Tulli muistuttaa: Ethän tuo matkamuistoksi uhanalaisia lajeja

CITES-tuotteita ovat uhanalaiset eläimet ja kasvit, niiden osat tai niistä valmistetut tuotteet. Niiden joukossa on myös matkailijoiden suosimia matkamuistoja, kuten koralleja ja kaktuksia. Myös esimerkiksi koriste-esineet, matelijannahkaiset asusteet ja turkistuotteet voivat olla CITES-lajeista valmistettu tai sisältää niiden osia. CITES-tuotteiden tuonti Suomeen on kiellettyä tai luvanvaraista tuotteesta riippuen. Lupa tarvitaan lähtömaan lisäksi usein myös Suomen ympäristökeskukselta. Matkustaja on aina vastuussa tuomisistaan.
- Toreilta ja markkinoilta ei kannata ostaa matkamuistoa, jos ei ole varma, mistä eläimestä, kasvista tai puusta se on valmistettu, neuvoo tulliylitarkastaja Nadja Painokallio matkailijoita. On myös hyvä tiedostaa, että eri mailla on omia rajoituksia esimerkiksi hiekan viennistä. Rajoitukset kannattaa aina selvittä etukäteen.
Esimerkkejä tuotteista, jotka voivat olla CITES-lajeista valmistettu:
- matelijannahkaiset kellonrannekkeet, vyöt, laukut tai kengät
- taljat ja turkistuotteet
- luusta tai harvinaisesta puulajista valmistetut soittimet
- käyttö- ja koriste-esineet, kuten kammat ja veistokset
- eläin- ja kasviuutteita sisältävät kosmetiikkatuotteet
- aasialaisen lääketieteen tuotteet.
Tulli valvoo maahantuontia
Suomen ympäristökeskus Syke myöntää Suomessa CITES-luvat ja neuvoo tarkemmin CITES-kysymyksissä. Tulli valvoo maahantuonnin yhteydessä, että asianmukaiset luvat ja asiakirjat ovat olemassa. Lupia ei myönnetä jälkikäteen. Lisäksi CITES-tuotteita voi tuoda vain tiettyjen rajanylityspaikkojen kautta. Ilman lupaa tuodut ja kielletyt tuotteet otetaan haltuun eikä niitä palauteta.
Lisätietoja:
Ohjeita matkustajille uhanalaisista lajeista Tullin verkkosivuilla
CITES-sopimus täytti 3. maaliskuuta 50 vuotta - verkkouutinen
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
tulliylitarkastaja Nadja Painokallio
Yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta p. 0295 527 150, viestinta@tulli.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Lisäksi Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tulli
Pohjoismaiden tullien pääjohtajat vierailivat Ukrainassa – tulliyhteistyötä vahvistetaan1.4.2025 09:36:03 EEST | Tiedote
Pohjoismaiden tullien pääjohtajat vierailivat viime viikolla Ukrainassa tukeakseen maan viranomaisten toimintaa sodan aikana. Maan EU-assosiaatioprosessin tukeminen sekä korruption ja salakuljetuksen ehkäisemiseen liittyvä yhteistyö ovat tärkeitä Ukrainan tullin toiminnan kehittämisessä. Tuki Ukrainalle näkyy myös tullien päivittäisessä työssä EU-pakotteiden valvontana.
Tulli keräsi yli 260 miljoonaa euroa veroja vuonna 202431.3.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Tulli keräsi veroja vuonna 2024 yhteensä noin 263 174 miljoonaa euroa, joista 137 944 miljoonaa euroa kannettiin EU:lle osana Euroopan unionin tulliliittoa. Suomen valtiolle Tulli keräsi veroja suoraan tuloutettavana 125 184 miljoonaa euroa. Tullimaksujen määrä laski noin 15 % edeltävään vuoteen 2023 verrattuna.
Tulli paljasti rikollisorganisaation marihuanan maahantuonnin ja levitystoiminnan Uudellamaalla21.3.2025 08:21:00 EET | Tiedote
Tulli on tutkinut marihuanan maahantuonti- ja levitysorganisaatiota vuoden 2024 keväästä lähtien. Rikollisryhmän toiminta on ollut suunnitelmallista, järjestelmällistä, peiteltyä ja sen toimintaan on osallistunut useita henkilöitä.
Uusi tullausjärjestelmä UTU yhdistää EU-lakipykälät ja tulevaisuudenkin tarpeisiin vastaavat ICT-ratkaisut19.3.2025 08:30:00 EET | Tiedote
Uusi tullausjärjestelmä eli UTU on Tullin vuonna 2015 käynnistynyt, kymmenien miljoonien eurojen arvoinen tulliselvityksen kokonaisuudistushanke. Tullin historian suurimman ICT-hankkeen tavoitteena on ollut ottaa käyttöön uusi, EU-vaatimusten mukainen tulliselvitysjärjestelmä. Vuonna 2026 valmistuvaa työtä ovat haastaneet niin velvoittava lainsäädäntö kuin muuttuvat verkkokaupan trenditkin. Haasteista huolimatta Suomi kuuluu EU:n laajuisen uudistustyön kärkimaihin.
Tullin uusi kuvantamislaite paljastaa kehonsisäiset huumeet – viisi kätköä jo löytynyt18.3.2025 11:00:00 EET | Tiedote
Tulli on ottanut käyttöön ensimmäisen henkilönkuvantamislaitteensa Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Laitetta käytetään kansainvälisen matkustajaliikenteen valvonnassa, kun matkustajan epäillään salakuljettavan kehonsisäisesti esimerkiksi huumeita. Alkuvuoden aikana kuvantamislaitteen avulla on paljastunut viisi tapausta, joissa matkustaja on yrittänyt tuoda maahan kehonsa sisällä huumausaineita. Uusi valvontalaite tehostaa Tullin matkustajatarkastuksia ja säästää sekä Tullin että matkustajan aikaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme