Suomen Punainen Risti SPR

Sähköpotkulauta- ja pyöräilyonnettomuuksissa loukkaantunut usein päihtynyt – pään vammat yleisiä

Jaa
Sähköpotkulaudoilla tapahtuvissa onnettomuuksissa päihteillä on suuri rooli. Erityisesti öiseen aikaan sattuvat törmäykset tai kaatumiset ovat usein seurausta päihteiden aiheuttamasta reagointikyvyn alentumisesta ja liian suuresta tilannenopeudesta. Aivoruhjeet ovat yleisiä ja pitkänkin toipumisajan vaativia vammoja. Tänä vuonna Tapaturmapäivän kampanjaa vietetään 9.-13.8. ja teemana on päihteiden käytön yhteys tapaturmiin.
Kuva: Kaisa Tanskanen/Liikenneturva
Kuva: Kaisa Tanskanen/Liikenneturva

Helsingin Yliopistollisen sairaalan (HUS) päivystykseen tuleva tapaturmaan joutunut potilas on usein päihtynyt. HUS Akuutin osastonylilääkäri Arja Kobylin kertoo, että päihtyneitä on sitä enemmän, mitä pidemmälle yön tunnit etenevät.

”Erityisesti se hämmentää, miten usein sähköpotkulaudoilla sattuneissa onnettomuuksissa on mukana promilleja. Sähköpotkulautaonnettomuuksissa päihtymys on yleisempää, kuin polkupyöräonnettomuuksissa”, Kobylin sanoo.

Sähköpotkulaudalla sattuneet tapaturmat ovat myös yleisempiä HUS Akuutin päivystyksessä kuin polkupyöräonnettomuudet.

Sähköpotkulautojen nopeuksia on rajoitettu heinäkuun puolivälistä alkaen keskusta-alueilla yöaikaan. Rajoitukset koskevat vuokrakäyttöisiä sähköpotkulautoja ja ovat vain osassa maata käytössä, kuten Helsingissä. Kokeilu on voimassa ainakin elokuun loppuun saakka. Rajoituksilla pyritään estämään öiseen aikaa tapahtuvia onnettomuuksia. 

”Sähköpotkulautojen nopeuksien rajoittamisen avulla ainakin vakavammat vammat voivat vähentyä, muttei se pelkästään ole riittävä toimenpide. Nopeuksien laskun jälkeen onnettomuusluvut ovat hieman vähentyneet verrattuna alkukesään, mutta luvut ovat edelleen synkkiä erityisesti viikonlopun öinä”, kertoo Kobylin.

Alkoholi ja liikenne eivät kuulu yhteen

Jo pienikin päihdeannos voi aiheuttaa riskiä liikenteessä kulkupelistä riippumatta. Päihteet vaikuttavat muun muassa kykyyn arvioida nopeuksia ja etäisyyksiä. Tankojuoppous eli liikennejuopumus moottorittomalla ajoneuvolla on laissa määritelty rikokseksi. Päihtyneenä moottoritonta ajoneuvoa kuljettava, joka vaarantaa toisen turvallisuuden, voidaan tuomita sakkoon tai jopa vankeusrangaistukseen.

”Jos otat, et aja, toimii aina hyvänä ohjenuorana liikenteessä. Sähköpotkulauta ei ole lelu, vaan ajoneuvo kuten polkupyöräkin. Kesäiltojen liikkumisen pelisäännöt on hyvä miettiä etukäteen, ettei hetken mielijohteesta aiheuta vaaraa itselle tai muille”, Liikenneturvan suunnittelija Tomi Niemi painottaa.

Pään vammat yleisiä ja vaativat usein pitkän toipumisajan

HUS Akuutin päivystyksiin tulevat lievemmin loukkaantuneet ja vakavammin loukkaantuneet viedään suoraan Töölön sairaalaan.

Kobylin kertoo, että HUS Akuuttiin tulevilla traumapotilailla on usein pään vamma, kuten kasvoluiden murtumia, hampaiden irtoamisia tai aivoruhjeita. Lievissä aivovammoissa potilaan tajuttomuus ei ole kestänyt yleensä muutamaa minuuttia kauempaa.

”Jälkisekavuutta voi silti olla pidempään ja vammasta syntynyt muistamattomuus määrittelee myöskin aivovamman vakavuutta. Lähetämme paljon potilaita jälkikontrolliin aivovammapoliklinikalle, jossa arvioidaan potilaan neurologinen toipuminen vamman jälkeen”, sanoo Kobylin.

Pään vammojen lisäksi ranne- ja solisluun murtumat ovat yleisiä. Myös käsien murtumat vaikuttavat pitkään potilaan toimintakykyyn.

”Esimerkiksi rannemurtumaa hoidetaan tavallisesti viiden viikon kipsihoidolla, jolloin potilaan työkyky on suurimpaan osaan työtehtävistä alentunut ja työntekijä joutuu olemaan työstä poissa”, kertoo Kobylin.

 

Tapaturmien ehkäisytyötä on tehty vuodesta 1993 lähtien järjestöjen ja viranomaisten yhteistyönä. Yksi yhteistyön muodoista on vaikuttaa ihmisten asenteisiin kampanjoimalla Tapaturmapäivänä, jota vietetään tänä vuonna 26. kertaa. Tapaturmapäivänä kannustetaan miettimään, kuinka vähentää riskejä ja ennaltaehkäistä tapaturmia töissä, kotona ja liikenteessä. Tapaturmapäivän kampanjaa vietetään tänä vuonna 9.-13.8. ja kampanja huipentuu perjantaina 13.8.

Kun alkoholilla on osuutta asiaan, voivat ikävät ennustukset käydä toteen. Tutustu tarkemmin, miten voit välttää vaaran: tapaturmapäivä.fi

Lisätietoja

Tapaturmapäivän kampanjasta:
Saara Aakko, suunnittelija, Suomen Punainen Risti, puh. 040 480 6973, saara.aakko(at)punainenristi.fi

Liikenneturvallisuudesta:
Tomi Niemi, suunnittelija, Liikenneturva puh. 020 7282 334, tomi.niemi(at)liikenneturva.fi

Sähköpotkulaudoilla sattuvista tapaturmista: haastattelupyynnöt Arja Kobylinille HUS mediapalvelun kautta, puh. 050 427 2875, viestinta(at)hus.fi 

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Kaisa Tanskanen/Liikenneturva
Kuva: Kaisa Tanskanen/Liikenneturva
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Kontrollera dessa säkerhetsfrågor hemma under julen – med checklistan kan man minska antalet olycksfall, särskilt i äldre personers hem12.12.2024 08:00:00 EET | Pressmeddelande

Förberedelserna inför julen är ett glädjeämne. Men trots det är julperioden är förknippad med risk för olycksfall, i synnerhet bland äldre personer. Att bo ensam och nedsatt funktionsförmåga är faktorer som särskilt ökar risken för olyckor när man blir äldre. Tillsammans kan man förbättra säkerheten under festförberedelserna. Olycksfallsdagen firas fredagen den 13 december.

Tarkista nämä turvallisuusseikat kotona joulun aikaan – tarkistuslista auttaa vähentämään tapaturmia erityisesti ikääntyneen kodissa12.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Joulun ajan valmistelut tuottavat paljon iloa, mutta juhlakauteen liittyy erityisesti ikääntyneillä myös tapaturmariskejä. Iän karttuessa varsinkin yksin asuminen ja alentunut toimintakyky altistavat tapaturmille. Juhlavalmistelujen turvallisuutta voi lisätä yhdessä. Tapaturmapäivää vietetään perjantaina 13. joulukuuta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye