SuPer selvitti: Lähihoitajaopiskelijoiden ohjaukseen työpaikalla tarvitaan aikaa ja tukea
”Ensi vaiheen kokemuksia ammatillisen koulutuksen reformista” -selvityksen mukaan työpaikoilla perehdytys ammatillisen koulutuksen muutoksiin on ollut puutteellista ja tietoa ei ole ollut tarjolla riittävästi.
Uudistuksen myötä opettajien työpanos työpaikalla tapahtuvaan opiskelijan ohjaukseen ei lisääntynyt, vaan 35 % selvityksen kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että opettajan näkyvyys työpaikalla väheni.
Uudistusta ennen tehtiin mittavia leikkauksia ammatillisen koulutuksen rahoitukseen, mikä on tarkoittanut mm. 1600 ammatillista opettajaa vähemmän aiempaan verrattuna.
Kyselyyn vastanneista 68 % oli sitä mieltä, että koulutusleikkaukset näkyvät opiskelijoiden osaamisen tasossa. Leikkausten vaikutusten arvioinneissa korostuivat opiskelijoiden heikko teoriaosaaminen ja puutteelliset valmiudet käytännön taidoissa työpaikalle tultaessa. Osalla opiskelijoista on puutteita aivan perustaidoissa sekä kielitaidossa.
Koulutuskorvausten poistaminen vaikeutti myös aluksi lähihoitajaopiskelijoiden pääsyä käytännön harjoitteluun, erityisesti erikoissairaanhoidossa. Uudistuksen tavoitteena olevat yksilölliset opintopolut edellyttävät oppilaitoksen ja työelämän yhteistyötä. Kyselyn tulosten perusteella tämä on toteutunut huonosti.
Valtaosa lähihoitajaopiskelijoista saa laadukasta opetusta sekä koulussa että työpaikalla. Ongelmiin on kuitenkin puututtava, jotta koulutuksen tasainen laatu voidaan turvata.
– Laadun takaamiseksi pääsy- ja soveltuvuuskokeet on saatava pakollisiksi kaikkiin lähihoitajia kouluttaviin oppilaitoksiin. Tämä ei yksin riitä, sillä ammatillisen koulutuksen rahoitusta tulee parantaa, jotta mm. lähi- ja teoriaopetusta voidaan tarjota enemmän, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola vaatii.
Työpaikoilla opiskelijoiden ohjaukseen ei osoiteta erillistä aikaa, vaan ohjaus tapahtuu perustyön rinnalla. Kyselyyn vastanneet työpaikkaohjaajat ovat kokeneet ohjauksen suurena haasteena, sillä opiskelijoiden tavoitteet ovat yksilöllisiä ja valmiudet vaihtelevat. Nyt julkaistun selvityksen mukaan lisääntyvää ohjausvastuuta ei ole kyetty työelämässä ottamaan vastaan.
– Opiskelijoiden ohjaaminen ja arviointi on vaativaa työtä, jota tehdään nyt oman työn ohessa ja usein kiireessä,SuPerin asiantuntija Soili Nevala sanoo.
SuPerin selvitys ”Ensi vaiheen kokemuksia ammatillisen koulutuksen reformista – Lähihoitajaopiskelijat työpaikalla 2018 ” vastaajista 94 % on superilaisia työpaikkaohjaajia.
SuPerissa on 90 000 jäsentä, joka työskentelevät sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä kasvatusalalla julkisella ja yksityisellä sektorilla.
Lisätietoja:
SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, 050 527 5085
SuPerin asiantuntija Soili Nevala, 050 385 4130
Avainsanat
Kuvat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Ratamestarinkatu 12
00520 HELSINKI
09 2727 910http://www.superliitto.fi
SuPeriin kuuluu yli 90 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
SuPerin Inberg: Palvelujen saatavuuden turvaamiseksi on panostettava henkilöstön veto- ja pitovoimaan14.11.2024 05:00:00 EET | Tiedote
SuPer ei kannata hallituksen esitystä, jolla tavoitellaan mittavia säästöjä valtion rahoittamassa julkisessa terveydenhuollossa. Lisäsäästötoimiin liittyen esitetään muun muassa perusterveydenhuollon hoitotakuun palauttamista vuoden 2022 tasolle purkamalla Sanna Marinin hallituksen tekemät tiukennukset. SuPerin puheenjohtajan Päivi Inbergin mukaan hallituksen esitys vaarantaa merkittävästi oikea-aikaisen ja tarpeenmukaisen hoitoon pääsyn kiireettömässä hoidossa.
SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg 20.11. Tampereella13.11.2024 09:00:00 EET | Tiedote
SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg kiertää loka-marraskuussa Suomea ja tapaa paikallisia superilaisia sekä paikkakunnan työnantajia keskustellen hoitoalan ajankohtaisista asioista. Inberg vierailee keskiviikkona 20. marraskuuta Tampereella ja kertoo mielellään median edustajille sote-sektorin ja varhaiskasvatuksen ajankohtaisista asioista.
SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg 14.11. Oulussa7.11.2024 09:00:00 EET | Tiedote
SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg kiertää loka-marraskuussa Suomea ja tapaa paikallisia superilaisia sekä paikkakunnan työnantajia keskustellen hoitoalan ajankohtaisista asioista. Inberg vierailee torstaina 14. marraskuuta Oulussa ja kertoo mielellään median edustajille sote-sektorin ja varhaiskasvatuksen ajankohtaisista asioista.
SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg 13.11. Rovaniemellä6.11.2024 09:00:00 EET | Tiedote
SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg kiertää loka-marraskuussa Suomea ja tapaa paikallisia superilaisia sekä paikkakunnan työnantajia keskustellen hoitoalan ajankohtaisista asioista. Inberg vierailee keskiviikkona 13. marraskuuta Rovaniemellä ja kertoo mielellään median edustajille sote-sektorin ja varhaiskasvatuksen ajankohtaisista asioista.
SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg 12.11. Imatralla5.11.2024 09:00:00 EET | Tiedote
SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg kiertää loka-marraskuussa Suomea ja tapaa paikallisia superilaisia sekä paikkakunnan työnantajia keskustellen hoitoalan ajankohtaisista asioista. Inberg vierailee tiistaina 12. marraskuuta Imatralla ja kertoo mielellään median edustajille sote-sektorin ja varhaiskasvatuksen ajankohtaisista asioista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme