Sammuttajien suojavarusteissa ja työtavoissa on laajoja puutteita
Pelastusopisto on uusimmissa tutkimuksissaan selvittänyt ja varmistanut maastopalojen olevan sammuttajille vaarallista työtä. Maastopalojen aiheuttama altistus palosta syntyville epäpuhtauksille vaatii sammuttajien hyvää suojautumista ihon peittävällä tehtävään sopivalla vaatetuksella, myös hengitys tulee suojata nykyistä paremmin. Suurimmassa osassa maata pelastuslaitokset eivät ole kuitenkaan antaneet henkilöstölle käyttöön kevyempiä maastopaloihin ja muuhun savusukellusta vaatimattomiin tehtäviin paremmin soveltuvia suojavarusteita. Raskaita sammutusasuja käytetään myös maastopaloissa, vaikka niitä ei ole siihen käyttöön suunniteltu. Osassa maata on jopa kielletty käyttämästä maastopaloihin tarkoitettuja suojavarusteita, joita palokuntalaiset ovat itse hankkineet.
On vaikea ajatella, että missään muussa työssä käytettäisiin samalla tavalla vain yhteen vaativaan erityistehtävään soveltuvaa suojavaatetusta ja pidettäisiin sitä yleisesti sopivana kaikkiin tilanteisiin, Suomen Sopimuspalokuntien Liiton toiminnanjohtaja Ari Maskonen toteaa. Kustannuksista ei voi olla kysymys, sillä keveämpiä asuja saa kaksi tai kolme samaan hintaan kuin savusukellukseen tarkoitettuja, ja näitä jälkimmäisiä ei tarvitsisi olla kuin savusukeltavilla henkilöillä. Maastopalojen sammutusmenetelmät ja taktiikat ovat paikoin vielä hyvinkin vanhoillisia, eikä esimerkiksi maastokulkuneuvoja käytetä riittävästi letkuselvitysten tekoon tai tiedustelua tehdä lennokkeja hyödyntäen tehokkuuden parantamiseksi.
Suomen Sopimuspalokuntien Liiton teettämän selvityksen mukaan palokunnat käyttävät pelastustoimintaan vuosittain hieman yli 10 miljoonaa euroa omaa rahaa, verovaroin maksetun pelastustoimen lisäksi. Tällä rahalla hankitaan myös työturvallisuusvarusteita ja pelastustoimen kalustoa, joka tulee kuulua yhteiskunnan hoidettavaksi osana pelastustoimen järjestämisvastuuta.
Suomen Sopimuspalokuntien Liitto nostaa esiin seuraavat pelastuslaitoksilta välittömiä toimenpiteitä vaativat asiakokonaisuudet:
- Pelastustoimen tehtävistä on laadittava työn vaarojen arviointi ja varmistettava, että kaikilla pelastustoimintaan osallistuvilla on käytössään työhön sopivat suojavaatteet ja henkilösuojaimet, sekä näiden huoltoon ja pesuun sopivat tilat
- Maastopaloissa ja muissa pelastustoimen hälytystehtävissä ei sopimuspalokunnilla ja sopimuspalokuntalaisilla voi teettää ylipitkiä työvuoroja
- Henkilöstön kiertoon on laadittava suunnitelma, sitä on noudatettava ja korvaavaa henkilöstöä on hankittava paikalle, tarvittaessa kauempaa ja toisilta pelastuslaitosalueilta
- Useita päiviä kestävät tehtävät eivät ole sopimuspalokuntalaisten kannalta normaaleja päivittäistehtäviä, vaan ne vaativat palokuntalaisilta joustoa, pelastuslaitosten on laadittava toimintasuunnitelmat myös tällaisten normaaliolojen häiriötilanteiden hoitamiseen
- Pelastuslaitosten on yhdessä sopimuspalokuntien ja alueen muiden toimijoiden kanssa kehitettävä pelastustoimen toimintavalmiutta ja varmuutta päivittäistehtävien, normaaliolojen häiriötilanteiden ja poikkeusolojen osalta
- Pelastustoimen on aktiivisemmin otettava käyttöön maastopalojen sammutukseen ja tiedusteluun soveltuvaa uusien tekniikoiden kalustoa
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aleksi PeuralaJärjestöpäällikköSuomen Sopimuspalokuntien Liitto
Puh:0400803215aleksi.peurala@sspl.fiAri MaskonenToiminnanjohtajaSuomen Sopimuspalokuntien Liitto
Puh:0505675179ari.maskonen@sspl.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Sopimuspalokuntien Liitto - Finlands Avtalsbrandkårers Förbund ry (SSPL) on sopimuspalokuntien ja niiden taustalla toimivien palokuntayhdistysten liitto, jonka jäsenyhteisöt ovat vapaaehtoisia palokuntayhdistyksiä (VPK), henkilökohtaisen sopimuksen palokuntien (HSPK) palomiesyhdistyksiä ja laitos-/tehdaspalokuntia, jotka toimivat myös sopimuspalokuntina.
Suomessa on 706 sopimuspalokuntaa. Hälytyskelpoisen pelastustoimen sopimushenkilöstön määrä sopimuspalokunnissa on hieman yli 14 000 henkeä. He muodostavat Suomen suurimman pelastushenkilöstön ryhmän.
Palokuntayhdistyksissä on myös muita sopimuspalokuntatoimintaa tukevia jäseniä, jotka eivät osallistu hälytystoimintaan. Heidän toimintaansa kutsutaan pelastustoimen vapaaehtoistoiminnaksi. Yhteensä palokuntalaisia on noin 33 500.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Sopimuspalokuntien Liitto ry
Årets Avtalsbrandkår 2023: Taivalkosken VPK (Frivilliga brandkåren i Taivalkoski)26.8.2023 15:13:34 EEST | Pressmeddelande
Säkerhet, engagemang och gemenskap i fokus Det är med stor glädje vi meddelar att utmärkelsen Årets Avtalsbrandkår 2023 har tilldelats Taivalkosken VPK. Denna avtalsbrandkår har utmärkt sig genom sitt arbete och starka engagemang för att främja gemenskapens säkerhet.
Vuoden Sopimuspalokunta 2023: Taivalkosken VPK26.8.2023 14:50:11 EEST | Tiedote
Turvallisuus, sitoutuminen ja yhteisöllisyys korostuvat Vuoden Sopimuspalokunta 2023 tunnustus on myönnetty Taivalkosken VPK:lle. Tämä sopimuspalokunta erottuu edukseen tekemällään työllä ja vahvalla sitoutumisellaan yhteisönsä turvallisuuden hyväksi.
LokalTapiola-gruppen erhöll Avtalsbrandkårspriset15.12.2022 13:00:00 EET | Pressmeddelande
Finlands Avtalsbrandkårers Förbund har beviljat LokalTapiola-gruppen Avtalsbrandkårspriset som tack och erkänsla för det långsiktiga och omfattande arbete som gruppen gjort till stöd för avtalsbrandkårerna. Priset är avsett att uppmuntra till fortsatt gott och förtjänstfullt arbete till förmån för tryggheten och avtalsbrandkårsverksamheten.
Sopimuspalokunta-tunnustus LähiTapiola-ryhmälle15.12.2022 13:00:00 EET | Tiedote
Suomen Sopimuspalokuntien Liitto on myöntänyt Sopimuspalokunta-tunnustuksen LähiTapiola-ryhmälle kiitoksena ja huomionosoituksena pitkäjänteisestä ja laajasta sopimuspalokuntia tukevasta työstä. Huomionosoitus on tarkoitettu kannustamaan jatkamaan hyvää ja ansiokasta turvallisuuden- ja sopimuspalokuntatoiminnan eteen tehtyä työtä.
Valkeakosken VPK är Årets Avtalsbrandkår 202227.8.2022 13:05:58 EEST | Nyheter
Finlands yngsta avtalsbrandkår har valts till Årets Avtalsbrandkår 2022. Finlands Avtalsbrandkårers Förbund beviljar årligen den högt värderade utmärkelsen till en brandkår som gjort sig förtjänt av den. Trots sin unga ålder har Valkeakosken VPK visat sin viktiga roll då det gäller att trygga Valkeakoskibornas och Birkalänningarnas vardag.