Selvitys: Ihmiskaupan uhrien tie hyväksikäytöstä reiluun työelämään on pitkä
Selvityksen mukaan useat rakenteelliset haasteet vaikeuttavat ihmiskaupan uhrien työllistymisen tukemista. Työvoiman hyväksikäytön uhreilla on harvoin mahdollisuus osallistua kotoutumispalveluihin, koska useimmat heistä ovat olleet pakkotyön kaltaisissa olosuhteissa koko kotoutumisaikansa. Lisäksi työllisyystoimijoilla ei ole riittävästi aikaa huomioida ihmiskaupan uhrien tilannetta.
– Ihmiskauppa on uusi teema monille työllisyystoimijoille. Uhrien palvelutarpeisiin vastaamiseksi ja uudelleen uhriksi joutumisen ehkäisemiseksi työllisyystoimijat eri puolilla maata tarvitsevat selkeitä toimintaohjeita uhrien tunnistamiseen ja tukemiseen, projektipäällikkö Veikko Mäkelä ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmästä kertoo.
Uhrit tarvitsevat lisää joustavia väyliä työelämään
Suomessa tunnistetaan vuosittain satoja laillisesti maassa olevia ulkomaalaistaustaisia ihmiskaupan uhreja ja henkilöitä, joita on hyväksikäytetty työelämässä, tai jotka ovat kokeneet seksuaalista hyväksikäyttöä tai olleet esimerkiksi pakkoavioliitossa. Uhrien taustat vaihtelevat suuresti. Myös heidän kokemansa hyväksikäytön seuraukset ovat moninaisia, ja ne voivat vaikuttaa henkilön toiminta- ja työkykyyn eri tavoin. Tämän vuoksi uhrit tarvitsevat yksilöllistä tukea.
– Työperäistä hyväksikäyttöä kokeneilla uhreilla voi olla täysin vääristynyt kuva työelämästä ja työntekijän oikeuksista Suomessa, sillä he ovat saaneet väärää tietoa hyväksikäyttöön syyllistyneeltä työnantajaltaan. Tämä vaikuttaa suoraan heidän työelämätaitoihinsa ja kykyynsä työllistyä reiluille työmarkkinoille, HEUNIn tutkija Anna-Greta Pekkarinen toteaa.
Selvityksen tulosten pohjalta ihmiskaupan ja hyväksikäytön uhrien kohdalla työllisyys- ja kotoutumispalveluihin tarvitaan lisää joustoa. Hyväksikäyttöä kohdanneiden henkilöiden tulisi päästä entistä helpommin sekä kotouttavien että kuntouttavien palveluiden piiriin. Näitä palveluita tulisi myös voida yhdistää nykyistä helpommin.
Työelämäpalveluissa ja kunnissa tarve lisäkoulutukselle
Ihmiskaupan ja hyväksikäytön uhrien yksilöllisten palveluiden toteutumisen varmistamiseksi selvityksessä suositellaan tiedon lisäämistä työllisyystoimijoille ihmiskaupan, trauman ja hyväksikäytön seurauksista ja vaikutuksista uhrien toiminta- ja työkykyyn. Koulutuksissa on myös syytä keskittyä siihen, miten olemassa olevia palveluita voidaan joustavasti käyttää ihmiskaupan uhrien tilanteen ja työllistymisen edellytysten parantamiseen. Lisäksi tulee lisätä eri toimijoiden välistä tiivistä verkostoyhteistyötä ja tiedonvaihtoa.
Selvitys julkaistaan webinaarissa tiistaina 12.10.2021 klo 09:00–11:00. Webinaarissa esitellään selvitys, ja asiantuntijapaneeli keskustelee esiin nousseista teemoista. Selvitys on osa Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän toteuttamaa ”Ihmiskaupan uhrien työelämätaitojen ja -valmiuksien kehittäminen” (IKUT)-hanketta. Hanke saa rahoituksen Euroopan sosiaalirahastosta. Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä on osa Maahanmuuttovirastoa.
Julkaisu: Hyväksikäytöstä reiluun työelämään. Selvitys ulkomaalaistaustaisten ihmiskaupan uhrien työllisyyspalveluiden järjestämisestä Suomessa. Anniina Jokinen, Anna-Greta Pekkarinen, Veikko Mäkelä, Saija Korkeakangas, Natalia Ollus ja Roosa Näsi. HEUNIn tutkimusraportteja 96. Helsinki: HEUNI. 2021. Osoitteessa www.heuni.fi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Veikko Mäkelä, IKUT-hankkeen projektipäällikkö; etunimi.sukunimi@migri.fi; puh. 0295463171
Anna-Greta Pekkarinen, tutkija, Euroopan kriminaalipolitiikan instituutti; anna-greta.pekkarinen@om.fi; puh. 0504777120
Linkit
Tietoja julkaisijasta
PL 10
00086 Maahanmuuttovirasto
Puh. 0295 430 431 (vaihde/switchboard))http://www.migri.fi
Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto
Kutsu mediatilaisuuteen: Maahanmuuton tilastot 20247.1.2025 14:48:16 EET | Kutsu
Miltä näyttää työperäisen maahanmuuton ja kansainvälisen suojelun tilanne? Millaisia tuloksia on saavutettu jälkivalvonnassa? Kuinka paljon ukrainalaisia on saapunut Suomeen viime vuonna? Miten Lähi-idän konfliktit vaikuttavat hakemusmääriin? Entä mitä on odotettavissa vuonna 2025?
The validity periods of international protection permits will be shortened and protection becomes temporary2.1.2025 11:16:01 EET | Press release
Changes will be made to permits issued on the basis of international protection as of 2 January 2025, when the amendments to the Aliens Act enter into force.
Tillstånden för internationellt skydd blir kortare och skyddet blir tillfälligt2.1.2025 11:12:29 EET | Pressmeddelande
Tillstånden för internationellt skydd ändras den 2 januari 2025 när ändringarna i utlänningslagen träder i kraft.
Kansainvälisen suojelun lupien kestot lyhenevät ja suojelu muuttuu väliaikaiseksi2.1.2025 11:10:24 EET | Tiedote
Kansainvälisen suojelun lupiin tulee muutoksia 2.1.2025 alkaen, kun ulkomaalaislain muutokset tulevat voimaan.
New minimum income limit as of 1 January 2025 for the residence permit for an employed person20.12.2024 10:11:19 EET | Press release
The minimum income limit for a residence permit for an employed person will increase as of 1 January 2025 because of amendments to legislation. A foreign employee who arrives in Finland with a residence permit for an employed person will have to earn at least 1,600 euros per month for his or her work in Finland. The purpose of the amendments is to ensure that employees who move to Finland for work are paid a salary that is sufficient to cover their living costs. The new legislation supports the Government’s objective to increase the amount of full-time employment in Finland.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme