Turvapaikanhakijoita suljettu laittomiin oloihin EU:n rahoittamilla leireillä Kreikassa
Kreikan viranomaiset ovat sulkeneet noin 100 turvapaikanhakijaa uudelle EU-rahoitteiselle pakolaisleirille. Taustalla on Amnestyn tietojen mukaan Kreikan maahanmuuttoministerin toistaiseksi julkaisematon päätös.
Maahanmuuttoministerin päätöksessä linjataan, että 17. marraskuuta alkaen henkilöt, joilla ei ole hallituksen myöntämää henkilöllisyyskorttia, eli toisin sanoen todistusta turvapaikanhausta, eivät pääse poistumaan pakolaisleiriltä. Kielto on voimassa määrittelemättömän ajan. Päätös koskee henkilöitä, joiden henkilöllisyyskortti on otettu pois kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen, tai vasta leirille saapuneita ihmisiä, jotka eivät ole vielä saaneet korttia.
Leirillä on kaikkiaan noin 450 ihmistä, joista viimeisen kahden viikon ajan arviolta 100 henkilöä on estetty poistumasta vankilaa muistuttavista oloista, mikä loukkaa heidän oikeuttaan vapaaseen liikkumiseen. Päätöksen myötä perheet ja yksittäiset henkilöt eivät voi poistua leiriltä päivittäisiä askareita toimittaakseen, vieraillakseen kaupungilla tai osallistuakseen oppitunneille tai muuhun yhteisölliseen toimintaan.
Leiri on EU-rahoitteinen “suljettu tarkan valvonnan keskus”, joka sijaitsee syrjäisellä alueella noin kuuden kilometrin päässä yhdestä saaren suurimmista kaupungeista Vathista. Leirille mahtuu peräti 3000 ihmistä ja siellä on tiukat eristämis- ja valvontajärjestelmät, joihin kuuluu muun massa metallinen piikkilanka-aita, valvontakameroita läpi alueen sekä poliisien ja vartijoiden ympärivuorokautinen läsnäolo. Leirin asukkaat saavat poistua leiriltä vain aamu- ja iltakahdeksan välillä, ja tällöinkin heidän on kuljettava turvallisuustarkastuksen läpi.
Amnesty International on ilmaissut toistuvasti huolensa siitä, että Kreikka korvaa avoimia leirejä “suljetuilla tarkasti valvotuilla keskuksilla”, ja siitä miten tämä politiikka voidaan sovittaa yhteen vapaudenriistoa koskevien ihmisoikeusnormien kanssa.
Kansainvälisen oikeuden ja EU-säännösten mukaan turvapaikanhakijoiden sulkeminen säilöön tulee olla viimesijainen keino, ja sitä tulee edeltää kunkin hakijan henkilökohtaisen tilanteen tarkka arviointi. Säilöönottoajan on oltava mahdollisimman lyhyt, säilöönoton edellytykset ja menettely on oltava laissa määritelty ja säilöön otetulla on oltava mahdollisuus valittaa päätöksestä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vilma VuorioTiedottaja
Puh:+358 40 833 1532vilma.vuorio@amnesty.fiTietoja julkaisijasta
Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Amnesty International
Amnesty ja Human Rights Watch: Etiopian Länsi-Tigrayssa on meneillään etninen puhdistus – alueelle vaaditaan välitöntä humanitaarista apua6.4.2022 02:00:00 EEST | Tiedote
Etiopian Länsi-Tigrayssa vuodesta 2020 lähtien sotineet osapuolet ovat syyllistyneet laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Siviilien teloitukset, massapidätykset, ryöstöt ja pakkosiirrot täyttävät sotarikosten tunnusmerkistön ja ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, toteavat Amnesty International ja Human Rights Watch tänään julkaistussa raportissaan.
Amnestyn vuosiraportti: Venäjän sotatoimet pohjaavat järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin – Suomelle moitteita perusturvasta ja translaista29.3.2022 01:01:00 EEST | Tiedote
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus, jolle on luotu pohja järjestelmällisillä ihmisoikeusloukkauksilla. Amnesty Internationalin vuosiraportti avaa, kuinka ihmisoikeuspuolustajien, riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan hiljentäminen on luonut otollisen maaperän sotatoimille.
Sotaa paenneiden auttaminen on vapaaehtoisten harteilla Puolassa – viranomaisten passiivisuus altistaa paenneet väkivallalle ja ihmiskaupalle24.3.2022 09:44:44 EET | Tiedote
Tilanne Ukrainan ja Puolan rajalla on kaoottinen ja vaarallinen. Se altistaa sotaa paenneet ihmiset kärsimyksen jatkumiselle. Amnestyn tutkijat tarkkailivat olosuhteita rajalla kymmenen päivän ajan ja haastattelivat Ukrainasta paenneita ihmisiä.
Mielenilmaus vaatii fossiiliriippuvuuden katkaisua4.3.2022 14:05:44 EET | Tiedote
Lauantaina 5.3.2022 eduskuntatalon edustalle kokoontuva mielenilmaus muistuttaa pääministeri Sanna Marinin hallitukselle, että Ukrainan sota ja kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin tuore raportti osoittavat yhteiskuntamme fossiiliriippuvuuden tuhoisuuden. Mielenosoittajat vaativat hallitusta lunastamaan lupauksensa fossiilivapaasta hyvinvointiyhteiskunnasta.
Synkkä selvitys lääkeyhtiöiden toiminnasta: “Jos haluamme pandemian päättyvän, suunnan on muututtava”14.2.2022 09:26:41 EET | Tiedote
Lääkeyhtiöt valmistivat 10 miljardia koronarokoteannosta vuonna 2021. Määrällä olisi päästy vaivatta Maailman terveysjärjestön (WHO) tavoittelemaan 40 prosentin globaaliin rokotekattavuuteen. Silti vain neljä prosenttia matalan tulotason maiden asukkaista oli saanut kaksi rokotetta koronaa vastaan vuoden loppuun mennessä.