
Selvitys: Qatarin siirtotyöläisten oikeuksia poljetaan lakiuudistuksista huolimatta
Amnesty Internationalin tuore Reality Check 2021 -analyysi keskittyy työlainsäädännön uudistukseen Qatarissa. Analyysi osoittaa, että lakimuutoksista huolimatta siirtotyöläisten arki Qatarissa on edelleen karua. Vanhat toimintamallit, kuten kafala-järjestelmä, ovat edelleen käytössä. Kafala-järjestelmässä työtekijä ei voi poistua maasta tai vaihtaa työpaikkaa ilman työnantajan lupaa.
Qatarissa on tehty useita lakiuudistuksia siirtotyöläisten olojen parantamiseksi vuoden 2017 jälkeen. Näihin sisältyy muun muassa työnantajansa kotona asuvien kotiapulaisten työtuntien säätäminen, työtuomioistumia oikeusturvan takaamiseksi, rahasto maksamattomien palkkojen maksamiseen sekä minimipalkka. Qatarissa on myös ratifioitu kaksi keskeistä ihmisoikeussopimusta, vaikkakin tunnustamatta siirtotyöläisten oikeutta kuulua ammattiliittoon. Uudistuksia ei kuitenkaan ole otettu käyttöön, joten ihmisten hyväksikäyttö jatkuu edelleen.
Elokuussa 2020 Qatarissa säädettiin kaksi uutta lakia, joiden myötä siirtotyöläisten poistumista maasta tai työpaikan vaihtamista ilman työnantajan lupaa ei enää rajoiteta. Jos nämä lait toimisivat käytännössä, ne romuttaisivat koko kafala-järjestelmän. Työntekijät kertoivat Amnestylle, että työpaikan vaihtaminen on kuitenkin edelleen hyvin hankalaa ja työnantaja voi vaikeuttaa sitä merkittävästi.
Palkkojen maksaminen myöhässä tai kokonaan maksamatta jättäminen ovat Amnestyn analyysin mukaan edelleen tyypillisin tapa loukata siirtotyöläisten oikeuksia Qatarissa.
Elokuussa 2021 Amnesty julkaisi tutkimuksen, joka käsitteli siirtotyöläisten ennenaikaisia kuolemia, joita Qatarin viranomaiset eivät ole tutkineet, vaikka on ollut todisteita, että työoloilla ja kuolemilla on yhteys.
“Hyvät aikeet paperilla on nyt korkea aika muuttaa toiminnaksi. Qatarin viranomaisten täytyy varmistaa, että uudistukset näkyvät myös käytännössä ja siirtotyöläisten oikeuksien loukkaamisesta joutuu vastuuseen. Muuten Qatariin jäävien työntekijöiden kohtalo on nykyistäkin epävarmempi MM-kisojen jälkeen”, sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.
Amnesty International vaatii Qatarin viranomaisia vauhdittamaan työlainsäädännön uudistuksia ja varmistamaan, että ne toteutuvat käytännössä. Amnesty vetoaa myös jalkapallon MM-kisajärjestäjään FIFA:an, että tämä käyttää vaikutusvaltaansa Qatariin ja vaatii maata kunnioittamaan työntekijöiden oikeuksia MM-kisojen järjestelyissä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vilma VuorioTiedottaja
Puh:+358 40 833 1532vilma.vuorio@amnesty.fiLiitteet
Tietoja julkaisijasta
Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Amnesty International
Amnesty ja Human Rights Watch: Etiopian Länsi-Tigrayssa on meneillään etninen puhdistus – alueelle vaaditaan välitöntä humanitaarista apua6.4.2022 02:00:00 EEST | Tiedote
Etiopian Länsi-Tigrayssa vuodesta 2020 lähtien sotineet osapuolet ovat syyllistyneet laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Siviilien teloitukset, massapidätykset, ryöstöt ja pakkosiirrot täyttävät sotarikosten tunnusmerkistön ja ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, toteavat Amnesty International ja Human Rights Watch tänään julkaistussa raportissaan.
Amnestyn vuosiraportti: Venäjän sotatoimet pohjaavat järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin – Suomelle moitteita perusturvasta ja translaista29.3.2022 01:01:00 EEST | Tiedote
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus, jolle on luotu pohja järjestelmällisillä ihmisoikeusloukkauksilla. Amnesty Internationalin vuosiraportti avaa, kuinka ihmisoikeuspuolustajien, riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan hiljentäminen on luonut otollisen maaperän sotatoimille.
Sotaa paenneiden auttaminen on vapaaehtoisten harteilla Puolassa – viranomaisten passiivisuus altistaa paenneet väkivallalle ja ihmiskaupalle24.3.2022 09:44:44 EET | Tiedote
Tilanne Ukrainan ja Puolan rajalla on kaoottinen ja vaarallinen. Se altistaa sotaa paenneet ihmiset kärsimyksen jatkumiselle. Amnestyn tutkijat tarkkailivat olosuhteita rajalla kymmenen päivän ajan ja haastattelivat Ukrainasta paenneita ihmisiä.
Mielenilmaus vaatii fossiiliriippuvuuden katkaisua4.3.2022 14:05:44 EET | Tiedote
Lauantaina 5.3.2022 eduskuntatalon edustalle kokoontuva mielenilmaus muistuttaa pääministeri Sanna Marinin hallitukselle, että Ukrainan sota ja kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin tuore raportti osoittavat yhteiskuntamme fossiiliriippuvuuden tuhoisuuden. Mielenosoittajat vaativat hallitusta lunastamaan lupauksensa fossiilivapaasta hyvinvointiyhteiskunnasta.
Synkkä selvitys lääkeyhtiöiden toiminnasta: “Jos haluamme pandemian päättyvän, suunnan on muututtava”14.2.2022 09:26:41 EET | Tiedote
Lääkeyhtiöt valmistivat 10 miljardia koronarokoteannosta vuonna 2021. Määrällä olisi päästy vaivatta Maailman terveysjärjestön (WHO) tavoittelemaan 40 prosentin globaaliin rokotekattavuuteen. Silti vain neljä prosenttia matalan tulotason maiden asukkaista oli saanut kaksi rokotetta koronaa vastaan vuoden loppuun mennessä.