Tekoäly tulevaisuuden sairaalan moottorina – OYS mukana 10 milj. euron AICCELERATE EU-hankkeessa
”Tavoitteenamme on luoda sairaalan tietojärjestelmiin yhteensopiva tekoälyalusta, jonka avulla hallitaan leikkaussalien potilasvirtoja ja tuotetaan ratkaisuja kroonisesti sairaiden potilaiden älykkään hoitopolun rakentamiseen. Kutsumme tätä työkalua älysairaalan moottoriksi”, kertoo hankkeen OYSin osuutta koordinoiva testaustoiminnan päällikkö Timo Alalääkkölä OYS TestLabista.
Kehittämishanketta koordinoi HUS Helsingin yliopistollinen sairaala. Terveydenhuollossa tunnistetun idean ympärille on koottu viidestä eurooppalaisesta yliopistosairaalasta, yhdestä yliopistosta ja kymmenestä teknologiayrityksestä koostuva konsortio, joka haki Euroopan Unionin Horizon2020-rahoitusta hankkeelleen. Yli 80 hakemuksen joukosta rahoitusta sai vain neljä, joista yksi oli AICCELERATE – A Smart Hospital Care Pathway Engine. Hanke käynnistyy vuoden 2021 alussa ja sen kesto on kolme vuotta. OYSin osuus saadusta rahoituksesta on 624.000 euroa.
Hakemuksen valmisteluun osallistuivat OYSista testaustoiminnan päällikkö Timo Alalääkkölä, anestesiologian professori Janne Liisananttija kehitysjohtaja Pasi Parkkila. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suomalaiset yliopistosairaalat valmistelivat laajan Suomesta koordinoidun EU-hankkeen yhteistyössä. Hankkeen toteutukseen osallistuu OYSista laaja joukko huippuasiantuntijoita, mukaan lukien anestesian tutkimusryhmä, tutkimuspalvelut ja tietohallinto.
AICCELERATE-hankkeessa kehitettävää teknologiaa testataan kolmessa pilotissa, joista kerätään palautetta ja oppimiskokemusta skaalautuvan tekoälyn kehittämiseen. OYSin johtamassa pilotissa pyritään tekoälyavusteisesti tehostamaan kiireettömien ja päivystyksellisten leikkausten suunnittelua niin, että leikkaussalien käyttö olisi optimaalista sekä potilaan että henkilökuntaresurssien näkökulmasta. Tekoälyn avulla voidaan suunnittelussa ottaa huomioon potilaskohtaiset riskitekijät mutta myös ennalta arvaamattomat muuttujat, jotka voivat vaikuttaa potilaan hoitopolkuun. OYSin vastuulla on myös älysairaalan tekoälyalustan toiminnallisen vaatimusmäärittelyn muodostaminen yhdessä hankkeen sairaalakumppaneiden kanssa.
HUSin johtamassa pilotissa Terveyskylä-portaalin Parkinsonin taudin digihoitopolkuun yhdistetään potilaan voinnin ja oireiden etämonitorointia ja -analytiikkaa sekä lääkitysrobotiikkaa. Kroonisen sairauden seuranta siirtyy enemmän potilaan omaan elinympäristöön ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan niihin sairauden vaiheisiin, joissa tarvitaan sairaalassa oloa tai lääkärin tapaamista.
Kolmannessa pilotissa on tavoitteena kroonisesti sairaan lapsipotilaan hoitoketjun parantaminen siten, että hoitotapaamiset, palvelukontaktit eri asiantuntijoiden kanssa ja toimenpiteiden jälkeinen kotiutus toteutuisivat ajallisesti parhaalla tavalla.
”AICCELERATE-hankkeen kulmakiviä ovat potilaan yksilöllisten tarpeiden huomion ottaminen hoitoa suunniteltaessa sekä näyttöön perustuva luottamus tekoälyä kohtaan. Haemme ainutlaatuista, aidosti älykästä sovellusta osaksi tulevaisuuden terveyspalvelujärjestelmää, jonka avulla on mahdollista tarjota alati lisääntyvään kysyntään entistä turvallisempaa, tehokkaampaa ja yksilöllisempää hoidon suunnittelua ja toteutusta.”, Liisanantti kertoo.
AICCELERATE-konsortion muodostavat HUS Helsingin yliopistollinen sairaala, Oulun yliopistollinen sairaala, Ospedale Pediatrico Bambino Gesù (Italia), Barcelona Children's Hospital (Espanja), University Hospital Università degli Studi di Padova (Italia), Erasmus University Rotterdam (Alankomaat), RTO Fundació Eurecat (Espanja), TICBioMed (ei-kaupallinen toimija, Espanja), sekä yritykset; Chino (Italia), Symptoma (Itävalta), Nuromedia (Saksa), SRDC (Turkki), Evondos (Suomi), NeuroPath (Belgia), NEC Laboratories Europe (Saksa) sekä Innofactor (Suomi).
Yhteyshenkilöt
Timo Alalääkkölä, testaustoiminnan päällikkö, 040 561 4390
Janne Liisanantti, anestesiologian professori, 040 151 3452
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on yhdistänyt 30 kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon, kolme sairaalaa ja kaksi pelastuslaitosta. Oulun yliopistollinen sairaala OYS on yksi Suomen viidestä yliopistollisesta sairaalasta, ja se vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista. Tavoitteemme on vuoteen 2030 mennessä rakentaa maailman älykkäin sairaala.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde
Suunnitelmat sosiaali- ja terveyskeskusten verkon muutoksista etenevät - yksiköiden toimintaa tarkastellaan Alavieskassa, Lumijoella, Merijärvellä ja Ylikiimingissä20.11.2024 14:01:40 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen suunnittelutyö sosiaali- ja terveyskeskusten verkon uudistamiseksi on edennyt. Toiminnan jatkumista arvioidaan neljän yksikön osalta seitsemän yksikön sijaan. Pohde järjestää tilaisuuksia muutossuunnitelmista ja hoidon ja palvelujen jatkuvuudesta asukkaille ja henkilöstölle.
Pohde suunnittelee perustason mielenterveyspalvelujen vahvistamista lisätoimilla – tavoitteena parantaa hoitoon pääsyä koko Pohteen alueella20.11.2024 11:30:08 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella mielenterveyspalveluihin pääsy vaihtelee alueittain. Osa asiakkaista joutuu odottamaan hoitoon pääsyä yli lakisääteisen ajan. Pohteen perhe- ja sosiaalipalvelujen ja OYS Psykiatrian toimialueella valmistellaan uusia toimenpiteitä, joiden tavoitteena on purkaa hoitojonoja ja nopeuttaa palveluihin pääsyä. Suunnittelua tehdään osana vuoden 2025 talousarviovalmistelua.
Laatupalkintokilpailun voittajat julkaistiin 14.11.2024 – voittajatyö hyödynsi tekoälyä19.11.2024 15:04:26 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella marraskuussa järjestetyn laatupalkintokilpailun voittajat palkittiin maailman laatupäivänä torstaina 14.11.2024. Voittajiksi valikoitui kolme hanketta, joissa kaikissa oli mukana laaja-alaista osaamista eri ammattiryhmistä. Laatupalkintokilpailun voittaja hyödynsi työssään tekoälyä.
Pohde tarjoaa kuntoutusohjausta lapsille ja nuorille19.11.2024 11:33:08 EET | Tiedote
Kuntoutusohjaus on maksutonta ja sitä voidaan toteuttaa myös etäyhteyksin videovastaanotolla. Kuntoutusohjauksen saamiseksi ei tarvitse diagnoosia.
Aluevaltuusto hyväksyi osavuosikatsauksen ja OYS sairaalapalvelujen ja ensihoidon tuottavuustoimet19.11.2024 08:18:50 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen aluevaltuusto kokoontui puheenjohtaja Kai Pajalan johdolla 18.11. Valtuusto hyväksyi Pohteen osavuosikatsauksen, jonka mukaan hyvinvointialueen alijäämän arvioidaan olevan 70 miljoonaa euroa. Ennuste on 20 miljoonaa euroa aiempaa ennustetta pienempi. Valtuusto päätti myös OYS sairaalapalvelujen ja ensihoidon tuottavuustoimenpiteiden etenemisestä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme