Tampereen yliopisto aloittaa energiamurroksen ja robotiikan DI-koulutukset

Energiamurros tarkoittaa siirtymistä fossiilivapaaseen ja hiilineutraaliin sähköenergian tuotantoon sekä fossiilisten polttoaineiden korvaamista sähköllä, biopolttoaineilla ja synteettisillä polttoaineilla lämmityksessä, liikenteessä, työkoneissa ja teollisuusprosesseissa.
— Energiamurros on ajankohtainen ja yhteiskunnallisesti merkittävä ilmiö, joka vaikuttaa meihin kaikkiin. Suomalainen yhteiskunta tarvitsee tämän alueen korkeakoulutettuja asiantuntijoita, jotta voimme toimia vihreän siirtymän edelläkävijöinä ja vahvistaa kansallista kilpailukykyämme, toteaa professori Pekka Verho Tampereen yliopistosta.
— Energiamurroksen koulutuksessa yhdistetään perinteisiä insinöörialoja uudella tavalla ja sisällytetään koulutukseen myös yhteiskunnallista ulottuvuutta, Verhokertoo.
Robotiikan merkitys kasvaa
Myös robotiikan merkitys monilla aloilla kasvaa. Robotiikan tavoitteena on tehdä ihmisten työskentelystä kevyempää, terveellisempää ja turvallisempaa.
Teollisuudessa robotiikka auttaa tekemään esimerkiksi tehtaista, autoista ja lentokoneista turvallisempia. Robotteihin perustuva logistiikka puolestaan tuo tavarat oikeaan paikkaan oikealla hetkellä. Kestävässä kehityksessä ja kiertotaloudessa robotiikkaa hyödynnetään muun muassa saastuneiden alueiden puhdistamisessa ja jätteiden lajittelussa sekä kierrättämisessä. Hyvinvointi- ja terveyspalveluissa robotiikka tukee esimerkiksi liikuntarajoitteisten ihmisten arjen helpottamista.
— Robotiikka lisääntyy tulevaisuudessa kaikilla elämän osa-alueilla ja alan osaajista on pulaa. Alan suomalainen teollisuus menestyy jo maailmalla ja sovelluskohteita on valtavasti lisää esimerkiksi logistiikassa, terveydenhuollossa ja normaalin arjen apuna. Robotit ovat olennainen osa tulevaisuuden haasteiden ratkaisemisessa, toteaa projektipäällikkö Jyrki Latokartano.
Porissa voi ensi syksystä lähtien suorittaa tekniikan kandidaatin tutkinnon ohjelmistotekniikassa tieto- ja sähkötekniikan koulutuksessa, jonka jälkeen opinnot jatkuvat diplomi-insinöörin tutkintoon. Uuden kandidaattiohjelman järjestävät yhdessä Tampereen yliopisto ja Turun yliopisto.
Kevään toinen yhteishaku järjestetään maaliskuussa
Tampereen yliopiston suomenkielinen koulutustarjonta kevään 2023 toisessa yhteishaussa on julkaistu.
Suomenkielisiin koulutuksiin haetaan kevään toisessa yhteishaussa 15.– 30.3.2023. Samaan aikaan kevään toisen yhteishaun kanssa järjestetään myös yliopistojen avoimen väylän haku.
Englanninkielisiin kandidaatinkoulutuksiin haetaan jo kevään ensimmäisessä yhteishaussa 4.– 18.1.2023.
Opiskelijaksi todistuksella, valintakokeella tai näyttöreitillä
Todistus- ja valintakoevalinnan lisäksi uusia opiskelijoita valitaan kevään toisessa yhteishaussa maksuttoman näyttöreitin kautta. Jotta näyttöreitillä voi hakea, on hakijan täytynyt suorittaa hakukohteessa vaadittu opintojakso tai MOOC-kurssi tietyin kriteerein.
Näyttöreitin kautta on mahdollista hakea elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen koulutukseen, matematiikan ja tilastollisen data-analyysin koulutukseen, tietojenkäsittelytieteiden koulutukseen, tietotekniikan koulutukseen sekä yhteiskuntatutkimuksen koulutukseen.
Joihinkin Tampereen yliopiston koulutuksiin voi myös hakea kevään toisessa yhteishaussa, jos hakija on menestynyt lukion tiedekilpailussa.
Moniin Tampereen yliopiston koulutuksiin voi hakea tutkinto-opiskelijaksi myös avoimen yliopiston opintojen perusteella yliopistojen avoimen väylän haussa. Opiskelijaksi voi hakea joko suorittamalla koulutuksen valintaperusteissa määritellyn määrän avoimen yliopiston opintoja tai suorittamalla ennalta määritellyt väyläopinnot vaadituin kriteerein. Avoimen yliopiston opinnot ovat maksullisia: yksi opintopiste maksaa 15 euroa.
Opintoihin voi tutustua etukäteen
Tampereen yliopisto tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia tutustua eri alojen opintoihin ja opiskeluun Tampereen yliopistossa. Koulutuksiin pääsee tutustumaan yliopiston verkkosivuilla koulutuksen omalla sivulla ja Opintopolku.fi -sivustolla.
Tampereen yliopisto on mukana Studia-messuilla Helsingin Messukeskuksessa 23. – 24. marraskuuta. Messuilla voi kysyä eri alojen opiskelijalähettiläiltä opinnoista ja elämisestä korkeakouluopiskelijana Tampereella sekä tutustua uusiin koulutuksiin. Myös hakijapalveluiden henkilökuntaa on mukana kertomassa Tampereen yliopiston opiskelumahdollisuuksista.
— Voit myös esimerkiksi kuunnella opiskelijoidemme ajatuksia opinnoista ja yhteisöllisyydestä podcasteissa, solahtaa tieteen maailmaan Juniversityn Tiedekahvilassa ja osallistua erilaisiin tapahtumiin. Tarjoamme myös mahdollisuuden chatata opiskelijoidemme kanssa ja kysyä opintoihin ja opiskelijan arkeen liittyviä kysymyksiä suoraan opiskelijoiltamme, kertoo hakijapalveluiden päällikkö Meeri Oikemus.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Energiamurroksen koulutus
Professori, koulutusvaradekaani Pekka Verho
040 849 0456
Robotiikan koulutus
Projektipäällikkö Jyrki Latokartano
040 706 0122
Ohjelmistotekniikka, tieto- ja sähkötekniikan koulutus, Pori
FORE UCPorin projektijohtaja Katariina Yrjönkoski
040 359 4643
Hakijapalveluiden palvelupäällikkö Meeri Oikemus,
040 849 0594, meeri.oikemus@tuni.fi
Hakijoiden yhteydenotot:
Tampereen yliopiston hakijapalvelut
hakijapalvelut.tau@tuni.fi
Puhelin: 0294 520 400 (ma-pe klo 12-14)
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Pasi Toivonen Tampereen yliopiston journalistiikan työelämäprofessoriksi16.4.2025 13:07:09 EEST | Tiedote
Toimittaja ja tuottaja Pasi Toivonen on valittu Tampereen yliopiston journalistiikan työelämäprofessoriksi lukuvuodelle 2025–2026. Pitkän uran Yleisradiossa tehnyt Toivonen aloittaa tehtävässä elokuussa 2025.
Biologinen ikä ennustaa sydän- ja verisuonitauteihin sairastumista sekä niihin liittyvää kuolleisuutta16.4.2025 12:35:15 EEST | Tiedote
Sydän- ja verisuonitautiin sairastumisen ja niihin kuolemisen riskiarviosta tulee tarkempi, kun perinteisten riskimittareiden – SCORE-2 ja Framinghamin riskipisteytyksen – lisäksi huomioidaan samalla tutkittavan biologisen vanhenemisen vaihe eli toisin sanoen biologinen ikä. Tieto käy ilmi juuri julkaistussa Jyväskylän, Tampereen ja Helsingin yliopistojen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Karoliinisen instituutin yhteistyönä toteuttamassa monikeskustutkimuksessa.
KORJAUS: Varhainen vanhemmuuden tuki voi parantaa vanhemman hyvinvointia ja suhdetta lapseen15.4.2025 11:15:58 EEST | Tiedote
Tuore tutkimus tarjoaa arvioita siihen, miten tehokkaita vauvaperheiden tukipalvelut ovat parantamaan vanhemman hyvinvointia ja vanhempi–lapsi-suhdetta.
Varhainen vanhemmuuden tuki voi parantaa vanhemman hyvinvointia ja suhdetta lapseen15.4.2025 09:15:44 EEST | Tiedote
Perinataaliajalla eli raskausajalla ja lapsen ensimmäisellä elinvuodella on merkittäviä vaikutuksia niin vanhempien hyvinvointiin kuin lapsen kehitykseenkin. Tutkimusten mukaan 10–15 % äideistä kärsii raskausaikaisesta tai synnytyksenjälkeisestä masennuksesta, ja äidin mielenterveysongelmat voivat lisätä myös vanhempi–lapsi-suhteen vaikeuksia ja lapsen kehityksen riskejä. Tuore tutkimus tarjoaa arvioita siihen, miten tehokkaita vauvaperheiden tukipalvelut ovat parantamaan vanhemman hyvinvointia ja vanhempi–lapsi-suhdetta.
Väitös: Kasvis- ja gluteeniton ruokavalio eivät lisää raskauden tai vastasyntyneen komplikaatiota15.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote
Lääketieteen lisensiaatti Johanna Reijonen selvitti väitöstutkimuksessaan ravintokuidun yhteyttä raskauden ennusteeseen sekä yleisiin raskausajan ruoansulatuskanavan oireisiin, kuten pahoinvointiin, närästykseen ja ummetukseen. Lisäksi hän tutki kasvisruokavalion ja gluteenittoman ruokavalion yhteyttä raskauden kulkuun ja ennusteeseen. Tulosten mukaan ravintokuidulla on suotuisia vaikutuksia raskauteen ja kasvis- ja gluteeniton ruokavalio ovat turvallisia raskausaikana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme