THL:n koronaraportointi uudistuu 8.12. – verkkosivut tarjoavat aiempaa täsmällisempää tietoa sairaalahoidosta ja koronaan liittyvistä kuolemista
THL:n koronaepidemian seurantaraportit muuttuvat torstaina 8.12.2022.
Koronavirukseen liittyvän sairaalahoidon tietojen keräystapa muuttuu aiempaa yhtenäisemmäksi koko maassa. Lisäksi tapauksia aletaan raportoida yhdessä muiden hengitystieinfektioiden aiheuttamien sairaalahoitoa vaativien tapausten kanssa.
Koronakuolemien raportointi perustuu puolestaan vastedes kuolemansyihin, ei tartunnan ja kuoleman ajalliseen yhteyteen.
Sairaalahoidon tilannetta seurataan diagnoositiedoista
8.12. alkaen koronaviruksen sairaalahoitoa koskeva tieto haetaan diagnoosikoodeja käyttäen terveydenhuollon hoitoilmoitusrekisteri Hilmosta. Aiemmin sairaanhoidon kuormitusta on seurattu sairaanhoitopiirien täyttämän viikoittaisen kyselyn perusteella.
Tähän asti käytetyssä kyselyssä on pyydetty erottamaan sairaalassa olevista koronan vuoksi ja koronan kanssa olevat potilaat. Arviot ovat vaihdelleen alueellisesti, ja osa sairaanhoitopiireistä ei ole pystynyt jakamaan potilaita ryhmiin. Hoitoilmoitusrekisteristä saatavat tiedot ovat todennettavissa, yhdisteltävissä ja tarkistettavissa takautuvasti.
”Diagnoositietoa käytettäessä ’koronan kanssa’ ja ’koronan vuoksi’ -määrittely on maantieteellisesti yhdenmukaista, automatisoitua, jatkuvatoimista ja aina hoitavan lääkärin määrittelyihin pohjautuvaa”, kertoo THL:n ylilääkäri Tuija Leino.
Koronasairaalahoidot esitellään avoimen datan tilastokuutiossa yhdessä muiden yleisimpien sairaalahoitoa aiheuttavien hengitystieinfektioiden eli influenssa A -, influenssa B - ja RS-virusten kanssa. Hengitystieinfektion aiheuttaja ei kaikkien hoitojaksojen yhteydessä ole tiedossa, minkä takia aineistossa eritellään myös tuntemattomaksi jääneisiin taudinaiheuttajiin liittyvät hoitojaksot.
Kuolemissa siirrytään ajallisen yhteyden seuraamisesta taudin aiheuttamien kuolemien raportointiin
8.12. alkaen koronakuolemat raportoidaan kuolintodistusten alustavan seulonnan perusteella seuraavasti:
- koronavirusinfektio on kirjattu kuolemansyyksi – kuolema koronan vuoksi
- koronavirusinfektio on kirjattu kuolemaan myötävaikuttavaksi tekijäksi – kuolema koronan kanssa.
”Tärkeää on kiinnittää huomio nimenomaan koronan vuoksi tapahtuneisiin kuolemiin. Tapaukset, joissa korona on kirjattu kuolemaan myötävaikuttaneeksi tekijäksi, kuoleman varsinainen aiheuttaja on jokin muu. Suomessa ja kansainvälisesti pidämme koronakuolemien lukumääränä niitä tapauksia, joissa kuoleman katsotaan aiheutuneen koronasta”, Leino kertoo.
Suomessa on pandemian alusta lähtien raportoinnissa seurattu kuolemia, jotka ovat tapahtuneet 30 vuorokauden kuluessa varmistetusta koronatartunnasta.
Pandemian alussa oli tärkeää tunnistaa kaikki koronatartunnan jälkeen ilmenneet kuolemantapaukset, ja kuolemalla havaittiin olevan myös usein selkeä yhteys infektioon. Nyttemmin väestössä on paljon koronavirustartuntoja ja suuri osa niistä on lieviä. Kaikilla tartunnoilla ei enää ole selkeää syy-yhteyttä kuolemiin, ja raportoinnissa on ollut mukana suuri määrä muita kuolemantapauksia.
”Kuolintodistusten tarkastamiseen perustuva raportointi on hitaampaa kuin aiempi tartuntatautirekisterin ja Väestörekisterin tietoja yhdistelevä tapa. Valtaosa kuolemansyistä voidaan saada tietoon kuitenkin jo muutamassa viikossa. Nämä alustavat tiedot tarkentuvat jälkikäteen”, kertoo THL:n johtava asiantuntija Sirkka Goebeler.
THL tuottaa raportteja koronakuolemista epidemian seurantaa varten kuolintodistusten tarkastuksen yhteydessä tehtävällä seulonnalla. Terveydenhuollon toimipaikat lähettävät kuolintodistukset tarkastettavaksi THL:ään, joka lähettää ne edelleen Tilastokeskukseen. Tilastokeskus laatii ja julkaisee vuosittain viralliset kuolemansyytilastot.
Tiedot sekä sairaalahoidon tilanteesta että kuolemista päivittyvät THL:n tilastokuutioihin ja Koronakartalle viikoittain.
Akuuttien hengitystieinfektioiden sairaalahoito Suomessa -tilastokuutio julkaistaan 8.12. Linkki tilastokuutioon päivittyy Koronakartalle.
Vuoden 2022 loppuun asti THL:n verkkosivuilla julkaistaan päivittyvä kuvaaja, jossa kuolemat esitetään aiemmalla tartunnan ja kuoleman ajalliseen yhteyteen perustuvalla tavalla. Loppuvuoden ajan tieto 30 vuorokauden sisällä positiivisesta koronatestistä tapahtuneista kuolemista jaotellaan kolmeen luokkaan: koronan aiheuttama kuolemat, kuolemat, joissa korona on myötävaikuttaneena tekijänä ja muut kuolemat.
Lisätietoja:
Varmistetut koronatapaukset Suomessa
Tilastokuutio: COVID-19-tapaukset
COVID-19-tautiin liittyvien kuolemien tilastointi
Tuija Leino
ylilääkäri
THL
etunimi.sukunimi@thl.fi
Sirkka Goebeler
johtava asiantuntija
THL
etunimi.sukunimi@thl.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
THL viikolla 17/202517.4.2025 15:07:14 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 17.4. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Blogit ti 22.4. Kirjoittajat: Rut Norlund-Spiby ja Päivi Nurmi-Koikkalainen. Exploring Independent Living Practices Across Nordic and Baltic Countries ke 23.4. Kirjoittajat: Susanna Kalliola, THL ja Erikka Levälahti, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, laillistettu sosiaalityöntekijä. Lastensuojelua uudistetaan – mistä tiedämme, että olemme onnistuneet? to 24.4. Kirjoittajat: Mika Gissler ja Johanna Lammi-Taskula. 50 ehdotusta lapsitoiveiden tukemiseksi ja syntyvyyden koh
Två av tre högskolestuderande vill ha barn inom sinom tid – hinder just nu till exempel pågående studier och ekonomisk situation16.4.2025 00:05:00 EEST | Pressmeddelande
Två av tre högskolestuderande önskar få barn i framtiden, män något mer än kvinnor. Hos kvinnor har önskan om barn minskat under de senaste åren. Dessa resultat framgår av Hälso- och välfärdsundersökningen av högskolestuderande (KOTT), som genomfördes av THL våren 2024.
Korkeakouluopiskelijoista kaksi kolmesta haluaa lapsia aikanaan – nyt esteinä ovat esimerkiksi keskeneräiset opinnot ja taloudellinen tilanne16.4.2025 00:05:00 EEST | Tiedote
Korkeakouluopiskelijoista kaksi kolmesta toivoo saavansa lapsia tulevaisuudessa, miehet hieman naisia yleisemmin. Naisilla lapsitoiveet ovat vähentyneet viime vuosina. Tulokset selviävät THL:n keväällä 2024 toteuttamasta Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta (KOTT).
THL viikolla 16/202510.4.2025 14:07:51 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 10.4. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ke 16.4. Lapsitoiveet ja lasten hankinnan esteet korkeakouluopiskelijoilla. Tuloksia Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta KOTT 2024. Lisätietoja: elisa.lautala(at)thl.fi, puh. 029 524 7244 Verkkouutiset pe 11.4. Nikotiinipussien käyttö on yleistynyt merkittävästi. Aikuisväestön hyvinvointi ja terveys – Terve Suomi -kyselytutkimuksen tuloksia. Lisätiedot: kati.matikainen(at)thl.fi, puh. 029 524 8403 Blogit ma 14.4. Kirjoittajat: Er
THL viikolla 15/20253.4.2025 14:53:06 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 3.4. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset ke 9.4. Perhekeskusten tilannekuva Suomessa, 3 Tutkimuksesta tiiviisti -julkaisua. Lisätiedot: elina.suontama(at)thl.fi, puh. 029 524 7392 Blogit ti 8.4. Kirjoittaja: Nadja Lindgren-Blomerus, suunnittelija, THL. Romanien lyhyt mutta sitäkin vaikuttavampi koulutuspolku vahvistaa koko yhteisön osallisuutta ke 9.4. Kirjoittajat: Tanja Tasala, Tuija Yli-Törmänen, Tapani Kauppinen. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kunnassa on poliittinen valinta to 10.4.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme