Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Terveys, hyvinvointi ja sote-palvelut jakautuvat epätasaisesti väestöryhmien välillä, valtaosin suomalaiset voivat kuitenkin hyvin

Jaa
Vaikka kansainväliset kriisit ovat koetelleet suomalaista yhteiskuntaa ja sen kestävyyttä, valtaosa suomalaisista voi edelleen hyvin, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän kantokyky on kestänyt ja järjestelmään luotetaan. Toisaalta väestöryhmien väliset erot terveydessä, hyvinvoinnissa ja palvelujen käytössä ovat edelleen selviä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkaisemasta tuoreesta Suomalaisten hyvinvointi 2022 -teoksesta selviää, että keskimäärin suomalaiset kokevat elämänsä merkitykselliseksi, terveytensä hyväksi ja ovat tyytyväisiä elämäänsä. Merkkejä väestöryhmien välisten erojen kaventumisesta terveydessä ja hyvinvoinnissa on kuitenkin varsin niukasti.

”Hyvinvointi on monimutkainen kokonaisuus, johon useat sosiaaliset tekijät ovat yhteydessä. Koulutus, työmarkkina-asema, sukupuoli, etninen tausta ja esimerkiksi asuinalue erottelevat väestöä hyvinvoinnin suhteen edelleen. Esimerkiksi tulotaso on yhteydessä niin menetettyihin elinvuosiin, ihmissuhteisiin kuin yleiseen tyytyväisyyteen omasta elämästä, vaikka tuloerot sinänsä eivät viime vuosina näytä kasvaneen,” sanoo THL:n tutkimusprofessori Sakari Karvonen.

Väestörakenteen muutokset koettelevat palvelujärjestelmää

Yhteiskunnan kestävyyden turvaaminen ja väestörakenteen muutokset ovat tällä hetkellä merkittävimpiä haasteita hyvinvointipolitiikalle. Väestö ikääntyy ja sen arvioidaan kasvattavan terveys- ja sosiaaliturvamenoja, heikentävän taloudellista huoltosuhdetta ja koettelevan siten rahoitusjärjestelmän kantokykyä. Väestörakenne muuttuu myös maahan muuttavan väestön myötä, jonka määrä on jo pitkään kasvanut Suomessa: työperäisen maahanmuuton lisäksi ihmisten liikkuvuus sota- ja kriisialueilta sekä ilmastopakolaisuus lisääntyvät. Kun luonnollinen väestönkasvu on hidasta ja syntyvyys laskee, maahanmuutolla on yhä tärkeämpi rooli väestönkasvussa.

Maahan muuttaneen väestön osuuden kasvu edellyttää muun muassa palvelujärjestelmän kehittyvän, sillä kulttuurisesti ja etnisesti monimuotoinen väestö tarvitsee yhdenvertaisia palveluja. Tiedetään myös, että työmarkkinoilla maahan muuttanut väestö on heikommassa asemassa koko väestöön verrattuna. Työllistymisvaikeudet koskettavat erityisesti maahan muuttaneita naisia.

”Vaikka koko väestön tasolla etenkin naisten työllisyys Suomessa on ollut kasvussa, niin Suomeen muuttaneiden naisten asema työelämässä on edelleen heikompi niin maahan muuttaneisiin miehiin kuin koko väestöön verrattuna. Haasteiksi on tunnistettu muun muassa työelämän korkeat kielitaitovaatimukset, syrjivät käytännöt sekä verkostojen puute. Työllisyyden on todettu lisäävän hyväksi koetun elämänlaadun todennäköisyyttä. Maahan muuttaneen väestön työllisyyttä tukemalla voidaan kaventaa vallitsevia hyvinvointieroja,” toteaa THL:n projektisuunnittelija Sanna Nykänen.

Luottamus sosiaali- ja terveyspalveluihin heikentynyt

Vahva luottamus instituutioihin ja toisiin ihmisiin on yksi Suomen erityispiirteitä verrattuna moniin muihin maihin. Väestöryhmät eroavat kuitenkin esimerkiksi siinä, kuinka paljon he luottavat terveys- ja sosiaalipalveluihin. Matalasti koulutetut, toimeentulotukea tarvinneet, palveluja riittämättömästi saaneet sekä he, jotka kokevat terveydentilansa huonoksi ovat muita kriittisempiä palvelujärjestelmää kohtaan. Lisäksi luottamus terveys- ja sosiaalipalvelujen toimintaan on yleisestikin heikentynyt vuodesta 2018 vuoteen 2020.

”Luottamus järjestelmään on silti vankka, vaikka se onkin hieman heikentynyt vuodesta 2018. Julkisen rahoituksen kannatus on jopa hieman vahvistunut. Myös asiakasmaksuihin suhtaudutaan aiempaa ymmärtäväisemmin,” summaa THL:n johtava asiantuntija Anna-Mari Aalto tutkimuksen tuloksia.

Järjestelmäuudistukset tähtäävät kestävyyteen ja kustannusten hillintään – myös kriisien opit otetaan talteen

Kansainvälisten kriisien keskellä on tehty isoja järjestelmäuudistuksia. Sote-palvelut siirtyvät hyvinvointialueille vuodenvaihteessa ja sosiaaliturvan uudistaminen jatkunee seuraavalla hallituskaudella. Koronaepidemian jälkiä korjataan vielä pitkään.

”Yhteiskunnan heikoimmassa asemissa olevilla on vähiten, jos ollenkaan, mahdollisuutta varautua yllättäviin elämäntilanteisiin. Ovat nämä tilanteet sitten seurausta kansainvälisistä kriiseistä tai yksilön kohtaamista onnettomuuksista, kuten vakavasta sairaudesta. Tästä syystä uudistuksissa pitäisi kiinnittää nykyistä merkittävästi enemmän huomiota heihin, joilla on vähän voimavaroja,” toteaa THL:n tutkimuspäällikkö Paula Saikkonen.

Suomalaisten hyvinvointi 2022 -kirja kuvaa laajasti väestön hyvinvoinnin tilaa. Eriarvoisuus on neljän vuoden välein julkaistavan kirjan läpileikkaava teema. Nyt julkaistava teos on lajissaan seitsemäs. Ensimmäinen kirja on vuodelta 2002. Kirjan painettu versio tulee saataville tammikuussa 2023 THL:n verkkkokirjakauppaan.

Lisätietoa

Suomalaisten hyvinvointi 2022 -kirjan julkaisutilaisuus 13.12.2022 klo 10-11.
Lisätietoa ja linkki tilaisuuteen

Suomalaisten hyvinvointi 2022 -kirja

Lisätietoa kirjasta tiiviinä koosteena liitteessä.

Yhteystiedot

Sakari Karvonen
tutkimusprofessori
THL
puh. 029 524 7449
etunimi.sukunimi@thl.fi

Paula Saikkonen
tutkimuspäällikkö
THL
puh. 029 524 8133
etunimi.sukunimi@thl.fi

Laura Kestilä
johtava tutkija
THL
puh. 029 524 8795
etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL viikolla 51/202412.12.2024 16:05:46 EET | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 12.12. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset ma 16.12. Hoitoonpääsy perusterveydenhuollossa syksyllä 2024. Perusterveydenhuollon hoitoonpääsyn tuloksia syksyltä 2024. Jatkossa tilastoraportti julkaistaan kerran vuodessa. Lisätiedot: tiina.puhakka(at)thl.fi, puh. 029 524 7673 ma 16.12. Neuvoloiden asiakaspalautekyselyiden tulokset. Lisätiedot: elina.suontama(at)thl.fi, puh. 029 524 7392 Blogit ke 18.12. Terveisiä Piritorilta! THL:n asiantuntijat jalkautuivat Helsingissä turvattomaksi koetuille alu

Rekommendationer för barns och ungas användning av digitala enheter på fritiden tas fram – THL och UBS bildar expertnätverk för samarbete12.12.2024 02:00:00 EET | Pressmeddelande

Det gemensamma målet för Institutet för hälsa och välfärd (THL) och Utbildningsstyrelsen (UBS) är att hitta balanserade metoder för att förebygga skadeverkningar orsakade av digitala enheter och digitalt innehåll samt skapa rekommendationer för fritiden som beaktar välfärds- och säkerhetsaspekterna. Detta kräver en gemensam diskussion och förståelse för fenomenet samt konkreta metoder. Nu bildar THL och UBS ett expertnätverk inför arbetet genom en öppen inbjudan.

Lasten ja nuorten vapaa-ajan digilaitteiden ja -sisältöjen käyttöön laaditaan suositukset – THL ja OPH kokoavat asiantuntijoista verkostoa12.12.2024 02:00:00 EET | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Opetushallituksen (OPH) yhteisenä tavoitteena on etsiä tasapainoisia keinoja digilaitteiden ja -sisältöjen haittojen ehkäisemiseksi ja rakentaa vapaa-ajalle suositukset, jotka huomioivat hyvinvoinnin ja turvallisuuden näkökulmat. Tähän tarvitaan yhteistä keskustelua ja ymmärrystä ilmiöstä sekä konkreettisia keinoja. THL ja OPH kokoavat nyt työhön mukaan asiantuntijaverkostoa avoimella kutsulla.

Ihmisen ja luonnon hyvinvointi kansallisen päätöksenteon tavoitteeksi – THL julkaisi ehdotuksen hyvinvointitaloudellisesta ohjausmallista12.12.2024 02:00:00 EET | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut ehdotuksen hyvinvointitaloudellisesta ohjausmallista ja seurantaindikaattoreista. Kyse on mallista, jonka avulla voidaan suunnitella politiikkatoimia ja seurata, millaisia vaikutuksia niillä on paitsi talouteen, myös sosiaaliseen ja ekologiseen kestävyyteen. Ohjausmalli tuo kestävyyden näkökulmaa esimerkiksi hallitusohjelman ja valtion budjetin laatimiseen. Mallissa ehdotetaan esimerkiksi tulevaisuusvaltuutetun nimeämistä sekä laajan kansalaiskuulemisen toteuttamista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye