Tutkimus: Osaajapula on pahin 15 vuoteen
- Vakavin osaajapula on suuryrityksissä. 74 % osaajapulasta kärsivistä yrityksistä on yli 250 henkilöä työllistäviä suuryrityksiä.
- TOP 5 eniten osaajapulasta kärsiviä tehtäväalueita ovat: logistiikka, teollisuus ja tuotanto, tietotekniikka, myynti ja markkinointi sekä hallinto- ja tukipalvelut.
- Pandemian myötä tarve pehmeille taidoille, kuten resilienssille ja yhteistyökyvylle on jatkanut kasvuaan.
ManpowerGroupin vuosittaisessa Talent Shortage Survey -tutkimuksessa tänä vuonna tuli esille työnantajien ja työntekijöiden osittain vastakkaiset arvostukset.
Työntekijöiden suurin huoli liittyy omaan terveyteen. Seuraavaksi eniten pelätään, että työelämä palaa entiselleen ja työpaikoille joudutaan palaamaan eikä saavutettua joustavuutta pystytä säilyttämään.
- Työntekijöistä 90 % pitää tärkeimpänä työpaikkansa säilymistä.
- 80 % haluaa parempaa työ- ja yksityiselämän tasapainoa.
- 43 % uskoo, että perinteinen työviikko on tullut tiensä päähän.
Työnantajista 69 % odottaa, että henkilöstö palaa kokoaikaisesti työpaikalle. Työnantajat tarjoavat kuitenkin enemmän joustomahdollisuuksia, kuten joustavia työaikoja, etä- ja lähityön yhdistelmää, joustavia työaikoja, työn jakamista tai useita paikkavaihtoehtoja työn tekemiselle.
Osaajapula ratkaistaan yritysten ajattelutavan muutoksella
Käsitteellisesti osaajapula on syytä erottaa työvoimapulasta. Markkinoilla voi olla työvoimaa ja tarjontaa työvoimasta, mutta jos työvoiman osaaminen ei kohtaa tarvetta, joka yrityksillä on, puhutaan osaajapulasta. Ja tämän haasteen ratkomiseen meidän on löydettävä oikeat työkalut ja menetelmät.
”Osaajapulan taklaaminen edellyttää ajattelutavan muutosta yrityksissä kolmesta eri näkökulmasta. Ensiksi yritysten on löytääkseen ja säilyttääkseen parhaan osaamisen opittava tarkastelemaan tilannetta työntekijän näkökulmasta ja ymmärrettävä, mitä työuransa eri vaiheissa olevat työntekijät oikeasti haluavat. Toiseksi yritysten on kannettava entistä enemmän vastuuta henkilöstönsä kehittämisestä. Kolmanneksi yritysten tulee ottaa koko työvoiman potentiaalista kiinni vastavalmistuneista kokeneisiin konkareihin”, sanoo ManpowerGroup Suomen toimitusjohtaja Matti Kariola.
Muuttuneessa tilanteessa organisaatioiden ja johtajien on löydettävä ratkaisuja ja laajennettava keinovalikoimaa valmistautumalla uuteen todellisuuteen. Käytännössä tämä tarkoittaa mm. panostusta osaamisen kehittämiseen, joustavuuden ja tasapainon huomioimiseen kaikissa työntekijäryhmissä, työterveys- ja turvallisuusajattelu päivittäminen kattamaan niin fyysisen kuin henkisen hyvinvoinnin sekä henkilöstön ja organisaation resilienssin vahvistamiseen.
Lisää tutkimustuloksia osaajapulasta
MapowerGroupin vuosittaiseen Talent Shortage-tutkimukseen osallistui 42 000 työnantajaa (EMEA:n alueella 25 000 vastaajaa). Tutkimuksessa työnantajia pyydetään arvioimaan haasteita täyttää avoinna olevia tehtäviä, vaikeimmin täytettäviä tehtäväkokonaisuuksia sekä puutteita hakijoiden osaamisessa. Lisäksi se kartoittaa työnantajat, jotka ilmoittavat vaikeuksistaan täyttää avoinna olevia tehtäviä sekä millaiset tehtäväkokonaisuudet ovat vaikeimmin täytettäviä ja millaisia puutteita hakijoiden osaamisesta löytyy. Tutkimus antaa myös tietoa työnantajien näkemyksistä siitä, miten tiettyjen alojen osaajapulaan vastataan.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Matti Kariola, toimitusjohtaja
ManpowerGroup Oy
matti.kariola@manpowergroup.fi
p. +358 40 824 0117
Henna Karjalainen, markkinointi- ja viestintäjohtaja
ManpowerGroup Oy
henna.karjalainen@manpowergroup.fi
p. +358 50 575 9197
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
ManpowerGroup® on henkilöstö- ja työvoimaratkaisujen sekä ulkoistettujen palveluratkaisujen asiantuntija, kehittäjä ja tuottaja. Yhtiö työllistää joka päivä 600 000 ihmistä eri osaamisalueilla ja toimialoilla 80 maassa. Manpower®, Experis® sekä Talent Solutions palvelevat 400 000 asiakasorganisaatiota tarjoamalla niiden muuttuviin työvoimatarpeisiin kattavan valikoiman HR-ratkaisuja – henkilöstövuokrauksesta rekrytointiin ja uramuutospalveluihin sekä ulkoistettuihin palveluratkaisuihin. Pohjoismaissa ja Baltiassa yhtiö on markkinajohtaja. Olemme sitoutuneet monimuotoisen ja yhdenvertaisen työelämän edistämiseen.
Vuonna 2021 pääsimme 12. kerran World’s Most Ethical Companies® -listalle. Lue lisää toiminnastamme ja palveluistamme osoitteessa www.manpowergroup.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ManpowerGroup
Työmarkkinabarometri: Työnantajien työllistämisodotukset huhti-kesäkuulle mollivoittoiset11.3.2025 08:30:00 EET | Tiedote
Vuoden 2025 toisella neljänneksellä työnantajien rekrytointiaikeet pysyvät edelleen positiivisina, mutta laskusuhdanteisena. Työnantajien työllistämishalukkuutta kuvaava kausitasoitettu indeksi on 21 prosenttiyksikköä. Laskua edelliseen vuosineljännekseen on yksi prosenttiyksikkö ja viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon 2 prosenttiyksikköä. Suomi on globaalin keskiarvon, 25 prosenttiyksikköä, alapuolella, mutta kuitenkin yhden prosenttiyksikön EMEA-alueen keskiarvon yläpuolella.
Osaajapula kiristymässä Suomessa21.1.2025 08:30:00 EET | Tiedote
Vuoden 2025 osaajapulatutkimuksen mukaan suomalaisten työnantajien haasteet löytää tarvitsemaansa osaamista ovat vaikeutumassa. Tutkimuksen mukaan 68 %:lla yrityksistä on vaikeuksia löytää oikeaa osaamista. Edellisessä vuoden 2024 mittauksessa 58 % työnantajista kertoi vaikeuksistaan löytää tarvittavaa osaamista. Globaalisti 74 % työnantajista raportoi osaajien löytämisen haasteista.
Työmarkkinabarometri: Vuosi alkaa varovaisen toiveikkaana10.12.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä työnantajien rekrytointiaikeet pysyvät positiivisina, mutta varovaisina talouden elpyessä hitaasti. Työnantajien työllistämishalukkuutta kuvaava kausitasoitettu indeksi on 22 prosenttiyksikköä. Laskua edelliseen neljännekseen on yksi prosenttiyksikkö ja viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna 6 prosenttiyksikköä. Suomi sijoittuu kuitenkin edelleen työllisyysnäkymissä EMEA-alueen keskitason yläpuolelle, ollen kolme prosenttiyksikköä alueellista keskiarvoa korkeammalla. Tutkimuksen kysely on tehty lokakuussa (1.-31.10.2024).
Työmarkkinabarometri: Työnantajien työllistämisodotukset loka-joulukuulle pysyneet vakaina10.9.2024 08:30:00 EEST | Tiedote
Työnantajien työllistämishalukkuutta kuvaava kausitasoitettu indeksi vuoden viimeiselle neljännekselle on +23 prosenttiyksikköä. Tämä merkitsee, että indeksi on parantunut yhden prosenttiyksikön edellisestä vuosineljänneksestä, mutta heikentynyt 9 prosenttiyksikköä vuoden takaisesta tuloksesta. Alavireisyydestä huolimatta Suomi sijoittuu EMEA-alueen kärkijoukkoon, kaksi prosenttiyksikköä alueen keskiarvon yläpuolelle. Tutkimuksen kysely on tehty heinäkuussa (1.-31.7.2024).
Työmarkkinabarometri: Työnantajien varovaisuus työllistämisaikeissa jatkuu heinä-syyskuulle11.6.2024 08:30:00 EEST | Tiedote
Työnantajien työllistämishalukkuutta kuvaava kausitasoitettu indeksi heinä-syyskuulle 2024 on +22 prosenttiyksikköä. Laskua edellisestä vuosineljänneksestä on 1 prosenttiyksikköä. Suomen työnantajien työllistämisaikeet ovat jämähtäneet edellisen kvartaalin tasoille ollen kuitenkin vielä globaalin keskiarvon (+22) kanssa samassa linjassa. Tutkimuksen kysely on tehty huhtikuussa (1.-30.4.2024).
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme