Tuoksuuko joulukinkku jo uunissa? – Viemärissä paistorasva aiheuttaa tukoksia, mutta kierrätettynä siitä on paljon iloa
![Tilastokeskuksen mukaan noin 70 prosenttia Suomen kotitalouksista ostaa joulukinkun. Kinkkua myydään vuosittain 6–7 miljoonaa kiloa. Tämä tietää sitä, että keittiöissä syntyy paljon paistorasvaa, joka pitää muistaa käsitellä oikein.](/data/images/00137/caca3cda-2335-4631-b985-656dd29178c0-w_720.jpg)
Onko joulua ilman joulukinkkua? Hyvin monelle ei. Tilastokeskuksen mukaan noin 70 prosenttia Suomen kotitalouksista ostaa joulukinkun ja sitä myydään vuosittain 6–7 miljoonaa kiloa. Tämä tietää sitä, että keittiöissä syntyy paljon paistorasvaa.
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY avaa vuosittain noin kahdeksan isoa jähmettyneen rasvan aiheuttamaa tukosta viemäriverkostossaan.
- Lähes puolet näistä viemäritukoksista aiheuttaa vahinkoa joko ympäristölle tai kiinteistölle. Käymme lisäksi ehkäisevänä toimenpiteenä säännöllisesti huuhtelemassa useita sellaisia viemärikohteita, jotka olemme todenneet helposti tukkeutuviksi, vesihuollon verkostopäällikkö Sami Sillstén selvittää.
HSY muistuttaakin, että paistorasvaa ei saa kaataa viemäriin.
- Jähmettyvä rasva voi aiheuttaa pahoja tukoksia. Enemmänhän ongelma näkyy taloyhtiöiden omissa, ohuemmissa viemäriputkissa, jotka tukkeutuvat. Ne ovat kiinteistöjen omalla vastuulla, emmekä edes saa niitä tietoomme. Silti rasva kulkeutuu välillä myös meidän vastuullamme oleviin pääviemäreihin asti ja tukokset kulminoituvat myös meille, Sillstén toteaa.
Kierrätä lihan paistorasva ruoaksi, polttoaineeksi, energiaksi tai kompostimullaksi
Paistorasvan, oli se sitten lihasta tai rasvakeittimestä lähtöisin, voi kierrättää joko ruoanlaitossa tai jätteenä.
- Martat.fi-sivustolta löytyy hyviä vinkkejä ruoanlaitossa syntyvien rasvojen hyödyntämiseen. Kinkun paistorasvan voi käyttää esimerkiksi kastikkeisiin, HSY:n ympäristöasiantuntija Anna-Maria Rajala neuvoo.
Jos rasvan haluaa laittaa jäteastiaan, se tulee pakata hyvin, jotta se ei sotke astiaa. Nestemäisen rasvan voi laittaa purkkiin ja tiiviisti suljettuna sekajätteeseen. Jähmettyneen rasvan voi laittaa myös biojätteeseen.
- Sekajätteessä rasva poltetaan energiaksi ja lämmöksi, biojätteenä siitä syntyy biokaasua ja kompostimultaa, eli hyötykäyttöön kinkkurasva päätyy lajiteltuna joka tapauksessa, Rajala muistuttaa.
Joulun aikana asukkaat voivat osallistua myös valtakunnalliseen Kinkkutemppuun, jossa kinkkurasvat kerätään ja kierrätetään polttoaineeksi. Pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella on 20.12.2018–7.1.2019 välisenä aikana yhteensä 51 Kinkkutempun keräyspistettä K-kauppojen yhteydessä ja Rinki-ekopisteissä. Lähimmän keräyspisteen voi etsiä Kinkkutemppu.fi-sivuston hakupalvelusta.
Jaa vinkkejä ja osallistu fiksumman joulun tekemiseen
HSY on luonut Facebookiin tapahtuman nimeltä Tehdään yhdessä fiksumpi joulu 2018. Tavoitteena on jakaa erilaisia joulun toimintaan, ruokaan ja tavaraan liittyviä vinkkejä, joita kuka tahansa voi hyödyntää ja samalla toteuttaa ilmastofiksua joulua.
- Liity mukaan ja jaa vaikka omat suosikkisi, miten kierrättää kinkkurasvat ja muut joulun riperuoat. Toki voi antaa myös esimerkiksi ehdotuksia kinkun korvikkeeksi. Itse suosin ilmastoystävällisemmän joulun viettoa kalaisan joulupöydän ääressä, Anna-Maria Rajala vihjaa.
Lue lisää:
Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Kiinteät biojätteet kelpaavat ravinnoksi viemäreissä eläville rotille. Jähmettyvä rasva aiheuttaa lisäksi tukoksia putkistossa. Usko HSY:n viemärisukeltajaa ja pakkaa paistorasvat sekajätteeseen tai vie Kinkkutemppu-keräykseen!
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vesihuollon verkostoista: verkostopäällikkö Sami Sillstén, sami.sillsten(at)hsy.fi, puh. 050 466 9114
Viemärietiketistä ja paistorasvan oikeanlaisesta käsittelystä: ympäristöasiantuntija Anna-Maria Rajala, anna-maria.rajala(at)hsy.fi, puh. 045 657 7375
Kuvat
![Tilastokeskuksen mukaan noin 70 prosenttia Suomen kotitalouksista ostaa joulukinkun. Kinkkua myydään vuosittain 6–7 miljoonaa kiloa. Tämä tietää sitä, että keittiöissä syntyy paljon paistorasvaa, joka pitää muistaa käsitellä oikein.](/data/images/00137/caca3cda-2335-4631-b985-656dd29178c0-w_240.jpg)
![Kinkkurasva jähmettyy jäähtyessään ja viemäriin kaadettuna se voi aiheuttaa pahoja tukoksia. Kierrätettynä rasva on hyvä raaka-aine: se voidaan hyödyntää ruoaksi, polttoaineeksi, energiaksi tai kompostimullaksi.](/data/images/00855/f2a0e96a-ada0-4842-846d-3795040ffce3-w_240.jpg)
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.
HSY – Puhtaasti parempaa arkea
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSY
Piknikpäivän lajitteluvinkit: suosi oikeita astioita kertakäyttöisten sijaan18.7.2024 09:31:08 EEST | Tiedote
Aurinkoiset päivät houkuttelevat piknikille, mutta on tärkeää muistaa, ettei jätä ympäristöä sotkuiseen kuntoon lähtiessään. Lue vinkit siihen, miten nauttia piknikistä ympäristöystävällisesti ja välttää jätteitä luonnossa.
Yli 13 000 asukasta toi jätteitään HSY:n Sortti-keräysautoille11.7.2024 10:07:53 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY järjesti keväällä kymmenen viikkoa kestäneen Sortti-keräysautokierroksen. Asukkaiden tuomaa metalli- ja sähkölaiteromua sekä vaarallista jätettä kerättiin kierrätykseen yhteensä 169 000 kiloa. Tehdyssä kyselyssä asiakkaat antoivat palvelusta paljon kiitosta.
Konalan Sortti-aseman remontti alkaa elokuussa9.7.2024 08:06:00 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY peruskorjaa Konalan Sortti-asemaa syksyllä 5. elokuuta alkaen. Sortti-asema on remontin ajan suljettu, mutta Sortille avataan 7. elokuuta erillinen risupiha omenoiden, risujen ja puutarhajätteen vastaanottoon.
Biojätteen mestariksi: Näin hallitset lajittelun kesähelteillä25.6.2024 14:25:47 EEST | Tiedote
Biojätteen keräys on laajentunut koko pääkaupunkiseudulle, kun tuhannet uudet kotitaloudet Helsingissä ovat saaneet alkukesän aikana oman biojäteastian. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY vinkkaa helpot niksit biojätteen sujuvaan lajitteluun ja kompostointiin kesähelteillä.
Valmistaudu juhannukseen: lajitteluvinkit grillaukseen ja kesäkokkailuun19.6.2024 12:05:00 EEST | Tiedote
Pian vietetään keskikesän juhlaa. Monien juhannukseen kuuluu perinteisesti grillaus ja ruoanlaitto, joista syntyy monenlaista roskaa ja pakkausjätettä. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY vinkkaa, miten lajitella yleisimmät kesäkeittiön jätteet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme