Suomalaisten etätyökokemukset korona-aikana ovat pääosin myönteisiä – työ ja vapaa-aika kietoutuvat tiiviisti yhteen
Ammattiryhmistä toimihenkilöt ja asiantuntijat (70 %) ja yksityisyrittäjät (68 %) tekevät nyt eniten etätöitä. Joka kuudennella (17 %) ei tutkimuksen mukaan ole mahdollisuutta etätöiden tekemiseen. Tutkimuksen valossa etätöitä tekee hieman useammin mies (30 %) kuin nainen (24 %). Kouluikäisten lasten vanhemmista 40 % kertoo tekevänsä etätyötä.
Etätyö haastavaa pienten lasten vanhemmille
Kokemukset etätyöstä ovat pääosin myönteiset. 88 % vastaajista kokee, että etätyö on sujunut erittäin tai melko hyvin. Sujuvimmaksi etätyön kokivat tyypillisesti viisikymppiset, joista peräti 93 % koki, että etätyö on sujunut erittäin tai melko hyvin, sekä toimihenkilöt ja asiantuntijat (92 %). 12 % mielestä etätyö on ollut haastavaa tai jopa erittäin vaikeaa. Vaikeimmaksi tilanteen kokevat perheet, joissa on alle kouluikäisiä lapsia.
Haastavaksi etätyöarjessa vastaajat kokivat muun muassa työn ja vapaa-ajan erottamisen (37 %), puutteellisen työergonomian (32 %) sekä työyhteisön tapaamisen ja tuen puutteen (32 %). Noin viidennekselle (22 %) harmia aiheuttavat ahtaaksi käyvä koti, tekniset haasteet (20 %) sekä totuttautuminen uusiin viestintätapoihin (19 %).
Naiset kokivat miehiä useammin työn ja vapaa-ajan erottamisen vaikeaksi. Toimihenkilöitä ja asiantuntijoita, joilla työn ja vapaa-ajan raja on usein muutenkin häilyvä, tämä vaivasi vähemmän. Naiset myös tunsivat miehiä suurempaa kaipuuta työyhteisöönsä.
-Työntekijöiden ennalta-arvaamattoman nopea ja laaja siirtyminen etätyöskentelyyn ja samaan aikaan vastaamaan koko kodin päivärytmistä, on tuonut vahvasti esille sen, että työajan ja vapaa-ajan tekemisten välille on vaikea vetää rajaa. Tällä on vaikutus myös siihen, kuinka kattavasti työntekijän vakuutusturvasta kannattaa huolehtia, toteaa Ifin yritysasiakkaiden henkilövakuutuksista vastaava tuotejohtaja Tiina Pajamo.
Tilanpuute rassaa hermoja – harva voi vetäytyä työhuoneeseen
Tilan puute nousi esille haasteena erityisesti pikkulapsiperheissä. Vain reilu kolmannes (37 %) voi vetäytyä työhuoneeseen tai etätyönteolle erikseen pyhitettyyn tilaan. Valtaosa, 63 % suomalaisista, työskenteleekin huoneessa, jolla on myös muuta käyttöä. Etätöitä hoidetaan tälläkin hetkellä esimerkiksi keittiönpöydän äärestä, sohvan nurkasta, parvekkeelta tai vaikkapa pyykkivuorien keskeltä kodinhoitohuoneesta.
Koululaisten läksyissä autetaan tasa-arvoisesti
45 % aloittaa työpäivänsä samaan aikaan kuin toimistolla. Työn lomassa aikaa jää kuitenkin paljon muuhunkin: 63 % laittaa ruokaa, 54 % rentoutuu television ja netin äärellä, 39 % liikkuu, 32 % siivoaa, 24 % lukee ja 20 % auttaa lapsiaan koulutehtävissä. Naiset laittoivat miehiä hieman useammin ruokaa ja siivosivat, mutta lasten koulutehtävissä naiset ja miehet osoittautuivat yhtä aktiivisiksi.
Vapaaehtoistyötä on tehnyt pandemian aikana joka kymmenes (11 %). Heistä 52 % on auttanut käytännön asioissa ystäviä, naapureita, sukulaisia tai tuntemattomia ihmisiä ja 44 % on tehnyt ostoksia muiden puolesta.
58 % suomalaisista haluaisi tehdä aiempaa enemmän etätöitä koronapandemian jälkeenkin. Kolmekymppisistä lähes kolme neljästä kertoi haluavansa lisätä etätyön määrää. Etätyö kiinnostaa keskimääräistä enemmän myös muun muassa Uudellamaalla asuvia ja koululaisten vanhempia. Intoa etätöihin olisi yhtäläisesti niin toimihenkilöillä ja asiantuntijoilla kuin myös työntekijöillä.
-Tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että etätyötä tekevien määrä jää korkeammaksi kuin aikana ennen pandemiaa. Työntekijät kertovat olevansa siihen valmiita ja halukkaita. Työnantajien pohdittavaksi tulevat entistä laajemmin ne mahdollisuudet, joilla työntekijöiden turvallisuudesta voi huolehtia etätöissä, Pajamo jatkaa.
Ifin yritysasiakkaiden turva kattaa myös etätyön
If on laajentanut yritysasiakkaidensa turvaa kattamaan etätyössä ja sen yhteydessä sattuvat tapaturmat koronapandemian aikana erillisellä Etätyöturvalla. Maksuton turva on voimassa 31.5.2020 saakka. Lisäksi Ifin yksityisasiakkaiden tapaturmavakuutus kattaa automaattisesti vakuutettujen tekemän vapaaehtoistyön, jonka tavoitteena on auttaa koronapandemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa.
Kyselytutkimuksen toteutti Ifin puolesta YouGov. Tutkimukseen vastasi 1036 aikuisikäistä suomalaista ja se toteutettiin sähköisenä kyselynä YouGovin kuluttajapaneelissa 8.4.–12.4. 2020.
Lisätietoa Etätyöturvasta
https://www.if.fi/yritysasiakkaat/ota-yhteytta/ajankohtaista/etatyoturva
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tiina Pajamotuotejohtaja
Puh:050 553 3497tiina.pajamo@if.fiAinomaija PippuriLehdistökontakti
Viestintäjohtaja
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Ifille vahva tulos vuoden kolmannella vuosineljänneksellä6.11.2024 09:53:02 EET | Tiedote
Ifin vakaa tuloskehitys jatkui vuoden 2024 kolmannella vuosineljänneksellä. Ifin pohjoismainen toimintamalli, koko ja liiketoiminta-alueiden hajautus tuovat jatkossa entistäkin enemmän etuja riskien ja kustannusten hallintaan, kun integraatio Topdanmarkin kanssa etenee.
Nämä ovat suomalaisten omakotitalojen haasteet sateiden lisääntyessä: tarkista sadevesien ohjaus ja katon kunto5.11.2024 07:40:00 EET | Tiedote
Lisääntyvät sään ääri-ilmiöt koettelevat jatkossa yhä enemmän myös suomalaisia taloja. Joka kolmannessa omakotitalossa on parannettavaa sadevesien ohjauksessa, käy ilmi Ifin teettämistä talotarkastuksista. If vinkkaa, mitä ehdit vielä tarkistaa kotona ennen talvea.
Hirvieläinkolarien riskiviikot alkoivat – huomioi liikenteessä metsästyskauden alku10.10.2024 07:40:00 EEST | Tiedote
Hirvi- ja kauriskolareja sattuu Ifin vuosien 2019–2023 vahinkotilastojen perusteella eniten viikoilla 40–48, eli lokakuun alkupuolelta marraskuun loppuun sijoittuvalla ajanjaksolla. Erityistarkkuutta liikenteessä vaaditaan, kun tällä viikolla alkava hirvenmetsästys saa eläimet liikkeelle.
Tutkimus: Etätyötä tekevillä muita useammin pitkäkestoista stressiä – tarkista rutiinit kesän jälkeen30.8.2024 07:50:00 EEST | Tiedote
Työn vaatimukset stressaavat etätyötä tekeviä lähes kaksi kertaa muita useammin, käy ilmi Ifin terveystutkimuksesta. Syksyn aluksi on hyvä arvioida, kuinka toimivat omat etätyörutiinit ovat sekä kuinka esihenkilönä voi tukea työntekijöitä hybridityössä.
Vanhempi, opasta sähköpotkulaudalla liikenteeseen lähtevää nuorta14.8.2024 07:20:00 EEST | Tiedote
Yhä useampi lapsi ja nuori liikkuu koulumatkalla sähköpotkulaudalla tai muulla sähköisellä kulkuvälineellä. Sähköpotkulaudalla onnettomuuksia aiheuttaa etenkin liian kova tilannenopeus, kertovat Ifin vahinkotilastot. Vanhemman kannattaa käydä yhdessä läpi liikennesäännöt ja ohjeet turvalliseen liikkumiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme