Siviilivihkimisten suosio kasvaa – Rakkausvirastossa on kesäksi aikoja jäljellä
Kesälle 2021 on varattu aikoja tavalliseen tapaan. Suuri osa varauksista tehdään 2–3 viikkoa ennen vihkimistä, joten kesän varauksia odotetaan vielä tulevan. Helsingissä seuraavat vapaat ajat ovat heinäkuussa, muualla maassa aikoja löytyy aiemminkin.
Siviilivihkimisiä yhä enemmän
Vuonna 2020 siviilivihkimisiä oli tavallista enemmän ja suosio on kasvussa, selviää Rakkausviraston eli Digi- ja väestötietoviraston tilastoista. Siviilivihkimisten valitsee lähes 60 prosenttia pareista. Siviilivihkimisten suhteellinen osuus on koko maassa kasvanut vuodesta 2006 lukien lähes 20 prosenttiyksikköä. Vihkimisten kokonaismäärä on samassa ajassa vähentynyt hieman yli viidenneksellä. Pääkaupunkiseudulla jo 2/3 vihkimisistä on siviilivihkimisiä.
- Siviilivihkimisten suosiota selittää yhteiskunnan maallistuminen, häiden muokkaaminen persoonallisiksi ja edellisenä sekä kuluvana vuonna myös koronan vaikutus. Vaikka isoja juhlia on ollut haastava pitää, on silti haluttu avioitua, ehkä erityisesti vallitsevan tilanteen takia, arvioi notaari- ja oikeudellisten palvelujen johtaja Ari Torkkel Digi- ja väestötietovirastosta.
Mikä siviilivihkiminen?
DVV, käräjäoikeudet ja Ahvenanmaan valtionvirasto toimittavat siviilivihkimisiä. Siviilivihkimisen voi suorittaa mm. henkikirjoittaja, julkinen notaari, käräjätuomari ja käräjänotaari. Suurin osa siviilivihkimistä tapahtuu DVV:ssa.
Vihkimisiä järjestetään Rakkausviraston tilojen, joita myös vielä maistraateiksi kutsutaan, lisäksi myös vihkiparien toivomilla paikoilla, kuten ulkona luonnossa, parin kotona tai mökillä, hääjuhlien viettopaikalla tai vaikka ravintolassa.
Vihkiminen virka-aikana toimitiloissa on maksutonta. Virka-ajan ulkopuolella vihkiminen maksaa 250 euroa ja mahdolliset matkakulut. Virka-ajan ulkopuolisia vihkimisiä oli viime vuonna 10% Digi- ja väestötietoviraston suorittamista siviilivihkimisistä.
Siviilivihkimisen etiketti
Siviilivihkiminen on parin näköinen vihkiminen. Kyseessä voi olla pikainen piipahdus Rakkausvirastoon tai isot ja näyttävät, perinteiset tai vähemmän perinteiset häät.
Vihkikaava on noin pariminuuttinen. Siihen sisältyy ”tahdotko”-kysymykset sekä parin halutessa sormusten vaihto. Mikäli vihkiminen suoritetaan muualla kuin Rakkausviraston toimitiloissa, voi vihkimisen yhteydessä olla esimerkiksi musiikkia, puheita ja runoja, vihittävän parin toiveiden mukaan. Tällöin vihkimisen kesto voi olla selvästi pidempi.
Rakkausviraston pukeutumisetiketti on lohkaisun mukainen: asu on vapaa, mutta pakollinen. Syntymäasu ei siis käy, mutta muuten avioon saa astella niin näyttävässä tylliunelmassa kuin lempifarkuissakin. Koronatilanteen jatkuessa pyydämme toimitiloissa vihittäviä pareja tarkistamaan voimassa olevat ohjeet maskien käytön suhteen.
Kun tahdotte
Ennen avioliittoon vihkimistä tulee suorittaa avioliiton esteiden tutkinta. Tutkintapyyntö tehdään Digi- ja väestötietoviraston sivuilla sähköisesti ja siihen tulee varata aikaa vähintään seitsemän vuorokautta. Todistus esteiden tutkinnasta on voimassa neljä kuukautta. Mikäli vihittävät tai toinen heistä haluaa vaihtaa sukunimensä vihkimisen yhteydessä, uusi nimi ilmoitetaan esteiden tutkinnan yhteydessä.
Vihkiajat Rakkausvirastoon varataan sähköisestä ajanvarauspalvelusta. Virka-ajan ulkopuolella tapahtuvien vihkimisten ajanvaraustiedustelut tehdään sähköpostilla tai puhelimitse. Vihittäessä tulee olla paikalla kaksi vähintään 15-vuotiasta todistajaa. Virkapaikalle todistajia voi tiedustella myös Rakkausvirastosta. Vihkiseurueen sallittu koko tulee koronatilanteen jatkuessa tarkistaa virastosta.
Mahdollinen avioehto rekisteröidään DVV:ssa.
Lisätietoja
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ari Torkkel, johtaja, notaari- ja oikeudelliset palvelut
puh. +358 295 536 515
ari.torkkel@dvv.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.
Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.
Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto
Uppgifter om dödsfall överförs automatiskt mellan Finland och Estland från och med den 15 april15.4.2025 07:00:00 EEST | Pressmeddelande
Från och med den 15 april 2025 utbyter finska och estniska myndigheter automatiskt information om sina medborgare som avlidit i det andra landet. Detta underlättar de anhörigas ärendehantering och säkerställer att de myndighetsprocesser som behövs i och med dödsfall, såsom att betalningen av sociala förmåner upphör och bankkontona stängs, framskrider utan separata notifikationer.
Kuolintiedot siirtyvät automaattisesti Suomen ja Viron välillä 15.4. alkaen15.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
15.4.2025 alkaen Suomen ja Viron viranomaiset vaihtavat automaattisesti tietoa toisessa maassa menehtyneistä kansalaisistaan. Tämä helpottaa omaisten asiointia ja varmistaa, että kuolemantapauksen myötä tarvittavat viranomaisprosessit, kuten sosiaalietuuksien maksun päättyminen ja pankkitilien sulkeminen, etenevät ilman erillisiä ilmoituksia.
Information on deaths to be transferred automatically between Finland and Estonia as of 15 April15.4.2025 07:00:00 EEST | Press release
As of 15 April 2025, Finnish and Estonian authorities will automatically exchange information on their citizens who have passed away in another country. This makes it easier for family members to handle their affairs and ensures that the necessary official processes, such as the termination of the payment of social benefits and the closure of bank accounts, progress without separate notifications.
Olivia och Oliver var de populäraste namnen på barn 202411.4.2025 08:59:00 EEST | Pressmeddelande
De populäraste första förnamnen för finskspråkiga barn födda i Finland år 2024 var Olivia och Oliver. Bland svenskspråkiga barn toppar Olivia och Edvin listan, medan Sofia och Muhammed är de mest populära namnen bland barn med andra språk.
Olivia ja Oliver olivat vuoden 2024 suosituimmat lasten nimet11.4.2025 08:59:00 EEST | Tiedote
Vuonna 2024 Suomessa syntyneiden lasten suosituimmat ensimmäiset etunimet olivat suomenkielisillä lapsilla Olivia ja Oliver. Ruotsinkielisillä lapsilla ykköspaikkaa pitävät Olivia ja Edvin ja muunkielisillä lapsilla Sofia ja Muhammad.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme