Suojaudu uhalta – maksuton Kansalaisen kyberturvallisuuskurssi tuo turvaa digimaailmassa

Maksuton Kansalaisen kyberturvallisuus -kurssi tarjoaa osaamista turvalliseen toimintaan digitaalisessa maailmassa. Kurssi on suunniteltu niin, että se sopii kaikille, ilman pohjakoulutusvaatimuksia. Sen voi opiskella verkossa sinulle sopivassa tahdissa. Kurssi on suunniteltu ja toteutettu Jyväskylän yliopiston ja Maanpuolustuskoulutus MPK:n yhteistyönä.
Digiturvallinen toiminta on nykyajan kansalaistaito, joka kuuluu kaikille ja jonka oppimiseen kannattaa käyttää hetki aikaa
Yksi Kansalaisen kyberturvallisuus -verkkokurssin teemoista on ”Digitaalinen osana kriisejä ja sotia”. Siinä pohditaan konfliktien yhä digitaalisempaa luonnetta ja tutustutaan siihen, kuinka Suomea ja suomalaista yhteiskuntaa puolustetaan myös digitaalisessa maailmassa. Kurssi kokonaisuudessaan auttaa ymmärtämään digitaalista turvallisuutta niin yksilön, yhteisöjen kuin yhteiskunnankin tasolla.
- Sotaan Ukrainassa on jo pitkään liittynyt myös kyberkomponentti. Konfliktin eskaloituminen alkoi jo pari viikkoa ennen Venäjän hyökkäystä laajoilla kyberhyökkäyksillä, ja valitettavasti on todennäköistä, että ne voivat muuttua jatkossa vielä nykyistäkin vakavimmiksi. Tietotoliikenneyhteyksien ja digitaalisen infrastruktuurin toiminta on äärimmäisen tärkeää myös humanitaarisen katastrofin hallitsemiseksi, kertoo Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan lehtori Panu Moilanen.
Kansalaisen kyberturvallisuus -kurssi: https://www.avoin.jyu.fi/fi/opintotarjonta/informaatioteknologia/kyberturvallisuus
Taustoitusta sodankäyntiin
Panu Moilanen on informaatioteknologian tiedekunnan Turvallisuus ja strateginen analyysi -maisteriohjelman tutkinto-ohjelmavastaava. Ohjelma on avannut julkisesti katsottaviksi luentoja, joiden avulla voi pyrkiä ymmärtämään mm. Venäjän toiminnan taustalla olevia ajatus- ja toimintamalleja. Tällä hetkellä avatut sisällöt:
- Martti J. Kari: Venäläinen strateginen kulttuuri – miksi Venäjä toimii niin kuin se toimii? https://r.jyu.fi/str_venaja_2018
- Venäjän informaatiosodankäynti https://r.jyu.fi/venaja_infosota
- Veli-Pekka Tynkkynen: Energia-ase https://r.jyu.fi/eu-venaja-energia
Lisätietoja:
Lehtori Panu Moilanen, puh. 040 825 4554, panu.moilanen@jyu.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Suuri linturetki -tempaus 7.4. saa koululaiset liikkeelle Helsingistä Sodankylään4.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Linnut ja luonto kiinnostavat suomalaisia. Peruskoululaisten Suuri linturetki -tempaukseen on ilmoittautunut lähes 4 000 osallistujaa 76 paikkakunnalta.
Läpimurto virustutkimuksessa: Virus-RNA:n havaitseminen entistä herkemmin4.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen (NSC) tutkijat ovat tehneet merkittävän edistysaskeleen enteroviruksen RNA:n havaitsemisessa kehittämällä uudenlaisen suhteelliseen fluoresenssiin perustuvan anturin, joka tunnistaa enteroviruksen perimän entistä herkemmin. Tutkimus myös vahvistaa tieteidenvälisen yhteistyön merkitystä maailmanlaajuisten terveyshaasteiden ratkaisemisessa.
Kilpailtu rahoitus tuo Jyväskylään viisi nuorta huippututkijaa3.4.2025 14:44:48 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon myönnettiin huikeat viisi tutkimushankerahoitusta EU:n Marie Skłodowska-Curie -hausta. Rahoitus mahdollistaa kansainvälisten huippututkijoiden siirtymisen Jyväskylän yliopistoon.
Sosiaalihuollon priorisoinnille tarvitaan selkeitä eettisiä periaatteita – uusi kirja opastaa alan ammattilaisia ja päättäjiä3.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Miten sosiaalihuollossa tulisi päättää, kenelle apua tarjotaan ensimmäisenä? Mihin rajalliset resurssit kohdennetaan oikeudenmukaisesti? Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa tehdään päivittäin vaikeita päätöksiä. Uudessa kirjassaan Sosiaalihuollon priorisoinnin mallit ja etiikka yliopistonlehtori Petteri Niemi ja sosiaalityöntekijä Riikka Niemi tarjoavat päättäjille ja sosiaalihuollon ammattilaisille työkaluja oikeudenmukaiseen ja perusteluun priorisointiin.
Väitöstutkimuksen mukaan humanitaarisen avun kestävyys edellyttää paikallisten organisaatioiden vahvistamista2.4.2025 08:01:00 EEST | Tiedote
Humanitaarisen avun lokalisaation tavoitteena on vahvistaa paikallisia organisaatioita, ja siirtää heille avustustoimien resurssit ja johtajuus. Samalla lokalisaatio edistää avun pitkän aikavälin kestävyyttä. Usein julkilausutut lokalisaatiotavoitteet eivät kuitenkaan toteutudu, kun ulkopuoliset kansainväliset toimijat jatkavat lokalisaation johtamista. Väitöskirjatutkimuksessaan Abdul Kadir Khan tarkastelee tätä dynamiikkaa analysoiden kriittisesti Bangladeshin Cox’s Bazarissa rohingya-avustustyöhön osallistuvien organisaatioiden näkökulmia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme