TEK: Hallitusohjelmassa koulutus ja TKI ovat vakaalla pohjalla, mutta työmarkkina-asiat horjuvat
Tuoreessa hallitusohjelmassa koulutuksen, osaamisen sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan merkitys on tunnistettu. Työmarkkina-asioiden osalta ohjelma ei kuitenkaan vaikuta olevan tasapainossa, vaan horjuttaa sekä työntekijöiden asemaa että paikallista yhteistoimintaa.
Tekniikan akateemiset TEK kiittää, että hallitusohjelma tunnistaa hyvin korkeatasoisen osaamisen ja koulutuksen merkityksen eikä kohdista leikkauksia koulutukseen. Suomen tulevan menestyksen kannalta on myös tärkeää, että tuleva hallitus sitoutuu parlamentaarisesti sovittuun tutkimus-, kehitys- ja innovaatioinvestointien neljän prosentin osuuteen bruttokansantuotteesta.
– Pelkkä raha ei kuitenkaan riitä, sillä TKI-toiminnan tekemiseen tarvitaan korkeasti koulutettuja osaajia. Tämä tarkoittaa suomalaisten osaajien lisäksi myös lisääntyvää työperäistä maahanmuuttoa. Hallitusohjelman kiristykset maahanmuuttoon eivät ole tästä näkökulmasta järkeviä, toteaa Tekniikan akateemiset TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen.
– Pidän lisäksi tärkeänä hallituksen investointiohjelmaa, jolla on määrä rakentaa kestävän kasvun edellytyksiä koko Suomelle vuosikymmeniksi tästä eteenpäin.
Hallitusohjelmassa tavoitellaan ennakoivaa tapaa toimia ja luvataan hyödyntää tiedeyhteisön asiantuntemusta laajasti.
– On hyvä, että ohjelmassa on osin nostettu katse pidemmälle tulevaisuuteen ja luvataan rakentaa näkymä yhteisestä, kukoistavasta Suomesta. Tämä näkymä kertoo siitä, millaisen maan haluamme tuleville sukupolville rakentaa, jatkaa Jokinen.
Hallitusohjelma sisältää lisäksi varsin laajan paketin työelämää koskevia muutoksia, jotka käytännössä horjuttavat työntekijöiden asemaa ja paikallista yhteistoimintaa. Palkansaajien asemaa heikennettäisiin esimerkiksi lyhentämällä lomautusilmoitusaikaa, luopumalla määräaikaisen työsuhteen perusteesta, muuttamalla ensimmäinen sairauspäivä palkattomaksi, poistamalla takaisinottovelvollisuus alle 50 henkilön yrityksiltä ja nostamalla yhteistoimintalain soveltamisalaa merkittävästi.
TEKin työmarkkinajohtaja Teemu Hankamäki toteaa, että ensivaikutelman perusteella hallitusohjelma ei ole työmarkkina-asioiden osalta tasapainossa.
– Etenkin työpaikkatason yhteistoimintaan liittyvät heikennykset ovat suorastaan ristiriidassa hallitusohjelmasta löytyvän paikallisen sopimisen laajentamisen kanssa. Lisäksi huomioni kiinnittyy aikomuksiin säätää pakottavaa lainsäädäntöä siten, että edes työehtosopimuksella asioita ei voisi sopia palkansaajan kannalta lakia paremmin. Tämä rajaa liittojen vapaata sopimusoikeutta, huomauttaa Hankamäki.
Paikallista sopimista lisättäisiin avaamalla toisin sopimisen mahdollisuuksia järjestäytymättömiin yrityksiin. Paikallinen sopiminen sallittaisiin riippumatta siitä, kuuluuko yritys työnantajaliittoon tai millainen työntekijöiden edustusjärjestelmä yrityksessä on.
– Paikallisen sopimisen laajentamista voi sinänsä pitää tavoiteltavana, mutta pelkään pahoin, että laajennus toteutetaan käytännössä työntekijöiden neuvotteluaseman kustannuksella. Pidän kuitenkin hyvänä sitä, että mahdollisten riitojen ratkaisussa on korostettu työtuomioistuimen asemaa ja toimintakykyä, Hankamäki sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jari JokinenToiminnanjohtaja
Puh:0400 914 839jari.jokinen@tek.fiTeemu HankamäkiTyömarkkinajohtaja
Puh:+358 9 2291 2219teemu.hankamaki@tek.fiTietoja julkaisijasta
Tekniikan akateemiset TEK on tekniikan alan yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö. Jäsenet ovat tekniikan, tietojenkäsittelyn, arkkitehtuurin tai luonnontieteiden yliopistotutkinnon suorittaneita ja näiden alojen opiskelijoita. TEK tukee jäseniään työuralla, edistää ammattikunnan osaamista ja yhteisöllisyyttä sekä rakentaa kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa. Yli 75 000 jäsenellään TEK on Akavan toiseksi suurin jäsenliitto ja Suomen kahdeksanneksi suurin ammattiliitto.
www.tek.fi
Ratavartijankatu 2 A
00520 HELSINKI
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK
Kutsu: Tapaa tieteestä innostuneita nuoria14.4.2025 11:33:06 EEST | Kutsu
Tervetuloa haastattelemaan Kipinä-tiedekilpailun finalisteja Espoon Otaniemeen 16.4. klo 10–13.
Nya teknologipriser går till membranteknik som samlar råvaror, en reaktorfysikkod som har erövrat världen och ett toppteam från Uleåborg10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
ITU-prisfamiljen består av tre priser som delas ut för första gången i år. Prisjuryerna, som leds av Elina Hiltunen, Outi Krause och Katja Toropainen, premierade NPHarvests membranteknik, VTT:s reaktorfysikkod Serpent och forskningsenheten för produktionsekonomi vid Uleåborgs universitet.
Membrane technology for recovering nutrients, reactor physics code that has conquered the world and top team from Oulu win new technology awards10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
The three awards of the ITU award family are presented for the first time this year. Three juries, chaired by Elina Hiltunen, Outi Krause and Katja Toropainen, gave the awards to the membrane technology of NPHarvest, VTT’s Serpent reactor physics code and the IEM research unit at the University of Oulu.
Raaka-aineita keräävä kalvoteknologia, maailmaa valloittanut reaktorifysiikkakoodi ja huipputiimi Oulusta voittivat uudet teknologiapalkinnot10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Kolmesta palkinnosta koostuva ITU-palkintoperhe jaetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Elina Hiltusen, Outi Krausen ja Katja Toropaisen vetämät palkintoraadit myönsivät palkinnot NPHarvestin kalvoteknologialle, VTT:n Serpent-reaktorifysiikkakoodille ja Oulun yliopiston tuotantotalouden tutkimusyksikölle.
Joka neljäs vastavalmistunut DI ja arkkitehti ei usko jäävänsä Suomeen2.4.2025 07:23:00 EEST | Tiedote
Kaikkiaan neljännes valmistuneista diplomi-insinööreistä ja arkkitehdeistä näki itsensä työskentelevän ulkomailla viiden vuoden kuluttua valmistumisesta. Luku on tätäkin korkeampi niillä, joiden kansalaisuus on muu kuin Suomi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme