Suomen 4H-liitto

Sadoille lapsille kesätoimintaa 4H:n Ruokakoulussa

Jaa
Lasten ruokakouluja toteuttavat suomen- ja ruotsinkieliset 4H-yhdistykset eri puolilla Suomea, ja niihin osallistuu lähes 800 lasta. Tänä kesänä lapsille järjestetään 50 ruokakoulua ja teemana on peruna.
Ruokakoulu on ruokaan ja ravitsemukseen liittyvää tekemistä, elämyksiä sekä liikuntatuokioita. Lisäksi lapset oppivat ruoan reitistä pellolta pöytään.
Ruokakoulu on ruokaan ja ravitsemukseen liittyvää tekemistä, elämyksiä sekä liikuntatuokioita. Lisäksi lapset oppivat ruoan reitistä pellolta pöytään.

4H-yhdistykset toteuttavat ruokakouluja neljän päivän mittaisina päiväleireinä koulujen kesälomakaudella eri puolilla Suomea. Suurin osa ruokakouluista on kesäkuussa. Ruokakoulun ohjaamisessa on mukana noin 180 nuorta apuohjaajaa, joille ohjaajana toimiminen on hieno työkokemus.

Teemana peruna

Ruokakouluissa edistetään paikallisen ruoan tuntemusta. Teemana tämän kesän ruokakouluissa on peruna.

– On tärkeätä, että lapset ja nuoret saavat tietoa siitä, miten perunaa tuotetaan ja miten sitä voi hyödyntää eri tavoin. Peruna on kaikille tuttu ja turvallinen raaka-aine, ravitseva ja terveellinen. Perunantuotannolla on pieni hiili- ja vesijalanjälki, joten se on hyvä valinta sekä ympäristölle että ihmiselle, toteaa hankevastaava Theresa Gull peruna-alan osaamiskeskuksesta.

Ruokakoulun kohokohtana maatilavierailu

Leireille osallistuvat 8–12-vuotiaat lapset niin kaupungeissa kuin maaseudulla. Ruokakouluissa opitaan ruoanvalmistustaitoja, suositaan lähiruokaa, vieraillaan maatilalla, liikutaan ja syödään yhdessä.

– On tärkeää näyttää lapsille, mistä ruoka tulee ja miten sitä tuotetaan. Tie kohti ruuan ja sen tekijöiden arvostusta, vastuullisia valintoja ja hyviä tapoja vaalivaa ruokasivistystä alkaa jo lapsena opituista malleista ja käyttäytymisestä. Olen iloinen, että Ruokakoulu-toiminta on jatkunut hankevaiheen jälkeen osana järjestäjätahojen omaa toimintaa, ja osaltaan vahvistaa lasten ruokatajua ja -iloa, toteaa erityisasiantuntija Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Yhteistyökumppanina maatilavierailujen järjestämisessä on Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry. Osassa ruokakouluista vierailee maidon ja ravitsemuksen asiantuntija Tiina Sirkjärvi. Sirkjärvi järjestää lapsille liikunnallisia tuokioita, joissa opitaan hauskalla tavalla ravitsemussuosituksista.

4H:n Ruokakoulu-toimintaa järjestetään kesän aikana eri puolilla Suomea

Suomenkielisiä ruokakouluja järjestetään muun muassa seuraavilla paikkakunnilla: Hankasalmi, Hausjärvi, Härkätie, Juuka, Virolahti, Kontiolahti, Kuusamo, Kyyjärvi, Kokkola, Lahti, Loimaa, Loppi, Masku, Muhos, Naantali, Nurmes, Paimio-Sauvo, Pihtipudas, Porvoo, Ruovesi, Tervola, Turku, Tuusula, Valtimo, Äänekoski, Oitti ja Orimattila.      

Ruokakoulujen tarkat ajankohdat ja yhteyshenkilöt löytyvät Ruokakoulun omilta sivuilta: https://www.ruokakoulu.fi/fi/ilmoittaudu/

Toimittajat ovat tervetulleita tutustumaan

Toimittajat ja valokuvaajat ovat tervetulleita vierailemaan eri puolilla Suomea järjestettäviin ruokakouluihin. Voitte haastatella lapsia, ohjaajaa tai apuohjaajina toimivia nuoria. Voitte sopia vierailuajankohdan valitsemaanne ruokakouluun ottamalla yhteyttä kyseisen Ruokakoulun vastuuhenkilöön.

Ruokakoulu – Matskolan -toimintaa koordinoi Suomen 4H-liitto yhdessä Finlands svenska 4H:n kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Virpi Skippari
kehityspäällikkö
Suomen 4H-liitto
p. +358 44 783 0302
virpi.skippari(a)4h.fi

Kuvat

Ruokakoulu on ruokaan ja ravitsemukseen liittyvää tekemistä, elämyksiä sekä liikuntatuokioita. Lisäksi lapset oppivat ruoan reitistä pellolta pöytään.
Ruokakoulu on ruokaan ja ravitsemukseen liittyvää tekemistä, elämyksiä sekä liikuntatuokioita. Lisäksi lapset oppivat ruoan reitistä pellolta pöytään.
Lataa
Ruokakoulu on ruokaan ja ravitsemukseen liittyvää tekemistä, elämyksiä sekä liikuntatuokioita. Lisäksi lapset oppivat ruoan reitistä pellolta pöytään.
Ruokakoulu on ruokaan ja ravitsemukseen liittyvää tekemistä, elämyksiä sekä liikuntatuokioita. Lisäksi lapset oppivat ruoan reitistä pellolta pöytään.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen 4H-liitto
Suomen 4H-liitto
Karjalankatu 2 A
00520 Helsinki

https://www.4h.fi

4H on valtakunnallisesti toimiva, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton nuorisojärjestö. 

Annamme lapsille ja nuorille mahdollisuuden löytää omat vahvuutensa tekemällä oppien. Luomme harrastuksen kautta turvallisen ja vastuullisen polun aktiiviseen ja kestävään elämäntapaan, työelämään ja yrittäjyyteen. Toimimme sen puolesta, ettei yksikään lapsi tai nuori jäisi syrjään yhteiskunnasta.

4H-järjestö muodostuu Suomen 4H-liitosta ja eri puolella Suomea sijaitsevista yli 180 paikallisesta 4H-yhdistyksestä. Toiminnassamme on mukana 46 000 jäsentä.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen 4H-liitto

Tutkimustulos: Tekemällä oppii parhaiten – vapaa-ajan yrittäjyys vahvistaa merkittävästi nuorten yrittäjyysvalmiuksia28.6.2024 07:30:00 EEST | Tiedote

LUT-yliopisto tutki 4H-yrittäjyyttä laajan aineiston pohjalta. Ainutlaatuinen tutkimus vahvistaa käsitystä harrastusten merkityksestä nuorten yrittäjyyspotentiaalin kehittymisessä. Tutkimuksen mukaan 4H-järjestön nuoria vapaa-ajan yrittäjyyteen ohjaava prosessi tukee heitä oikea-aikaisesti ja oikealla tavalla. 4H-yrittäjät myös kasvattavat kuntien elinvoimaa tuottamalla paikallisia palveluita.

Ruokakoulu-päiväleirit tarjoavat lapsille elämyksiä ruoanvalmistuksen ja liikunnan parissa29.5.2024 09:02:37 EEST | Tiedote

Kesäkuussa käynnistyvät 4H:n Ruokakoulu-päiväleirit. Ruokakoulussa lapset pääsevät kokkailun lisäksi tutustumaan ruuan alkuperään maatilavierailulla sekä valmistamaan päivällisen läheisilleen. Leirejä järjestetään ympäri Suomen yhteensä yli 60. Niiden järjestämisestä vastaavat paikalliset suomen- ja ruotsinkieliset 4H-yhdistykset. Toimittajat ovat tervetulleita vierailemaan Ruokakouluissa.

Vuoden 4H-yrittäjä Mandi Koskela, 14, loi tankotanssiharrastuksestaan menestyvää liiketoimintaa26.3.2024 07:58:00 EET | Tiedote

Valtakunnallisessa Vuoden 4H-yritys -kilpailussa palkitaan vuosittain menestyviä nuoria 4H-yrittäjiä. Tankotanssiharrastuksestaan monipuolista liiketoimintaa tehnyt ranualainen Mandi Koskela nousi tuomariston suosikiksi nuorempien sarjassa 4H-yrityksellään MandiKo. Vanhempien sarjan voittajaksi nousi ylöjärveläinen 4H-yritys Nuppula. 19-vuotias Elsa Tabell otti riskin laajentaessaan yritystoimintaansa perustamalla Nuppula pop-upin vanhaan rintamamiestaloon. Kilpailussa jaettiin lisäksi toinen ja kolmas sija molemmissa sarjoissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye