Nuorten yrittäjyys ja talous NYT

TAT: Lukion vetovoima on ylivoimainen, vanhemmilla iso vaikutus valinnoissa

Jaa
Yläkoululaisista lähes kaksi kolmesta aikoo hakeutua lukioon peruskoulun jälkeen. Lukion vetovoimaan vaikuttavat paitsi lukion hyvä brändi, myös vanhempien sosioekonominen asema ja tuki.

Nuoret arvottavat lukion todennäköisemmäksi vaihtoehdoksi toisen asteen opinnoille kuin ammatillisen oppilaitoksen. Tulokset selviävät tuoreesta TAT Nuorten tulevaisuusraportti 2020 -tutkimuksesta. Ammatillisen oppilaitoksen mielikuva on monella yläkouluikäisellä stereotyyppinen ja vain kolmannes vastaajista aikoi hakea ensisijaisesti ammatilliseksi opiskelijaksi.

”Nuori valitsee todennäköisesti lukion, jos hänellä ei ole vielä käsitystä työelämän mahdollisuuksista ja kuva tulevaisuudesta on sen vuoksi epäselvä. Lukio antaa lisää miettimisaikaa omille valinnoille. Ammatillinen koulutuspolku on taas selkeämpi hahmottaa, jos tietää jo tarkemmin, mikä ala kiinnostaa”, Talous ja nuoret TATin johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen toteaa.

Vanhemmat ovat nuoren tärkeimpiä tietolähteitä, kun he miettivät tulevaisuuden valintojaan. Perheen sosioekonominen tausta korreloi jatko-opintosuunnitelmien kanssa: työssäkäyvien ja korkeasti koulutettujen vanhempien lapset hakeutuvat helpommin lukioon, kun taas matalammin koulutettujen ja työttömien lapset hakeutuvat useammin ammatilliseen oppilaitokseen.

Työelämä kiinnostaa, alavalinnat yhä sukupuolittuneita

Nuoret ovat työelämästä kiinnostuneita ja kaipaavat lisää työelämäsisältöjä kouluun. Selkeä enemmistö yläkoululaisista haluaisi, että koulussa kerrottaisiin enemmän työelämästä. Yläkoululaisista kaksi kolmesta haluaa tehdä merkityksellisiä asioita työelämässä ja lähes 80 prosenttia pitää menestymistä työelämässä tärkeänä.

Kiinnostavat työtehtävät ja hyvä palkkaus koetaan tärkeimmiksi kriteereiksi tulevan alan valinnassa, mutta sukupuolten väliset painotukset eroavat suuresti. Miehistä lähes 70 prosenttia pitää hyvää palkkausta tärkeänä, kun naisista vastaava luku on vain hieman yli puolet. Naiset taas arvottavat mahdollisuutta tehdä tärkeäksi koettuja asioita merkittävästi tärkeämmäksi kuin miehet.

Erot näkyvät myös mieluisimmissa alavalinnoissa. Naiset kokevat terveydenhuollon, matkailu- ja ravintola-alan sekä sosiaalipalvelut kiinnostavimpina, kun taas miehet ilmoittivat mieluisimmiksi aloikseen teknologiateollisuuden, maanpuolustuksen ja tietoliikenne- ja telekommunikaatioyritykset.

”Tuloksista herää sellainen kysymys, että tietävätkö nuoret, miten merkityksellisiä ja kiinnostavia työtehtäviä eri aloilla on tarjolla? TET-jakson ohjaukseen pitäisi laittaa lisää paukkuja, sillä TET-jakso toimii monelle nuorelle kannusteena lähteä tietylle opintopolulle. Mitä monipuolisemmin erilaisia työtehtäviä pääsee kokeilemaan ja näkemään, sitä varmemmin nuori löytää niistä myös itseä kiinnostavia ja voi saada kimmokkeen alavalinnasta”, Tenhunen-Ruotsalainen kertoo.

Koronaviruksen vuoksi peruuntuneet TET-jaksot ja kesätyöt ohentavat nuorten työkokemusta huomattavasti.

”Olen huolissani niistä tuhansista nuorista, joiden työelämäkosketukset jäävät varsin puutteellisiksi. Toivottavasti kouluilla on mahdollisuuksia panostaa ohjaukseen ja keinoja luoda uudenlaisia työelämäyhteyksiä”, Tenhunen-Ruotsalainen sanoo.

TAT Nuorten tulevaisuusraportti 2020 -tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin helmi-maaliskuussa 2020 suomalaisissa yläkouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa. Tiedonkeruun viimeinen viikko (vko 12) ajoittui koronaviruksen aiheuttamaan etäopiskeluaikaan. Tutkimukseen vastasi yhteensä 8 978 nuorta, joista 5 905 oli yläkoululaisia. Tutkimuksen toteutti Talous ja nuoret TATin toimeksiannosta T-Media Oy.

Tutkimuksen julkaisun yhteydessä TAT julkistaa myös Mitä seuraavaksi? -julkaisun, jossa esitellään tutkimuksen tuloksia ja jossa on sosiaalipsykologi Antti Seitamaan kirjoittama artikkeli Lukioväylää vai ammatillista kiihdytyskaistaa kohti omaa elämää?

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Nuorten yrittäjyys ja talous NYT
Nuorten yrittäjyys ja talous NYT
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://nuortennyt.fi/

Nuorten yrittäjyys ja talous NYT on voittoa tavoittelematon järjestö, jonka tavoitteena on edistää lasten ja nuorten työelämä-, talous-, ja yrittäjyystaitoja. Tarjoamme erilaisia oppimiskokonaisuuksia ja -ympäristöjä esikoulusta 2.asteelle. Yrityskyliä meillä on yhteensä 14 paikkakunnalla. Opettajille ja opinto-ohjaajille järjestämme koulutuksia. Tavoitteemme on, että jokainen lapsi ja nuori - lähtökohdista riippumatta - saa mahdollisuuden oppia tulevaisuutensa kannalta tärkeitä taitoja. Olemme myös osa kansainvälistä Junior Achievement -verkostoa, jolla on toimintaa yli 100 maassa.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Nuorten yrittäjyys ja talous NYT

Våga vara företagsam-finalen tar ungas företagsidéer till hjärtat av Helsingfors17.4.2025 12:00:43 EEST | Kutsu

Finlands största entreprenörskapstävling för unga, Våga vara företagsam, landar i Mall of Tripla onsdagen den 23 april. Över 50 UF-företag som drivs av unga samlas för att tävla om titeln som Finlands bästa UF-företag – och två av dem får äran att representera Finland i de ungas EM-tävling i entreprenörskap i Grekland. Den årliga Våga vara företagsam-tävlingen är en del av Ung företagsamhet och ekonomi NYTs verksamhet.

Kutsu: Uskalla Yrittää -finaali tuo yhteen nuoret yrittäjät eri puolilta Suomea17.4.2025 11:53:27 EEST | Kutsu

Suomen suurin nuorten yrittäjyyskilpailu, Uskalla Yrittää -finaali, tuo Helsinkiin yli 50 nuorten perustamaa NYT-yritystä eri puolilta maata. Nuoret yläkoulusta, toiselta ja korkea-asteelta esittelevät liikeideoitaan, myyvät tuotteitaan ja kilpailevat paikasta nuorten EM-kilpailuun Kreikkaan. Kilpailun järjestää Nuorten NYT -järjestö ja tapahtuma on osa valtakunnallista Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa.

Nuorten Uskalla Yrittää 2025 -kilpailu: Pirkanmaan aluekilpailusta finaaliin seitsemän NYT-yritystä6.3.2025 18:15:17 EET | Tiedote

Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin toteuttamassa Uskalla Yrittää -aluekilpailussa 6. maaliskuuta palkittiin Pirkanmaan kiinnostavimpia nuorten harjoitusyrityksiä (NYT-yrityksiä). Tampereella järjestettyyn tapahtumaan osallistui yli 50 yritystä ja lähes 130 nuorta alueen eri oppilaitoksista. Tuomaristo valitsi kilpailijoiden joukosta seitsemän yritystä, joiden tie jatkuu kansalliseen Uskalla Yrittää -finaaliin. Tapahtumassa jaettiin myös alueellinen Vuoden yrittäjyyskasvatusopettajan tunnustus, jonka sai Karri Kolehmainen Juhannuskylän koulusta Tampereelta.

Nuorten Uskalla Yrittää 2025 -kilpailu: Etelä- ja Keski-Pohjanmaalta finaaliin sisustuslamppujen valmistaja6.3.2025 16:38:48 EET | Tiedote

Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin järjestämässä Uskalla Yrittää -aluekilpailussa palkittiin Etelä- ja Keski-Pohjanmaan kiinnostavimpia nuorten harjoitusyrityksiä (NYT-yrityksiä). Pääpalkinnon ja paikan finaaliin pokkasi Fredrik NYT Keski-Pohjanmaan ammattiopistosta. Tapahtumassa jaettiin myös alueellinen Vuoden yrittäjyyskasvatusopettajan tunnustus, jonka sai Enni Sysilampi-Hautala, Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye