Tietokirjallisuuden Finlandia nykymusiikkia ja kuuntelukokemusta pohtivalle teokselle
Uusista romaaneista keskustellaan, nykyelokuvia mennään katsomaan ja uusimmat kuvataidenäyttelyt voivat kohahduttaa jopa suurta yleisöä. Uusi taidemusiikki on kuitenkin marginaalissa, ja monet ihmettelevät, miksei meille riitä klassinen musiikki ja sen ikiaikaiselta tuntuva kauneus.
Säveltäjä Osmo Tapio Räihälä vie lukijan seikkailulle sekä halki musiikin historian että säveltäjän mielen. Hänen vastauksensa nykymusiikin tarpeellisuuteen on yksinkertainen: klassinen musiikki on menneen ajan musiikkia, ja jokainen aika tarvitsee oman musiikkinsa. Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa osoittaa kirkkaasti, miten kaikki musiikki peilautuu aiemmin sävellettyyn ja miten säveltäjät ovat tietoisia aiemmin tehdyistä teoksista ja uudistavat tinkimättä taidemuotoaan.
Yleistajuisessa kirjassaan Räihälä kirjoittaa sallivasti: musiikkimaku on hyvin henkilökohtainen asia. Samalla hän kannustaa kuitenkin olemaan utelias. Räihälä kertoo teoksessaan riemastuttavasti ja kulttuuriviitteillä höystäen klassisen ja nykytaidemusiikin eroista ja nykyhetken taidemusiikkityyleistä sekä pohtii, miten nykymusiikkia voi kuunnella.
Monipuolinen teos pohtii lisäksi musiikillisten impulssien merkitystä, kuuntelijoiden roolia sekä säveltäjänaisten asemaa. Kirja sisältää tarkoin valittuja kuunteluehdotuksia, joilla omaa musiikkimakuaan voi haastaa ja kehittää.
Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa on voittanut vuoden 2021 tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Voittajan valitsi Miltton Oy:n varatoimitusjohtaja Katri Makkonen. Hän perusteli valintaansa:
[Teos] ”perustelee kauniisti, vastaansanomattomasti ja huumorillakin sen, mihin tarvitsemme kulttuuria ja taidetta. -- Kirja avaa uuden maailman, ei sysäämällä minut yksin ovesta sisään, vaan kulkemalla kanssani käsi kädessä. Epävarmuus, jota kirjaan tarttuessa tunsin, hälvenee. Kirja luo sillan minun ja kirjoittajan erilaisten maailmojen välille. Se hyväksyy minut sellaisena puukorvana kuin olen.”
Osmo Tapio Räihälä (s. 1964) on suomalainen taidemusiikin säveltäjä, jonka teoksia on esitetty eri puolilla maailmaa. Räihälän teoksia ovat tilanneet ja esittäneet muun muassa Radion sinfoniaorkesteri, Gewandhausorchester ja London Sinfonietta. Räihälä on myös esitellyt sävellyksiä sadoissa konserteissa sekä radio- ja tv-ohjelmissa, ja hänet tunnetaan sujuvana kirjoittajana. Hänen sävellyksensä Pragma kantaesitetään sunnuntaina 5.12.2021 Nuova Consonanza -festivaalilla Roomassa.
Ehdokkaat valitsi lautakunta, jonka puheenjohtajana toimi suomentaja Sampsa Peltonen ja jäseninä päätoimittaja Jaakko Heinimäki ja toimittaja Maria Romantschuk.
Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle yleistajuiselle tietokirjalle, jonka voidaan katsoa merkittävästi edistävän lukijoiden kiinnostusta kerronnaltaan taidokkaaseen tietokirjallisuuteen. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.
Finlandia-palkinto perustettiin vuonna 1984, jolloin siitä kilpailivat kaunokirjallisuuden ohella myös tietokirjat. Vuonna 1989 tietokirjoille perustettiin oma Finlandia-palkintonsa.
Lisätiedot, haastattelu- ja arvostelukappalepyynnöt: hanna-leena.soisalo@atena.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna-Leena SoisaloviestintäpäällikköAtena | Otava
Otava | Like | Nemo | Moreeni | Karisto | Atena | F-Kustannus
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Atena on osa Otava-konsernia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Atena
Holokausti ei ollut suoraviivainen suunnitelma9.1.2025 08:00:00 EET | Tiedote
27. tammikuuta vietetään holokaustin uhrien muistopäivää. Silloin tulee täyteen 80 vuotta Auschwitzin keskitys- ja tuhoamisleirin vapauttamisesta vuonna 1945. Professori Antero Holmilan asiantunteva tietokirja kääntää historiasta esiin näkökulmia ja tapahtumaketjuja, joiden tunnistaminen on välttämätöntä myös 2020-luvulla.
Atenan kevään kirjat ravistelevat, purkavat myyttejä ja jättävät mieleen jäljen1.11.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Atenan kevään 2025 kustannusohjelma on julkaistu. Terävien näkökulmien ja karheiden kertomusten ystäviä hemmotellaan nyt toinen toistaan kiinnostavammilla teoksilla, joista riittää pureksittavaa pitkäksi aikaa.
Tiedustelutrilogian päätösosa pureutuu Suomen kohtalonhetkiin7.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Mikko Porvalin kiitetty kaukopartiotrilogia on liittänyt kaukopartioiden ja tiedustelun merkityksen sodan laajempaan kuvaan. Trilogian viimeinen osa Viimeiseen asti vie lukijan kesän 1944 jättäytymis- ja laskuvarjopartioiden dramaattisiin vaiheisiin.
Hävytön, rouhea matka rahamaailman pimeään ytimeen26.9.2024 11:17:21 EEST | Tiedote
Rahaa kuin roskaa on kaunistelematon tositarina lähiön kasvatista, joka onnistui toteuttamaan unelmansa menestyneenä pankkiirina. Tavoitteeseensa päästyään hän ymmärsi olevansa mukana raadollisesta finanssipelistä, josta poisjääminen on miltei mahdotonta.
Oliko tavallinen rivisotilas ja metsätyömies sittenkin Mannerheimin agentti?24.9.2024 10:00:00 EEST | Tiedote
Tietokirja pöyhii salaiseksi asiamieheksi itseään sanoneen Vilho Tahvanaisen arvoitusta ja kysyy, mikä on totta ja mikä voisi olla totta. Vuosikymmeniä tarinankertojana pidetyn veteraanin arkistoista löytyneet yksityiskohdat sytyttävät epäilyksen kipinän uudelleen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme