Oulun yliopisto

Tekoäly apuna koltansaamen ja pohjoissaamen digitaalisten sanakirjojen toimitustyössä

Jaa
Oulun yliopiston Giellagas-instituutti julkaisee koltansaamen ja pohjoissaamen sanakirjat digitaalisina. Tekijät ovat hyödyntäneet työssä tekoälyä.

Sanakirjojen kehitys ja niiden digitalisointi ovat osa vähemmistökielten kuvausta ja elvytystä. Digitalisoinnin ansiosta kieliä voidaan nykyaikaistaa ja käännettyjen sanojen määrää lisätä verrattuna painettuihin sanakirjoihin. Digitaalisessa muodossa olevaa sanakirjaa on helppo täydentää, laajentaa ja korjata sitä mukaa kuin tiedot kielen sanavaroista ja kirjakielen normeista täsmentyvät.

Esimerkiksi koltansaame on kehittyvä kirjakieli, jonka kirjallinen käyttö on viime vuosina laajentunut uusille alueille. Sanasto on merkittävästi kasvanut, ja sen uudistuminen on ollut erityisen nopeaa viimeisen vuosikymmenen aikana.

Oulun yliopistossa on aloitettu tänä vuonna koltansaamen pääaineopetus.

”Koltansaamen digitaalisen sanakirjan merkitys on erittäin suuri. Näin ajantasaista, nykykieltä sisältävää sanakirjaa ei koltansaamessa ole lainkaan. Digitaalisen sanakirjan julkaiseminen on merkittävä edistysaskel myös opetuksen kannalta. Tärkeää on myös se, että kolttasaamelaiset itse ovat olleet mukana tekemässä tätä työtä”, Giellagas-instituutin johtaja Anni-Siiri Länsman toteaa.

Digitaalisten sanakirjojen toteutuksessa on käytetty pienten kielten sanakirjatyötä varten Helsingin yliopistossa kehitettyä Veʹrdd-työkalua. Työkalu hyödyntää tekoälyä, joka muun muassa taivuttaa sanoja automaattisesti eri muotoihin. Tekoäly säästää sanakirjatyöhön kuluvaa aikaa, sillä jokaisen sanan kaikkia taivutusmuotoja ei tarvitse kirjoittaa käsin. Käyttäjällä on myös mahdollisuus korjata tekoälyn tuottamia virheellisiä muotoja.

Sanakirjan koneluettavuus mahdollistaa sen, että korjaukset voidaan syöttää takaisin tekoälylle, jolloin sen käsitys kielen taivutusmuodoista tarkentuu. Samaa tekoälyä ja Ve’rddillä tuotettua sanastoa voidaan käyttää suoraan myös oikolukusovelluksissa ja kielenopetusohjelmissa.

Digitaalisessa suomi–koltansaame-sanakirjassa suomenkielisten hakusanojen määrä on yli 16 000 ja koltankielisten vastineiden lähes 19 000. Digitaalisessa pohjoissaame–suomi-sanakirjassa on runsaat 50 000 hakusanaa. Sen käsikirjoituksen on tehnyt emeritusprofessori Pekka Sammallahti aikaisempien sanakirjojensa (1989 ja 1993) pohjalta.

Digitaaliset sanakirjat julkaistaan Tromssan yliopiston saamen kieliteknologian keskuksen Giellateknon ja Divvun-projektin alustalla:

suomi–koltansaame-sanakirja https://saan.oahpa.no/fin/sms/

pohjoissaame–suomi-sanakirja http://satni.org/sammallahtismefin

Digitaalisten sanakirjojen julkaisutilaisuus pidetään 25.8.2020 klo 10 ja sitä voi seurata osoitteessa https://oulu.zoom.us/j/69319349687

Molempien sanakirjojen toimitustyö on tehty pääosin opetus- ja kulttuuriministeriön Oulun yliopiston Giellagas-instituutille myöntämän erityisrahoituksen turvin. Suomi–koltansaame-sanakirjan toteutus on Oulun yliopiston Giellagas-instituutin, Helsingin yliopiston, Tromssan yliopiston ja Saamelaiskäräjien yhteistyötä.

Giellagas-instituutilla on valtakunnallinen vastuu järjestää ja edistää saamen kielen ja saamelaisen kulttuurin ylintä opetusta ja tutkimusta Suomessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


johtaja Anni-Siiri Länsman, Giellagas-instituutti, Oulun yliopisto, p. 040 5143781, anni-siiri.lansman@oulu.fi
yliopisto-opettaja Miika Lehtinen, Giellagas-instituutti, Oulun yliopisto, p. 050 5692300, miika.lehtinen@oulu.fi
viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, p. 040 7650015, Oulun yliopisto, anna-maria.hietapelto@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Yläkoulun opettajat jäävät yksin oppimisen tuen kanssa – tukimalli kaipaa selkeyttä ja resursseja23.4.2025 05:49:00 EEST | Tiedote

Yläkoulun oppimisen tuessa on vakavia puutteita. Erityisopettajien työnkuva on laajentunut hallitsemattomaksi, aineenopettajat jäävät toisinaan oppilaiden ainoaksi tueksi eikä kaikille tarvitsijoille riitä tukea. Yläkoulu tarvitsee selkeämmän ja paremmin resursoidun oppimisen tuen, jotta oppilaat saisivat tarvitsemansa avun eivätkä opettajat jäisi asiassa yksin, Oulun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa.

Sota meissä – Lapin sotaa muistellaan Arktikumissa 26. huhtikuuta16.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote

Huhtikuun lopussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Lapin sodan päättymisestä. Lapin sota on merkittävä ajanjakso, joka on jättänyt jälkensä niin Suomen historiaan kuin yksittäisten perheiden ja ihmisten muistoihin. Sodan vaikutukset pysyvät lappilaisten mielissä ja elämässä: ne ulottuvat tähän päivään muistojen ja tarinoiden kautta. Rovaniemellä Arktikumin Polarium-salissa järjestetään ”Sota meissä – muistoja Lapin sodasta” -tilaisuus lauantaina 26.4.2025 kello 12–16.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye