Tiesitkö vastaavasi kodin sähköturvallisuudesta?

Moni on tottunut näihin kodin sähkövioista kieliviin oireisiin. Saatetaan vaikkapa ajatella kaiken olevan hyvin, kunhan vain muistetaan olla koskettamatta samanaikaisesti lieteen ja metalliseen tiskipöytään. Tällaisessa asenteessa ja toimintatavassa voi olla kyse jopa lain rikkomisesta. Ennen kaikkea kyse on oman ja kanssa-asujien turvallisuuden vaarantamisesta.
Sähkökeskuskin asukkaan vastuulla
Sähköturvallisuuslaki määrää rangaistuksen uhalla, että sähkölaitteiston haltijan eli esimerkiksi asunnon omistajan, velvollisuus on huolehtia sähkölaitteiston turvallisuudesta. Tämä koskee ennen kaikkea kiinteitä sähköasennuksia, myös sähkökeskuksia. Vuokralaisella on velvollisuus ilmoittaa sähkövioista omistajalle, jolla puolestaan on velvollisuus korjauttaa viat kiinteissä sähköistyksissä.
Asunnon haltija on harvoin sähköalan ammattilainen. Hän on sähköturvallisuuslaissa mainittu maallikko, joka ei tunne sähkön vaaroja ja saattaa jopa vähätellä niitä.
Maallikon ei voi olettaakaan tuntevan sähköstandardeja. Silti jokaisen aikuisen ihmisen tulisi tunnistaa vaara, jos sähkölaitteisto alussa kuvatusti oireilee.
Vikatilanteessa sähköt heti pois päältä
Jos havaitset käryä, valokaarta tai sähköiskun, erota heti sen aiheuttava laite pistorasiasta. Maallikko saa myös kytkeä pois sähkökeskuksen sulakkeen tai johdonsuojakatkaisijan esimerkiksi kattovalaisimen välkkyessä, jos vikaantuneen laitteen sähkönsyöttöä ei saa muuten katkaistua helposti.
Välittömässä vaarassa eli hätätilanteessa, jossa tilanne on edennyt tulipaloksi tai ihminen – tai lemmikkieläin - on sähköiskun seurauksena vahingoittunut, on katkaistava kaikki sähköt keskuksen pääkytkimestä. Samalla sammuvat valot, joten osuva paikka paristokäyttöiselle käsivalaisimelle on sähkökeskuksen luona.
Parasta on kutsua sähköasentaja paikalle jo heti sähköjen vikaantumisoireiden ilmetessä. Jos kiinteistön tai huoneiston haltija on epävarma sähköturvallisuuden toteutumisesta, sähköasentajalla voi teettää sähköistyksen kuntokartoituksen.
Pätevyydet ja urakointioikeudet omaavien sähköasennusyritysten yhteystietoja voi hakea valtakunnallisesta Löydä sähkömies -palvelusta. Palvelussa mukana olevat sähköurakoitsijat ovat kaikki Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n jäseniä.
Kuka on sähkölaitteiston haltija? Sähkölaitteiston haltija on taho, jonka vakituisessa käytössä sähkölaitteisto on. Yleensä haltija on omistaja tai vuokralainen. Laitteiston haltijan pitää mm. huolehtia siitä, että sähköjärjestelmän kuntoa ja turvallisuutta tarkkaillaan ja että havaitut puutteet ja viat poistetaan riittävän nopeasti. Niinpä esim. asunnon vuokrauksessa asunnon kunnon valvonta – ml. sähkölaitteistot – ja vioista ilmoittaminen omistajalle tai huoltoyhtiölle on vuokralaisen velvollisuus. Sähkölaitteisto osana asuntoa on siis myös vuokralaisen vastuulla. |
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja sähköturvallisuudesta ja haltijan vastuusta:
- Tekninen asiantuntija Matti Orrberg, Sähköinfo Oy, matti.orrberg@sahkoinfo.fi, puh. 09 547 610
Lisätietoja Löydä sähkömies -hakupalvelusta:
- Viestintäjohtaja Paula Ihamäki, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, paula.ihamaki@stul.fi, puh. 041 451 5482
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Löydä sähkömies on sähköistysalan järjestöjen yhdessä kehittämä ja tarjoama palvelu, josta voi hakea sähköisen talotekniikan ammattilaisten yhteystietoja. Kaikki palvelussa mukana olevat sähköasennusyritykset ovat Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n jäseniä. Palvelun tavoitteena on parantaa suomalaisten kotien energiatehokkuutta, sähköturvallisuutta ja toimivuutta.
www.loydasahkomies.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry
Talotekniikka-ala lähestymässä hitaasti käännekohtaa – alan näkymät kuitenkin kaksijakoiset27.3.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Talotekniikka-alan suhdannekatsauksen mukaan pitkään odotettu käänne parempaan siintää horisontissa. Korjausrakentamisen osalta asuntoremontit ovat kasvussa, mutta esimerkiksi julkisten tilojen korjaaminen sakkaa edelleen. Alan markkinatilanne on hyvin pirstaloitunut ja monella paikkakunnalla suhdannetilanne jatkuu synkkänä.
Sähköala palkitsi hyviä opinnäytetöitä28.2.2025 09:52:21 EET | Tiedote
Vuoden 2024 Hyvä opinnäytetyö -stipendit on jaettu Oili Vastamaalle ja Mariam Amarille. Sähköisen talotekniikan yliopistostipendin on saanut Lauri Laivoranta.
HD-siirtymä tulee – Ennakoi remontit ja säästä kustannuksia asiantuntijan vinkeillä10.2.2025 09:10:48 EET | Tiedote
Tv-lähetysten siirtyminen teräväpiirtolaatuun on tilaisuus hoitaa taloyhtiön tietoliikenneasiat kuntoon.
Sähköautojen lisääntyminen pakottaa taloyhtiöt vaikeiden päätösten äärelle24.1.2025 09:30:00 EET | Tiedote
Sähköautoista täyttyvät parkkipaikat tuovat taloyhtiöiden punnittavaksi uusia kysymyksiä, kuten sähköremonttien tarpeen, älykkäämpien latausjärjestelmien rakentamisen ja huipputehon aiheuttamien kustannusten reilun jakamisen osakkaille. Apua saa osaavilta latausjärjestelmien toteuttajilta.
Lataa sähköautosi turvallisesti myös talvella2.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Alkutalven kosteus ja nollan asteen molemmilla puolilla sahaava lämpötila aiheuttavat riskin sähkölaitteille. Näillä vinkeillä huolehdit turvallisuudesta ladatessasi tai lämmittäessäsi autoa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme