna on kaikille tuttu ja turvallinen raaka-aine, ravitseva ja terveellinen. Perunantuotannolla on pieni hiili- ja vesijalanjälki, joten se on hyvä valinta sekä ympäristölle että ihmiselle, toteaa hankevastaava Theresa Gull peruna-alan osaamiskeskuksesta.
Ruokakoulun kohokohtana maatilavierailu
Leireille osallistuvat 8–12-vuotiaat lapset niin kaupungeissa kuin maaseudulla. Ruokakouluissa opitaan ruoanvalmistustaitoja, suositaan lähiruokaa, vieraillaan maatilalla, liikutaan ja syödään yhdessä.
– On tärkeää näyttää lapsille, mistä ruoka tulee ja miten sitä tuotetaan. Tie kohti ruuan ja sen tekijöiden arvostusta, vastuullisia valintoja ja hyviä tapoja vaalivaa ruokasivistystä alkaa jo lapsena opituista malleista ja käyttäytymisestä. Olen iloinen, että Ruokakoulu-toiminta on jatkunut hankevaiheen jälkeen osana järjestäjätahojen omaa toimintaa, ja osaltaan vahvistaa lasten ruokatajua ja -iloa, toteaa erityisasiantuntija Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä.
Yhteistyökumppanina maatilavierailujen järjestämisessä on Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry. Osassa ruokakouluista vierailee maidon ja ravitsemuksen asiantuntija Tiina Sirkjärvi. Sirkjärvi järjestää lapsille liikunnallisia tuokioita, joissa opitaan hauskalla tavalla ravitsemussuosituksista.
4H:n Ruokakoulu-toimintaa järjestetään kesän aikana eri puolilla Suomea
Suomenkielisiä ruokakouluja järjestetään muun muassa seuraavilla paikkakunnilla: Hankasalmi, Hausjärvi, Härkätie, Juuka, Virolahti, Kontiolahti, Kuusamo, Kyyjärvi, Kokkola, Lahti, Loimaa, Loppi, Masku, Muhos, Naantali, Nurmes, Paimio-Sauvo, Pihtipudas, Porvoo, Ruovesi, Tervola, Turku, Tuusula, Valtimo, Äänekoski, Oitti ja Orimattila.
Ruokakoulujen tarkat ajankohdat ja yhteyshenkilöt löytyvät Ruokakoulun omilta sivuilta: https://www.ruokakoulu.fi/fi/ilmoittaudu/
Toimittajat ovat tervetulleita tutustumaan
Toimittajat ja valokuvaajat ovat tervetulleita vierailemaan eri puolilla Suomea järjestettäviin ruokakouluihin. Voitte haastatella lapsia, ohjaajaa tai apuohjaajina toimivia nuoria. Voitte sopia vierailuajankohdan valitsemaanne ruokakouluun ottamalla yhteyttä kyseisen Ruokakoulun vastuuhenkilöön.
Ruokakoulu – Matskolan -toimintaa koordinoi Suomen 4H-liitto yhdessä Finlands svenska 4H:n kanssa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Virpi Skippari
kehityspäällikkö
Suomen 4H-liitto
p. +358 44 783 0302
virpi.skippari(a)4h.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
4H on valtakunnallisesti toimiva, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton nuorisojärjestö.
Annamme lapsille ja nuorille mahdollisuuden löytää omat vahvuutensa tekemällä oppien. Luomme harrastuksen kautta turvallisen ja vastuullisen polun aktiiviseen ja kestävään elämäntapaan, työelämään ja yrittäjyyteen. Toimimme sen puolesta, ettei yksikään lapsi tai nuori jäisi syrjään yhteiskunnasta.
4H-järjestö muodostuu Suomen 4H-liitosta ja eri puolella Suomea sijaitsevista yli 180 paikallisesta 4H-yhdistyksestä. Toiminnassamme on mukana 46 000 jäsentä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen 4H-liitto
Tutkimustulos: Tekemällä oppii parhaiten – vapaa-ajan yrittäjyys vahvistaa merkittävästi nuorten yrittäjyysvalmiuksia28.6.2024 07:30:00 EEST | Tiedote
LUT-yliopisto tutki 4H-yrittäjyyttä laajan aineiston pohjalta. Ainutlaatuinen tutkimus vahvistaa käsitystä harrastusten merkityksestä nuorten yrittäjyyspotentiaalin kehittymisessä. Tutkimuksen mukaan 4H-järjestön nuoria vapaa-ajan yrittäjyyteen ohjaava prosessi tukee heitä oikea-aikaisesti ja oikealla tavalla. 4H-yrittäjät myös kasvattavat kuntien elinvoimaa tuottamalla paikallisia palveluita.
Ruokakoulu-päiväleirit tarjoavat lapsille elämyksiä ruoanvalmistuksen ja liikunnan parissa29.5.2024 09:02:37 EEST | Tiedote
Kesäkuussa käynnistyvät 4H:n Ruokakoulu-päiväleirit. Ruokakoulussa lapset pääsevät kokkailun lisäksi tutustumaan ruuan alkuperään maatilavierailulla sekä valmistamaan päivällisen läheisilleen. Leirejä järjestetään ympäri Suomen yhteensä yli 60. Niiden järjestämisestä vastaavat paikalliset suomen- ja ruotsinkieliset 4H-yhdistykset. Toimittajat ovat tervetulleita vierailemaan Ruokakouluissa.
Kiertotaloutta ja nuorten työllistymistä edistävä Reilu Teko -keräys alkaa7.5.2024 08:02:00 EEST | Tiedote
4H-järjestön Reilu Teko -säkkikeräyksessä viljelijät toimittavat tyhjät lannoite-, siemen- ja rehusäkit kierrätykseen 4H-yhdistysten keräyspisteisiin ympäri Suomen. Keräyspisteen hoitajina toimivat 4H-nuoret. Toiminnan pääyhteistyökumppani Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä hyötykäyttöön.
4H:n Taimiteko: Konkreettisia tekoja nuorten työllistymisen ja ilmaston hyväksi jo kuuden vuoden ajan3.5.2024 10:05:51 EEST | Tiedote
Tänä vuonna käynnistyy nuorisojärjestö 4H:n Taimiteko-toiminnan kuudes vuosi. Taimiteossa on kesän loppuun mennessä istutettu noin 900 000 taimea ja istutustöissä työllistynyt noin 750 nuorta. Kasvavat metsät toimivat hiilinieluina sekä lasten ja nuorten oppimisympäristöinä. Taimia ovat lahjoittaneet yli sata Taimiteko-kumppania.
Vuoden 4H-yrittäjä Mandi Koskela, 14, loi tankotanssiharrastuksestaan menestyvää liiketoimintaa26.3.2024 07:58:00 EET | Tiedote
Valtakunnallisessa Vuoden 4H-yritys -kilpailussa palkitaan vuosittain menestyviä nuoria 4H-yrittäjiä. Tankotanssiharrastuksestaan monipuolista liiketoimintaa tehnyt ranualainen Mandi Koskela nousi tuomariston suosikiksi nuorempien sarjassa 4H-yrityksellään MandiKo. Vanhempien sarjan voittajaksi nousi ylöjärveläinen 4H-yritys Nuppula. 19-vuotias Elsa Tabell otti riskin laajentaessaan yritystoimintaansa perustamalla Nuppula pop-upin vanhaan rintamamiestaloon. Kilpailussa jaettiin lisäksi toinen ja kolmas sija molemmissa sarjoissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme