Tutkimus: Ulkomaalaisilla huippuosaajilla vaikeuksia työllistyä vaikka osaajapula vaivaa

Tekniikan akateemiset TEKin kyselytutkimus osoittaa, että tekniikan alan korkeakoulutuksen saaneet ovat tyytyväisiä koulutukseensa ja työllisyys nousee kohisten. Ulkomailla syntyneiden työllistymisessä on edelleen selvä ero suomalaisiin verrattuna. Kaksi kolmesta suomalaisesta tekniikan alan korkeakoulutetusta on valmistumishetkellä työsuhteessa, ulkomaan kansalaisista vain 38 prosenttia.
– Osaajapulasta tekniikan alalla uhkaa tulla talouskasvua hidastava pullonkaula. Ulkomaalaisten osaajien houkuttelemisesta Suomeen puhutaan paljon, vaikka heitä valmistuu yliopistoistamme yhä enemmän. Samat ihmiset, jotka kelpaavat suomalaisiin yliopistoihin ja suorittavat tutkintonsa, eivät kelpaakaan suomalaiseen työelämään, ihmettelee yksikönjohtaja Jari Jokinen TEKistä.
Jokinen havainnollistaa tilannetta tuoreella esimerkillä, jossa kaksi Tampereen teknillisestä yliopistosta valmistunutta nepalilaista diplomi-insinööriä koettivat turhaan saada koulutustaan vastaavaa työtä. Aikansa siivottuaan ja työhakemuksia lähetettyään he perustivat ravintolan.
– Yrittäjyys on hieno asia, mutta koulutusjärjestelmän tai osaajapulan ratkaisun kannalta tässä ei ole järkeä. Monet vähemmän sisukkaat yksinkertaisesti lähtevät muihin maihin töihin, Jokinen sanoo.
Jokinen kannustaa yrityksiä ottamaan rohkeammin myös ulkomaalaistaustaisia harjoittelijoita tai diplomityön tekijöitä. Toisaalta myös ulkomaalaistaustaisten opiskelijoiden kannattaisi opiskella suomea ja verkostoitua reippaammin suomalaisten opiskelijoiden kanssa.
Vastavalmistuneiden työllisyys noussut kohisten
Vain joka viides tekniikan alan yliopistokoulutuksen saanut on valmistumishetkellään vailla työtä. Vuosi sitten töitä haki joka neljäs vastavalmistunut diplomi-insinööri tai arkkitehti. Työllistyneistä neljä viidestä tekee omaa alaa ja koulutustasoa vastaavia töitä. Hyvin tai erittäin hyvin omaa koulutusalaa vastaavaa työtä teki 81 prosenttia vastanneista ja koulutustasoa vastaavia tehtäviä 78 prosenttia.
– Opiskelijat tekevät paljon oman alansa töitä ja verkostoituvat. He myös kokevat työnteon opiskeluaikana erittäin hyödyllisenä. Nämä tekijät selittävät hyvää työllistymistä. Monelta ulkomaalaistaustaiselta puuttuu verkostoja. Vain 20 prosenttia vastavalmistuneista työllistyy paikkaan, johon hänellä ei ole aiempaa kontaktia opiskeluajalta, Jokinen huomauttaa.
Vuoden 2017 TEKin vastavalmistuneiden palautekyselyyn vastasi 2312, eli 78 prosenttia vastavalmistuneista diplomi-insinööreistä ja arkkitehdeista eri puolilta Suomea. Kyselyn toteutti TEK yhdessä tekniikan alan yliopistojen kanssa.
Lisätietoja:
Jari Jokinen, yksikönjohtaja, 0400 914 839, jari.jokinen@tek.fi
Arttu Piri, analyytikko, 050 300 2242, arttu.piri@tek.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jari JokinenYksikönjohtaja
Puh:0400 914 839jari.jokinen@tek.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tekniikan akateemiset TEK on tekniikan alan yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö. Jäsenet ovat tekniikan, tietojenkäsittelyn, arkkitehtuurin tai luonnontieteiden yliopistotutkinnon suorittaneita ja näiden alojen opiskelijoita. TEK tukee jäseniään työuralla, edistää ammattikunnan osaamista ja yhteisöllisyyttä sekä rakentaa kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa. Noin 80 000 jäsenellään TEK on Akavan toiseksi suurin jäsenliitto ja Suomen kahdeksanneksi suurin ammattiliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK
Kutsu: Tapaa tieteestä innostuneita nuoria14.4.2025 11:33:06 EEST | Kutsu
Tervetuloa haastattelemaan Kipinä-tiedekilpailun finalisteja Espoon Otaniemeen 16.4. klo 10–13.
Nya teknologipriser går till membranteknik som samlar råvaror, en reaktorfysikkod som har erövrat världen och ett toppteam från Uleåborg10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
ITU-prisfamiljen består av tre priser som delas ut för första gången i år. Prisjuryerna, som leds av Elina Hiltunen, Outi Krause och Katja Toropainen, premierade NPHarvests membranteknik, VTT:s reaktorfysikkod Serpent och forskningsenheten för produktionsekonomi vid Uleåborgs universitet.
Membrane technology for recovering nutrients, reactor physics code that has conquered the world and top team from Oulu win new technology awards10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
The three awards of the ITU award family are presented for the first time this year. Three juries, chaired by Elina Hiltunen, Outi Krause and Katja Toropainen, gave the awards to the membrane technology of NPHarvest, VTT’s Serpent reactor physics code and the IEM research unit at the University of Oulu.
Raaka-aineita keräävä kalvoteknologia, maailmaa valloittanut reaktorifysiikkakoodi ja huipputiimi Oulusta voittivat uudet teknologiapalkinnot10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Kolmesta palkinnosta koostuva ITU-palkintoperhe jaetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Elina Hiltusen, Outi Krausen ja Katja Toropaisen vetämät palkintoraadit myönsivät palkinnot NPHarvestin kalvoteknologialle, VTT:n Serpent-reaktorifysiikkakoodille ja Oulun yliopiston tuotantotalouden tutkimusyksikölle.
Joka neljäs vastavalmistunut DI ja arkkitehti ei usko jäävänsä Suomeen2.4.2025 07:23:00 EEST | Tiedote
Kaikkiaan neljännes valmistuneista diplomi-insinööreistä ja arkkitehdeistä näki itsensä työskentelevän ulkomailla viiden vuoden kuluttua valmistumisesta. Luku on tätäkin korkeampi niillä, joiden kansalaisuus on muu kuin Suomi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme